Μπορεί να θεωρούμε θα σαλιγκάρια ένα ζώο άκακο και συμπαθητικό, όχι όμως το σαλιγκάρι κώνος που θεωρείται δικαίως ως ένα από τα πιο δηλητηριώδη πλάσματα του πλανήτη! Κι ενώ τα σαλιγκάρια κώνοι είναι άφθονα κυρίως στα περισσότερα τροπικά νερά, πλέον εθεάθησαν και στην Τουρκία, ακριβώς απέναντι από την Κω!

Μετά τα ψάρια – μπαλόνι και λιοντάρι τα οποία είναι επιβλαβή για τη θαλάσσια ζωή, τα ψάρια κώνου, έρχονται τώρα να απειλήσουν και ανθρώπινες ζωές!  Το σαλιγκάρι – κώνος αν και μικρότερο από ένα φλιτζάνι τσαγιού, τρομάζει καθώς είναι ικανό να σκοτώσει μέχρι και 30 ανθρώπους με ένα μόνο άγγιγμα!

Τουρκία: Πιάστηκε σε δίχτυα ψαράδων στη Μαρμαρίδα

Οπως γράφει η τουρκική «Haberler.com» το συγκεκριμένο είδος σαλιγκαριού εντοπίστηκε στις ακτές της Μούγλα και συγκεκριμένα πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων στην Μαρμαρίδα.

Η εμφάνιση του σαλιγκαριού κώνος, που συνήθως ζει στα ρηχά των ακτών της Αυστραλίας, αναγκάζει τους Τούρκους επιστήμονες να μελετούν το είδος άμεσα. Συγκεκριμένα η Αλιευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Muğla Sıtkı Koçman ξεκίνησε επείγουσες μελέτες για αυτό το είδος, το οποίο εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Τουρκία. Στόχος είναι να απαντηθεί γιατί το συγκεκριμένο σαλιγκάρι έφτασε στην χώρα και γενικότερα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Τα σαλιγκάρια κώνοι είναι άφθονα στα περισσότερα τροπικά νερά, ειδικά γύρω από κοραλλιογενείς υφάλους. Χωρίζονται σε δεκάδες διαφορετικά είδη, καθένα από τα οποία παράγει το δικό του κοκτέιλ νευροτοξίνων, με το οποίο σκοτώνει μαλάκια, σκουλήκια, ακόμα και μικρά ψάρια.

Επίσης είναι γνωστό και ως «κώνος ο γεωγράφος». Πρόκειται για ένα ένα αρπακτικό θαλάσσιο σαλιγκάρι που έχει προκαλέσει δεκάδες θανάτους κολυμβητών και ψαράδων. Αυτό που κάνει απλά είναι να απελευθερώνει στο νερό μια μορφή ινσουλίνης που προκαλεί στο θύμα υπογλυκαιμικό σοκ.