Η υπόθεση Προφούμο ήταν ένα μεγάλο σκάνδαλο που συγκλόνισε τη βρετανική πολιτική σκηνή κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.
Ο Τζον Προφούμο, μέλος της συντηρητικής κυβέρνησης ΜακΜίλαν στην Βρετανία είχε από το 1961 εξωσυζυγική σχέση με το 19χρονο μοντέλο Κρίστιν Κίλερ. Η αποκάλυψη προκάλεσε την αρχική του άρνηση που δεν κράτησε για πολύ αφού αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αλήθεια και να παραιτηθεί.
Το σκάνδαλο πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν ανακαλύφθηκε ότι η Κίλερ λειτουργούσε προς όφελος ενός Σοβιετικού αξιωματικού και διπλωματικού ακολούθου στην Μεγάλη Βρετανία. Ήταν η εποχή του Ψυχρού Πολέμου και φυσικά οι ιστορίες κατασκόπων έδιναν κι έπαιρναν. Η υπόθεση Προφούμο προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στη συντηρητική κυβέρνηση.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο Τζον Προφούμο γεννήθηκε το 1915 και ήταν ιταλικής καταγωγής. Εξελέγη για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο σε ηλικία 25 ετών, το 1940 ως μέλος της συντηρητικής παράταξης του Κέτερινγκ και συνδύασε τα πολιτικά με τα στρατιωτικά του καθήκοντα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από το 1951 άρχισε να παίρνει υπουργικά αξιώματα στις κυβερνήσεις των Συντηρητικών και το 1960 έγινε Υπουργός Πολέμου. Παντρεύτηκε τη Βάλερι Χόμπσον μια από τις κορυφαίες ηθοποιούς του βρετανικού κινηματογράφου.
Τον Ιούλιο του 1961 ο Προφούμο και η Χόμπσον ήταν ανάμεσα στους πολλούς καλεσμένους του Στίβεν Γουόρντ σε μια μεγάλη εκδήλωση προς τιμή του προέδρου του Πακιστάν.
Ο Γουόρντ ήταν διάσημος γιατρός με έντονη κοινωνική δράση και ιδιαίτερα δημοφιλής στους κοσμικούς κύκλους για τα πάρτι που διοργάνωνε.
Στο συγκεκριμένο βρισκόταν και η 19χρονη Κρίστιν Κίλερ μια όμορφη κοπέλα που αφού παράτησε το σχολείο στα 15 της χρόνια έκανε κάποιες δουλειές περιστασιακά με ανώτερη φιλοδοξία να γίνει μοντέλο.
Τελικά κατάφερε να βρει δουλειά σε καμπαρέ στο Σόχο. Εκεί γνώρισε τον Γουόρντ με τον οποίο ανέπτυξε στενή σχέση γνωρίζοντας κι αρκετούς από τους πλούσιους φίλους του.
Στο πάρτι που αναφέραμε πριν η κατάσταση εξελίχθηκε. Κάποιοι καλεσμένοι κατέληξαν στην πισίνα όπου ο Κίλερ κολυμπούσε γυμνή. Ο Προφούμο δε μπορούσε να πάρει τα μάτια του από πάνω της και της υποσχέθηκε να βρεθούν τις προσεχείς ημέρες.
Την επομένη ο Γουόρντ είχε μαζί του τον Εβγκένι Ιβάνοφ. Ήταν καταχωρημένος ως ναυτικός ακόλουθος στη Σοβιετική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Όμως η Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών γνώριζε ότι ο Ιβάνοφ ήταν κατάσκοπος των Σοβιετικών.
Λίγες μέρες μετά το πάρτι ο Προφούμο επικοινώνησε με την Κίλερ. Άρχισε μια σχέση μαζί τους την οποία ο Υπουργός, αρκετά χρόνια αργότερα, περιέγραψε ως «απλή εκτόνωση» τονίζοντας ότι «η Κίλερ ήταν μια αμόρφωτη κοπέλα με μόνο ενδιαφέρον για το σεξ, το μακιγιάζ και τα χρήματα».
Όταν οι Βρετανικές Υπηρεσίες ανακάλυψαν τη σχέση του Προφούμο με την Κίλερ αλλά και την ένταξή του στον «κύκλο» του Γουόρντ τα πράγματα άλλαξαν. Ο ίδιος ο υπουργός ζήτησε από τη νεαρή κοπέλα να διακόψουν κάθε επαφή.
Όμως ήταν πολύ αργά. Όταν έγινε γνωστό ότι η Κίλερ είχε σχέσεις με τον Ιβάνοφ τα πράγματα έμπλεξαν. Οι εφημερίδες άρχισαν ν’ αναρωτιούνται γι’ αυτό το «τρίγωνο» αλλά και πόσα από τα μυστικά της Βρετανίας θα μπορούσαν (μέσω Κίλερ) να έχουν καταλήξει στον Ιβάνοφ και μετά στη Σοβιετική Ένωση.
Η Κίλερ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να «πουλήσει» την ιστορία στις εφημερίδες ενώ οι Σοβιετικοί διαισθανόμενοι ένα μεγάλο σκάνδαλο, ανακάλεσαν τον Ιβάνοφ.
Τελικά η ιστορία «πουλήθηκε» στην Sunday Pictorial (είχε δείξει ενδιαφέρον και το News of the world) με την Κίλερ να συμφωνεί για χίλιες λίρες και να δίνει μάλιστα και ερωτική επιστολή του Προφούμο προς εκείνη!
Οι δικηγόροι του Προφούμο είχαν επιδιώξει να την πείσουν να μη δώσει τίποτα στις εφημερίδες, άλλωστε ο Υπουργός διέψευδε τα πάντα δημοσίως αλλά και στο Κοινοβούλιο. Η Κίλερ ζήτησε πολλά χρήματα από τον Προφούμο ώστε άρχισαν να εξετάζονται κατηγορίες για εκβιασμό.
Ο Γουόρντ επικοινώνησε με την Sunday Pictorial και τους είπε ότι «όσα είπε η Κίλερ στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ψευδή και αν δημοσιεύονταν θα ακολουθούσαν μηνύσεις». Τελικά δε δημοσιεύτηκε τίποτα και η Κίλερ απλώς κράτησε τις 200 λίρες που είχε πάρει ως προκαταβολή.
Λίγες μέρες μετά το σατιρικό περιοδικό Private Eye δημοσίευσε την ιστορία αλλά με διαφορετικά ονόματα!
Όμως τα πράγματα είχαν αρχίσει να δυσκολεύουν. Τελικά στις 22 Μαρτίου του 1963 ο Προφούμο δήλωσε ότι γνώριζε την Κίλερ και τον Γουόρντ καθώς επίσης και ότι είχε συναντήσει δύο φορές «έναν κύριο Ιβάνοφ»
Όμως προειδοποίησε: «Δεν θα διστάσω να εκδώσω εντάλματα για συκοφαντία και συκοφαντία εάν διατυπωθούν ή επαναληφθούν σκανδαλώδεις ισχυρισμοί». Αρνήθηκε μάλιστα ότι είχε σχέση με την Κίλερ.
Την εκδοχή του υποστήριξε και ο Γουόρντ μέσω δήλωσής του (Independent Television News)
Όμως οι Βρετανικές Υπηρεσίες άρχισαν να παρακολουθούν τον Γουόρντ και ταυτόχρονα έπαιρναν πληροφορίες από την Κίλερ η οποία επιβεβαίωσε τις σχέσεις της με τον Προφούμο. Αυτές επιβεβαιώθηκαν όταν η 20χρονη κοπέλα έδωσε λεπτομερή περιγραφή του σπιτιού του υπουργού όπου πήγαινε όταν απουσίαζε η σύζυγός του!
Στις 31 Μαρτίου του 1963 κι ενώ ο Προφούμο και η Χόμπσον βρίσκονταν σε διακοπές στην Βενετία έλαβαν ένα τηλεγράφημα μέσω του οποίου ήταν σαφές ότι ο υπουργός έπρεπε να επιστρέψει. Ο Προφούμο κατάλαβε ότι δε μπορούσε να κρύβεται άλλο και αποκάλυψε στη σύζυγό του την αλήθεια.
Αυτό έκανε και δημοσίως (4 Ιουνίου 1963) υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη Βουλή. Η Daily Mirror σε ρεπορτάζ της έκανε λόγο για «σκελετούς σε ντουλάπια» υπονοώντας ότι δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια.
Πέντε μέρες αργότερα, αφού πλέον δεν υπήρχε θέμα συκοφαντικής δυσφήμησης η εφημερίδα News of the world δημοσίευσε την ιστορία με τίτλο: «Ομολογίες της Κρίστιν». Απ’ αυτά που δημοσιεύτηκαν, δημιουργήθηκε η εικόνα ενός «σεξουαλικού αρπακτικού και πιθανού εργαλείου των Σοβιετικών» για τον Γουόρντ.
Ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία των «ανήθικων κερδών» σε βάρος της Κίλερ κι άλλων τεσσάρων γυναικών κάτω των 21 ετών τις οποίες εξανάγκαζε να κάνουν σεξ επί πληρωμή με πλούσιους φίλους του.
Ο Γουόρντ πήρε μεγάλη δόση υπνωτικών χαπιών, όταν κατάλαβε ότι θα καταδικαστεί και λίγες μέρες μετά πέθανε.
Ο Προφούμο επιδόθηκε σε φιλανθρωπικό έργο. Πήγαινε σε διάφορες οργανώσεις προσφέροντας υπηρεσίες όπως να βοηθά ανήμπορους, να πλένει πιάτα και να σφουγγαρίζει σκάλες. Η σύζυγός του, παρά την απιστία του έμεινε δίπλα του. Πέθανε το 2006 σε ηλικία 91 ετών.
Η Κίλερ προσπάθησε να πάρει δημοσιότητα με την αυτοβιογραφία της το 2001 («Επιτέλους η αλήθεια») αναφέροντας ότι ο Γουόρντ ήταν πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης και συνεργαζόταν με τον Ιβάνοφ.
Είχαν σκοπό να ανακαλύψουν τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στην τότε Δυτική Γερμανία όσο εκείνη θα «είχε δουλειά» με τον Προφούμο στην κρεβατοκάμαρα.
Επιχείρησε να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο όπου απέτυχε και το μόνο που κατάφερε ήταν να φαίνεται στο video clip του τραγουδιού «Kiss and tell» του Μπράιαν Φέρι.
Είναι η κυρία με το γούνινο καπέλο που φαίνεται
Τον Δεκέμβριο του 2017 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύνορα Ινδίας- Μπαγκλαντές: Σε 50 χρόνια, 1.860 νεκροί
Τα πιο επικίνδυνα σύνορα: Ινδία-Πακιστάν στο Κασμίρ
Επικίνδυνα σύνορα: Η DMZ σε Βόρεια και Νότια Κορέα
Ο Ρατζαπάξα βύθισε σε αίμα και φτώχεια την Σρι Λάνκα