Ο Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter μόνο μία λέξη στα ελληνικά: «διαλεκτική», που σημαίνει διαλεκτική και έστειλε τους εκατομμύρια ακολούθους του να αναζητήσουν τα λεξικά τους.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γη που θέλει να αγοράσει το Twitter έχει κάνει tweet περισσότερες από δεκαεννέα χιλιάδες φορές από τότε που μπήκε στην πλατφόρμα πριν από δεκατρία χρόνια. Φέτος, έχει tweet κατά μέσο όρο έξι φορές την ημέρα.
Το tweet του έχει θολώσει τους χρήστες των social media:
διαλεκτική
— Elon Musk (@elonmusk) October 25, 2022
Η μυστηριώδης ανάρτηση προκάλεσε περισσότερα από επτά χιλιάδες μηνύματα μέχρι το πρωί της Τρίτης στο επίσημο προφίλ του καθώς, όπως φαίνεται, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το νόημα που κρύβεται πίσω από την επιλογή της συγκεκριμένης λέξης από τον Μασκ.
Η διαλεκτική στην κλασική ελληνική φιλοσοφία
Η διαλεκτική, γνωστή και ως διαλεκτική μέθοδος, είναι μια συζήτηση μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων που έχουν διαφορετικές απόψεις για ένα θέμα, αλλά επιθυμούν να αποδείξουν την αλήθεια μέσω αιτιολογημένης επιχειρηματολογίας.
Στην κλασική ελληνική φιλοσοφία, η διαλεκτική είναι μια μορφή συλλογισμού που βασίζεται σε διάλογο επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων, υποστηρίζοντας προτάσεις (θέσεις) και αντιπροτάσεις (αντιθέσεις).
Ο όρος «διαλεκτική» οφείλει μεγάλο μέρος του κύρους του στον ρόλο του στις φιλοσοφίες του Σωκράτη και του Πλάτωνα στην ελληνική κλασική περίοδο (5ος έως 4ος αι. π.Χ.). Ο Αριστοτέλης είπε ότι ήταν ο προσωκρατικός φιλόσοφος Ζήνων ο Ελέας που επινόησε τη διαλεκτική. Οι διάλογοι του Πλάτωνα είναι παραδείγματα της σωκρατικής διαλεκτικής μεθόδου.
Ο Έλον Μασκ αναφερόταν στη διαλεκτική σχετικά με τη συμφωνία του Twitter ή τον πόλεμο της Ουκρανίας;
Ο Μασκ μπορεί να αναφέρεται στην αμφιλεγόμενη και καθυστερημένη εξαγορά του Twitter, υποστηρίζουν ορισμένοι σχολιαστές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla πρέπει να τηρήσει μια προθεσμία στις 28 Οκτωβρίου για να ολοκληρώσει μια συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του Twitter. Διαφορετικά, θα πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη αμέσως μετά. Ο Μασκ είχε υποχωρήσει τον Ιούλιο, αλλά, καθώς πλησίαζε η ημερομηνία στα μέσα Οκτωβρίου, έκανε μια έκπληξη και δεσμεύτηκε να αγοράσει το Twitter τελικά.
Άλλοι σχολιαστές ισχυρίζονται ότι ο Μασκ ίσως σκεφτόταν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νωρίτερα τον Οκτώβριο, έκανε μια πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου – μια πρόταση που καταδικάστηκε από τον Ουκρανό Πρόεδρο.
Σε ένα tweet, ο Μασκ πρότεινε να διεξαχθούν εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές που η Μόσχα έχει προσαρτήσει ψευδώς μετά από αυτό που αποκάλεσε δημοψηφίσματα. «Η Ρωσία φεύγει αν αυτή είναι η βούληση του λαού», έγραψε ο Μασκ. Πρότεινε επίσης η Κριμαία, την οποία κατέλαβε η Μόσχα το 2014, να αναγνωριστεί επίσημα ως Ρωσία, να εξασφαλιστεί η παροχή νερού στην Κριμαία και η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη.