Αρχική » Διεθνή

Εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία: Γεγονότα, αριθμοί και τελευταίες εξελίξεις

Οι εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας βασίζονται σε συμφωνία σύνδεσης του 1963. Ας δούμε τι εισάγουμε και τι εξάγουμε σε ποσά!

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Γεωστρατηγική Διεθνή Οικονομία
Εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Γεγονότα, αριθμοί και τελευταίες εξελίξεις.

Οι εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας βασίζονται σε συμφωνία σύνδεσης του 1963 και συμφωνία τελωνειακής ένωσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995.

Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1999. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005, αλλά δεν έχουν προχωρήσει πρόσφατα. Η Τουρκία είναι μέλος της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Εμπορική εικόνα

Η Τουρκία είναι ο 6ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 3,3% του συνολικού εμπορίου αγαθών της ΕΕ με τον κόσμο (εισαγωγές και εξαγωγές μαζί) το 2022.

Η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εταίρος της Τουρκίας σε εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων. Το 2022, το 26% των εισαγωγών αγαθών της Τουρκίας προέρχονταν από την ΕΕ και το 41% των εξαγωγών αγαθών της χώρας προήλθε στην ΕΕ.

Το συνολικό εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας το 2022 ανήλθε σε 198,1 δισεκατομμύρια ευρώ (3,6% του συνολικού εμπορίου της ΕΕ με τον κόσμο). Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Τουρκία ανήλθαν σε 98,6 δισεκατομμύρια ευρώ και προηγήθηκαν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, 17,7%), ακολουθούμενη από τον εξοπλισμό μεταφορών (17,3 δισεκατομμύρια ευρώ), τα βασικά μέταλλα και τα είδη (16,8 δισεκατομμύρια ευρώ) και τα μηχανήματα και συσκευές ( 15,8 δισ. ευρώ). Οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Τουρκία ανήλθαν συνολικά σε 99,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Κυριάρχησαν τα μηχανήματα και οι συσκευές (25 δισ. ευρώ, 25,1%), ο εξοπλισμός μεταφορών (17,5 δισ. ευρώ), τα βασικά μέταλλα και τα είδη (13,1 δισ. ευρώ) και τα χημικά (13,1 δισ. ευρώ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί οι Τούρκοι βιάζονται να φτιάξουν φρεγάτες να προστατέψουν το τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu;

Το συνολικό εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας το 2021 ανήλθε σε 24,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 1,2% του συνολικού εμπορίου της ΕΕ με τον κόσμο στον τομέα των υπηρεσιών. Οι εισαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ αντιπροσώπευαν 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ και οι εξαγωγές 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, καθιστώντας την κάθε πλευρά τον 12ο και τον 16ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο υπηρεσιών στον κόσμο. Οι μεταφορές (4,7 δισ. ευρώ, 41,2%) και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες (3,9 δισ. ευρώ, 34,2%) είναι οι πιο εισαγόμενες υπηρεσίες της ΕΕ από την Τουρκία και οι μεταφορές (4,5 δισ. ευρώ, 35,2%) και οι υπηρεσίες ΤΠΕ (2,7 δισ. ευρώ, 21,8%) είναι οι πιο εξαγόμενες υπηρεσίες της ΕΕ προς την Τουρκία.

ΕΕ - Τουρκία

ΕΕ – Τουρκία

ΕΕ - Τουρκία

ΕΕ – Τουρκία

ΕΕ - Τουρκία

ΕΕ – Τουρκία

ΕΕ και Τουρκία

Το 1963, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (η ΕΟΚ, ο προκάτοχος της ΕΕ) και η Τουρκία υπέγραψαν τη Συμφωνία Σύνδεσης της Άγκυρας, η οποία επέκτεινε τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τους. Το 1973 τέθηκε σε ισχύ ένα πρόσθετο πρωτόκολλο που αποσκοπούσε στη σταδιακή εγκαθίδρυση τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΟΚ και στην πιο στενή ευθυγράμμιση των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των δύο μερών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιέσεις Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για τα F-16 – Αυτός είναι ο μεγάλος του φόβος

Η Τελωνειακή Ένωση τέθηκε σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995. Ήταν η πρώτη ουσιαστική τελωνειακή ένωση της ΕΕ με χώρα εκτός ΕΕ. Καλύπτει όλα τα βιομηχανικά αγαθά, αλλά δεν αφορά τη γεωργία (εκτός από τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα), τις υπηρεσίες ή τις δημόσιες προμήθειες.

Οι διμερείς εμπορικές παραχωρήσεις ισχύουν για τα γεωργικά προϊόντα, τα προϊόντα άνθρακα και χάλυβα. Η τελωνειακή ένωση προβλέπει κοινό εξωτερικό δασμολόγιο για τα καλυπτόμενα προϊόντα. Προβλέπει επίσης ότι η Τουρκία ευθυγραμμίζεται με το δίκαιο της ΕΕ (κοινοτικό κεκτημένο) σε τομείς που σχετίζονται με την Τελωνειακή Ένωση, όπως η τελωνειακή νομοθεσία, η άρση των τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο και η προσέγγιση των νομοθεσιών για την προστασία της πνευματικής, βιομηχανικής και εμπορικής ιδιοκτησίας και του ανταγωνισμού. κανόνες (συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ενισχύσεων).

Από την έναρξη ισχύος του, η αξία του διμερούς εμπορίου έχει υπερτετραπλασιαστεί. Η Τελωνειακή Ένωση αναγνωρίζεται επίσης ευρέως ότι συνέβαλε σημαντικά στην ενσωμάτωση της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά δίκτυα παραγωγής. Η ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ και η απελευθέρωση των δασμών έχουν ενισχύσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Τουρκίας. Περίπου το 30% του ΑΕΠ της Τουρκίας συνδέεται με το εμπόριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Sportime – Ζάκυνθος: Ντρέπεται και η ντροπή! Τέτοιοι άνθρωποι κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Τον Δεκέμβριο του 2016, η Επιτροπή πρότεινε τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και την επέκταση των διμερών εμπορικών σχέσεων σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, οι δημόσιες προμήθειες και η βιώσιμη ανάπτυξη. Η πρόταση της Επιτροπής βασίστηκε σε ολοκληρωμένες προπαρασκευαστικές εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, οι οποίες περιλάμβαναν δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους. Ωστόσο, το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τις διαπραγματευτικές οδηγίες.

Περισσότερες πληροφορίες για την Τελωνειακή Ένωση και τις ρυθμίσεις

Η Τουρκία και η Ένωση για τη Μεσόγειο

Η Τουρκία είναι ένα από τα 42 σημερινά μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM), η οποία ξεκίνησε το 2008 ως συνέχεια της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε στη Διάσκεψη της Βαρκελώνης το 1995.

Αυτή η διακυβερνητική εταιρική σχέση προωθεί τη συνεργασία και τον διάλογο στην ευρωμεσογειακή περιοχή και συγκεντρώνει και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και τις 15 χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου (Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Μαυριτανία , Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Παλαιστίνη*, Συρία – σε αναστολή, Τυνησία και Τουρκία· η Λιβύη είναι παρατηρητής).

Οι στρατηγικοί στόχοι της UfM είναι η περιφερειακή σταθερότητα, η ανθρώπινη ανάπτυξη και η περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση. Ο γενικός στόχος του είναι να μετατρέψει την ευρωμεσογειακή περιοχή σε περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ένωση για τη Μεσόγειο

Η Τουρκία συναλλάσσεται με τον κόσμο

Εκτός από την Τελωνειακή Ένωση και άλλες συμφωνίες με την ΕΕ, η Τουρκία έχει σε ισχύ 22 Συμφωνίες Ελεύθερων Συναλλαγών με: χώρες ΕΖΕΣ, Ισραήλ, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Παλαιστίνη*, Τυνησία, Μαρόκο, Αίγυπτο, Συρία (σε αναστολή), Αλβανία , Γεωργία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Χιλή, Μαυρίκιος, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μολδαβία, Νήσοι Φερόε, Σιγκαπούρη, Κοσσυφοπέδιο, Βενεζουέλα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερες λεπτομέρειες

Επιτροπές και Διάλογοι

Η ΕΕ και η Τουρκία συναντώνται τακτικά για να συζητήσουν θέματα και βέλτιστες πρακτικές και να επιβλέπουν την ορθή λειτουργία της συμφωνίας.

Συνεδριάσεις τεχνικών επιτροπών – ατζέντα και εκθέσεις

  • Συναλλαγές με την Τουρκία
  • Εισαγωγή στην ΕΕ από την Τουρκία
  • Μέτρα εμπορικής άμυνας της ΕΕ για εισαγωγές από την Τουρκία
  • Εξαγωγή από την ΕΕ στην Τουρκία
  • Μέτρα εμπορικής άμυνας σε ισχύ στην Τουρκία
  • Οι εμπορικές σχέσεις αποτελούν μέρος των συνολικών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία
  • Η Τουρκία είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου
  • Αξιολόγηση βιώσιμων επιπτώσεων της Ευρωμεσογειακής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EMFTA)

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία: Γεγονότα, αριθμοί και τελευταίες εξελίξεις». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ