Αρχική » Διεθνή

Ο Τρίτος πιο πλούσιος Τούρκος αυτός που έκλεψε το ελληνικό γιαούρτι και το πουλάει στις ΗΠΑ

Το περιοδικό Forbes ανακοίνωσε με τις 24 πλουσιότερους ανθρώπους στην Τουρκία για το 2022, με το Νο3 να παρουσιάζει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Βαγγέλης Λάσκαρης Διεθνή
Chobani υτός που έκλεψε το ελληνικό γιαούρτι και το πουλά στις ΗΠΑ

Και ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η λίστα του περιοδικού Forbes, με τους 24 πιο πλούσιους ανθρώπους στην Τουρκία για το 2022. Κι αυτό καθώς στο Νο3, φιγουράρει, ο Κουρδικής καταγωγής επιχειρηματίας Χαμντί Ουλουκάγια, ισχυρός άνδρας της εταιρείας «Chobani» που έβγαλε… αμέτρητα εκατομμύρια πωλώντας το ελληνικού τύπου γιαούρτι (δηλαδή το στραγγιστό ) στις ΗΠΑ.

Γιος μιας οικογένειας Κούρδων κτηνοτρόφων, ο Ουλούκαγια έζησε μια φτωχική ζωή στην Ανατολία, έως ότου οι γονείς του στον έστειλαν στη Νέα Υόρκη για να μάθει αγγλικά.

Το μεγάλο βήματα έγινε όταν ο μετανάστης από την Τουρκία αγόρασε (με δανεικά λεφτά) ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο γιαουρτιού της Kraft, σε κάποιον επαρχιακό δρόμο του New Berlin, στην κεντρική Νέα Υόρκη. Στο μυαλό του είχε πάντα το ελληνικό γιαούρτι που πουλούσε στα αμερικανικά ντελικατέσεν η ΦΑΓΕ. Δύο χρόνια μετά τελειοποίησε  τη δική του συνταγή.

Το «Greek yoghurt» έγινε πολύ γρήγορα η νέα λατρεία των Αμερικανών και η Chobani έφτασε το 2012 να κατέχει το 44% αυτής της γοργά αναπτυσσόμενης αγοράς.

Το γιαούρτι του Chobani στραγγίζεται πολλές φορές για να του δώσει μια πιο παχιά υφή, κάτι που η εταιρεία είπε ότι είναι τυπικό στυλ που απαντάται στην Ελλάδα. Ως τότε η πλειοψηφία των Αμερικανοί γνώριζε μόνο τα νερουλά, γεμάτα ζάχαρη και συντηρητικά γιαούρτια που έως τότε κυκλοφορούσαν σε αυτή την τεράστια αγορά.

Η Chobani  ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια, ωστόσο τα προβλήματα δεν λείπουν. Η εταιρεία έχασε το δικαίωμα να αναφέρει τα προϊόντα της στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ελληνικά, καθώς κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.

Κι αυτό μετά από μήνυση της ελληνικής εταιρείας «ΦΑΓΕ» που είχε προσφύγει στα βρετανικά δικαστήρια πέρυσι.

Επίσης τον Σεπτέμβριο, καταναλωτές παραπονέθηκαν για «φουσκώματα» σε ορισμένες συσκευασίες Chobani, αναγκάζοντας την ανάκληση. Επιπλέον στα τέλη Δεκεμβρίου, το υπερσύγχρονο σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ Whole Foods ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα σταματήσει να μεταφέρει τα γιαούρτια Chobani.

Τα παραπάνω δεν εμποδίζουν τον Χαμντί Ουλουκάγια από να δεσπόζει στην 3η θέση της λίστας Forbes, όπως σημειώνει η Haberler.com – Σε μια λίστα που πρώτος είναι ο Murat Ülker (Yıldız Holding), με περιουσία 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 2ος ο Ferit Şahenk (Dogus Holding).

Συνολικά σε όλο τον κόσμο το 2022 στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη προστέθηκαν 236 νέοι δισεκατομμυριούχοι, αλλά εξήλθαν 329 δισεκατομμυριούχοι.

Τουρκία: Οι 24 πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας σύμφωνα με το Forbes

 1. Murat Ülker (Yıldız Holding)
 2. Ferit Şahenk (Dogus Holding)
 3. Hamdi Ulukaya (Ιδιοκτήτης της Chobani, της μάρκας στραγγιστού γιαουρτιού με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ)
 4. Erman Ilıcak (Rönesans Holding)
 5. Filiz Şahenk (Τουρκική εκπρόσωπος των Guccio Gucci, Emporio Armani, Loro Piana και Tod’s)
 6. Sezai Bacaksız (Limak Holding)
 7. Nihat Ozdemir (Limak Holding)
 8. İbrahim Erdemoğlu (Χαλί Merino)
 9. Semahat Sevim Arsel (Koç Holding)
 10. Hamdi Akin (Akfen Holding)
 11. Ahmet Çalık (Calik Holding)
 12. Bülent Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding)
 13. Faruk Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding)
 14. Ali Erdemoğlu (Χαλί Merino)
 15. Mustafa Rahmi Koç (Koç Holding)
 16. Mustafa Küçük (LC Waikiki)
 17. Mehmet Ali Aydınlar (Acıbadem Healthcare Group)
 18. Deniz Şahenk (Dogus Holding)
 19. İpek Kıraç (Koç Holding)
 20. Turgay Ciner (Ciner Group)
 21. Aydın Doğan (Doğan Holding)
 22. Mehmet Sinan Tara (TARA Holding)
 23. Murat Vargi (MV Holding-Turkcell)
 24. Sefik Yilmaz Dizdar (LC Waikiki)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Τρίτος πιο πλούσιος Τούρκος αυτός που έκλεψε το ελληνικό γιαούρτι και το πουλάει στις ΗΠΑ». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ