Το μήνυμα και προς την Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ηχηρό, δεν πρέπει να περάσει έτσι και δεν αφορά στα drone.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δώσει αρκετά χρήσιμα στοιχεία σε όποιον θέλει να τα… δει.

Έτσι, εκτός από το γεγονός ότι πλέον τα drone (θαλάσσια και εναέρια) έχουν μπει για τα καλά στον στρατηγικό σχεδιασμό στο πεδίο της μάχης, αναλαμβάνοντας όλο και πιο πολύπλοκες αποστολές, στην Ουκρανία είναι εμφανές πως η αεροπορική υπεροχή δεν είναι αρκετή για να κερδηθεί ένας πόλεμος.

«Παρά τα F-22 & F-35, ο πόλεμος της Ουκρανίας επιβεβαιώνει ότι “όλα τα μαχητικά μπορούν να καταρριφθούν”. Κλήση αφύπνισης για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ;», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του eurasiantimes.com.

Έτσι, αν και δεν απορρίπτει εντελώς την ανάγκη για εναέρια υπεροχή, ο Αρχηγός του Επιτελείου της USAF, Στρατηγός Ντέιβιντ Άλβιν, υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ πρέπει να «συνηθίσουν να πολεμούν χωρίς αυτή».

Εκτός από τους σύγχρονους πυραύλους εδάφους-αέρος (SAM), τα νεότερα συστήματα «ηλεκτρονικού πολέμου (EW) (που) υπάρχουν σήμερα» εμποδίζουν επίσης μια χώρα να επιτύχει πλήρη και μόνιμη «αεροπορική υπεροχή», τονίζεται.

«Από τη μια πλευρά, το συμπέρασμα (του αμερικανικού στρατού) ήταν, προφανώς, δεν θα υπάρχει πλέον αεροπορική υπεροχή, επομένως πρέπει να συνηθίσουμε να πολεμάμε χωρίς αυτήν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Άλβιν.

Το μήνυμα και προς την Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία που δεν πρέπει να περάσει έτσι – Πολύ αργήσαμε

Ταυτόχρονα, αναγνώρισε επίσης ότι η μόνιμη διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής ήταν πλέον πρακτικά αδύνατη. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει «παλμική» αεροπορική υπεροχή, παρέχοντάς την σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για την επίλυση ευρύτερων προβλημάτων σε ορισμένες επιχειρήσεις, σημειώνεται.

Η υπεροχή του αέρα δεν βοήθησε σε προηγούμενους πολέμους.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος οδήγησε την Ουκρανία να εφαρμόζει μια στρατηγική άρνησης αεροπορικών μεταφορών που εμπόδισε τη Ρωσία να θέσει τον πλήρη έλεγχο των ουρανών.

Τα MANPADS της Σοβιετικής εποχής και τα SAM δυτικής προέλευσης της Ουκρανίας, όπως το Patriot PAC-3 ή το νορβηγικό προηγμένο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος (NASAM), έχουν καταρρίψει πάνω από δώδεκα Su-34.

«Ο χερσαίος πόλεμος είναι κυρίαρχος, ειδικά αφού οι μάχες περιστρέφονται γύρω από την κατάληψη και την προσάρτηση εδάφους. Μάλλον, η ποσότητα των πυρομαχικών πυροβολικού, των οβίδων και των τανκς για μακροχρόνιες εκστρατείες φθοράς καθορίζουν την έκβαση του πολέμου», υπογραμμίζεται.

Η Ελλάδα και προφανώς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Καλώς τρέχουν τα απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στον αέρα και τη θάλασσα, όμως όσο δεν γίνεται το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό με το στρατό και το πυροβολικό, τότε δεν μπορεί να πει κανείς πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αμυνθεί επιτυχώς απέναντι σε κάθε σενάριο.

Γιατί καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος για κάποιο θερμό επεισόδιο, όμως το καλύτερο είναι να είσαι έτοιμος για ακόμα μεγαλύτερο εύρος συγκρούσεων, ακόμα και για γενικευμένο πόλεμο.

Διαβάστε επίσης:

Ήθελαν να σκοτώσουν Ζελένσκι από την επίθεση πριν δει τον Μητσοτάκη;

Το σχέδιο να γίνει η Βόρεια Θάλασσα «κεντρικό στρατόπεδο αποθήκευσης» για τα απόβλητα άνθρακα