Οι εικόνες με τους διαδηλωτές να έχουν μπει στην έπαυλη του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα να κολυμπούν στην πισίνα και να λεηλατούν τα πάντα έκανε το γύρο του κόσμου.

Ο Ρατζαπάξα και η οικογένειά του διοίκησαν τη χώρα με αυταρχισμό, πρωταγωνίστησαν σε οικονομικά σκάνδαλα, κατηγορήθηκαν για εγκλήματα, οδήγησαν την Σρι Λάνκα στη φτώχεια και τελικά εγκαταλείπουν τα πάντα αφήνοντας πίσω τους «καμένη γη».

Σε μια έρευνα που κάναμε για το βίο και την πολιτεία του μέχρι πρότινος κυβερνήτη της νησιωτικής χώρας, ανακαλύψαμε τρομερά στοιχεία που δείχνουν σε απόλυτο βαθμό τον τρόπο που διοίκησε.

Γεννημένος σε μια εξέχουσα πολιτική οικογένεια από τη Νότια Επαρχία, ο Ρατζαπάξα σπούδασε στο Ananda College του Κολόμπο και εντάχθηκε στον στρατό της Σρι Λάνκα τον Απρίλιο του 1971.

Μετά τη βασική εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατού, , διορίστηκε ως αξιωματικός και αργότερα μετατέθηκε στο συντάγματα πεζικού.

Αποσύρθηκε πρόωρα από το στρατό και μετακόμισε στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών, πριν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1998.

Επέστρεψε στη Σρι Λάνκα το 2005, για να βοηθήσει τον αδελφό του στην προεδρική εκστρατεία του. Τελικά  διορίστηκε Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του αδελφού του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σρι Λάνκα ολοκλήρωσαν επιτυχώς τον Εμφύλιο Πόλεμο στη χώρα νικώντας τους «Τίγρεις Ταμίλ» και σκοτώνοντας τον αρχηγό τους Βελουπιλάι Πραμπχακαράν το 2009.

Είχε προηγηθεί απόπειρα δολοφονίας  εναντίον του τον Δεκέμβριο του 2006 από βομβιστή αυτοκτονίας των Ταμίλ. Μετά τον πόλεμο, ο Ρατζαπάξα ξεκίνησε πολλά έργα αστικής ανάπτυξης.

Παραιτήθηκε μετά την ήττα του αδελφού του στις προεδρικές εκλογές του 2015.

Το 2018, αναδείχθηκε ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2019, τις οποίες διεκδίκησε με επιτυχία σε μια φιλοεθνικιστική πλατφόρμα οικονομικής ανάπτυξης και εθνικής ασφάλειας.

Είναι το πρώτο άτομο με στρατιωτικό υπόβαθρο που εκλέχθηκε ως Πρόεδρος της Σρι Λάνκα και επίσης το πρώτο που εξελέγη πρόεδρος και δεν είχε καταλάβει κάποιο αξίωμα μέσω εκλογής κατά το παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του αύξησε την ισχύ της εκτελεστικής εξουσίας μέσω της 20ης Τροποποίησης και ο νεποτισμός έγινε πραγματικότητα  καθώς μέλη της οικογένειας Ρατζαπάξα ανέλαβαν θέσεις εξουσίας.

Η οικονομική κακοδιαχείριση οδήγησε την οικονομία σε χρεοκοπία, προκαλώντας τη Σρι Λάνκα να κηρύξει χρεοκοπία για πρώτη φορά μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας το 1948.

Οι ελλείψεις και ο πληθωρισμός προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Σρι Λάνκα, τις οποίες  η διοίκηση Ρατζαπάξα προσπάθησε να καταστείλει με αυταρχικά μέσα, όπως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει ο στρατός να συλλαμβάνει πολίτες, να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, να περιορίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να επιτίθεται σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους και να συλλαμβάνει διαδικτυακούς ακτιβιστές.

Ο Ρατζαπάξα αρνήθηκε να παραιτηθεί παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και μετά από μια οργανωμένη επίθεση από πιστούς του αδερφού του, Μαχίντα, εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που οδήγησε σε βίαια μαζικά αντίποινα εναντίον της οικογένειας και των πιστών τους, η κυβέρνηση ανέπτυξε τον στρατό σε τεθωρακισμένα οχήματα με πυροβολισμούς κατά παραγγελίες.

Στις 9 Ιουλίου 2022, ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου ότι θα παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου.

Αυτά αποτελούν μια πρώτη εισαγωγή καθώς η Σρι Λάνκα έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από την οικογένεια Ρατζαπάξα.

Και να φανταστείτε ότι στην υπουργική του θητεία δεν είχε δείξει αυτό το πρόσωπο. Πρωταγωνίστησε στην ολοκλήρωση αναπτυξιακών έργων και τα αποτελέσματα της δουλειάς του ήταν αξιοσημείωτα αφού η πρωτεύουσα της χώρας, Κολόμπο, έφτασε στην κορυφή της λίστας των ταχέως αναπτυσσόμενων πόλεων στον κόσμο το 2015, έπειτα από μια ταξιδιωτική μελέτη της MasterCard.

Την 1η Δεκεμβρίου του 2006 και στις 10:35 το πρωί εκδηλώθηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του όταν ένα άτομο επιχείρησε να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά στην αυτοκινητοπομπή του Ρατζαπάξα.

Οι καταδρομείς που συνόδευαν τον τότε υπουργό Άμυνας το εμπόδισαν και μάλιστα σκοτώθηκαν δύο απ’ αυτούς, όπως ο Ρατζαπάξα δεν έπαθε τίποτα. Φυσικά κατηγορήθηκαν οι Τίγρεις Ταμίλ.

Τον Ιούνιο του 2007 επέκρινε αυστηρά τον ΟΗΕ και τις δυτικές κυβερνήσεις ότι είχαν προκαλέσει διείσδυση τρομοκρατών στην Σρι Λάνκα για περίπου 30 χρόνια.

Ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ και η Βρετανία εκφόβιζαν τη χώρα του και τόνισε ότι δεν χρειάζεται καμία ξένη δύναμη να βοηθήσει τη χώρα.

Η δολοφονία δημοσιογράφου και οι κατηγορίες για τον Ρατζαπάξα

Τον Αύγουστο του 2007, ο Λασανθά Βικρεματούντζε, δημοσίευσε μια έκθεση για ένα στρατιωτικό συμβόλαιο που αφορούσε στη διπλή αγορά του ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους Mikoyan MiG-27 μεταξύ του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, του ξαδέρφου του Ουνταγιάνγκα Γουϊρατούνγκα και της Πολεμικής Αεροπορίας της Σρι Λάνκα.

Αρχικά ο δημοσιογράφος απειλήθηκε με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κάτι που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου του 2008 όπου του ζητούσαν αποζημίωση 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης ο Ρατζαπάξα ισχυρίστηκε ότι ο ρόλος του ως υπουργού είχε επηρεαστεί αρνητικά από το δημοσίευμα, δημιουργώντας δυσμενείς συνέπειες στο πεδίο της μάχης κατά των ανταρτών.

Κάμποσες εβδομάδες αργότερα ο Βικρεματούντζε δολοφονήθηκε λίγο πριν δώσει στοιχεία στο Δικαστήριο. Η κόρη του, κατηγόρησε δημοσίως τον Ρατζαπάξα και τον θεώρησε υπεύθυνο για τη δολοφονία.

Υπάρχουν κι άλλα όμως.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Sunday Leader», ο υποστράτηγος Πρασάντ Σαμαρίνγκε, πρώην στρατιωτικός εκπρόσωπος και διευθυντής της Διεύθυνσης Μέσων Ενημέρωσης του στρατού, διαβίβασε εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κολόμπο για απαγωγές.

Πολλοί από αυτούς που απήχθησαν πιστεύεται ότι ήταν άτομα που είχαν κάνει κάποιο «λάθος» απέναντι στην τριάδα Ρατζαπάξα, Μαχίντα, Μπαζίλ και Γκοταμπάγια.

Κατά την επίσκεψή της στη χώρα, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις εξαφανίσεις που σχετίζονται με «λευκό φορτηγό» κι αναφέρθηκαν στο Κολόμπο και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν καλύπτονταν από την Εξεταστική Επιτροπή για τις Εξαφανίσεις που συστάθηκε από την κυβέρνηση

Οι έρευνες για την απαγωγή του δημοσιογράφου Κιθ Νογιάρ το 2008 οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός λευκού βαν τον Μάρτιο του 2017 σε ένα σπίτι στην Piliyandala με διασυνδέσεις με έναν Ταγματάρχη του Στρατού που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για την απαγωγή.

Η αστυνομία πιστεύει ότι το βαν μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για άλλα εγκλήματα, καθώς και ότι ήταν μέρος της επιχείρησης για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Βικρεματούντζε.

Λίγες εβδομάδες μετά την απαγωγή του Κιθ Νογιάρ το 2008, ο Ναμάλ Περέρα, ένας συντονιστής μαθημάτων στο Κολέγιο Δημοσιογραφίας της Σρι Λάνκα δέχτηκε βίαιη επίθεση από μια συμμορία που μπήκε στο ίδιο λευκό βαν με ψεύτικη πινακίδα και προσπάθησε να τον απαγάγει αφού επιτέθηκε στο αυτοκίνητό του.

Η επιχείρηση δεν ολοκληρώθηκε από παρέμβαση κατοίκων κι εξαιτίας της πυκνής κίνησης που υπήρχε εκείνη την ώρα. Ο Περέρα αναγνώρισε δύο από τους επίδοξους δολοφόνους του τον Απρίλιο του 2017.

Ο Μπανταρά Μπουλατχβάτε ήταν βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του Βικρεματούντζε αλλά έλαβε υψηλή θέση στην Ταϊλάνδη ως διπλωμάτης μετά από αίτημα του Ρατζαπάξα. Αυτό συνέβη κοντά στις προεδρικές εκλογές του 2010.

Η συστατική επιστολή ετοιμάστηκε πολύ βιαστικά και δεν υπήρχαν πουθενά τα βιογραφικά δεδομένα του Μπουλατχβάτε παρότι ήταν προϋπόθεση για να πάρει τη βίζα.

Ο Μπουλατχβάτε κατόπιν έρευνας είναι ο πρώτος ύποπτος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου καθώς όλα τα στοιχεία τον τοποθετούν στον τόπο του εγκλήματος εκείνη τη μέρα.

Άλλες έρευνες για δολοφονίες, απαγωγές και επιθέσεις σε δημοσιογράφους αποκάλυψαν ότι ο Ρατζαπάξα είχε οδηγήσει μια ομάδα- θανάτου να επιτεθεί σε δημοσιογράφους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνολικά 17 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είτε σκοτώθηκαν είτε δέχθηκαν επίθεση είτε έπεσαν θύματα απαγωγής!

Ο Νανταρατζάχ Ραβινάι, γνωστός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και βουλευτής, δολοφονήθηκε στο Κολόμπο στις 10 Νοεμβρίου του 2006. Ένα μέλος της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας, αποκάλυψε ότι ο Ρατζαπάξα είχε πληρώσει 50 εκατομμύρια ρουπίες στον συνταγματάρχη Καρούνα για να δολοφονήσει τον δικηγόρο.

Υπάρχουν όμως και άλλα «εγκλήματα» που έκανε ο Ρατζαπάξα που βέβαια προφανώς σχετίζονται με την οικονομική του άνθιση. Τη δική του, όχι της χώρας.

Με απόφασή του μεταβίβασε τη διαχείριση των μη προστατευόμενων δασών στις περιφερειακές αρχές, με μια αμφιλεγόμενη εγκύκλιο, με σκοπό την απελευθέρωσή τους για τη γεωργία και ανάπτυξη.

Υποστηρίχτηκε ότι η κίνηση αυτή ήταν μέρος των κυβερνητικών προσπαθειών για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τροφίμων, αλλά έχει επικριθεί από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές ως αποψίλωση των δασών με την υποστήριξη της κυβέρνησης και υπονοούμενη χορήγηση άδειας για άναρχες παραχωρήσεις υλοτόμησης σε περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας

Τον Απρίλιο του 2021 δήλωνε ότι ολόκληρη η χώρα θα στραφεί αμέσως στη βιολογική γεωργία  ωστόσο από τον Φεβρουάριο του 2022, εξακολουθεί να λέει ότι η πλειονότητα των αγροτών δεν έλαβε καμία εκπαίδευση στις βιολογικές τεχνικές!

Η συγκομιδή του ρυζιού του 2021 απέτυχε, οδηγώντας σε ένα πρόγραμμα επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα πρόγραμμα στήριξης εισοδήματος 200 εκατομμυρίων δολαρίων και «τεράστια ποσά για την εισαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ρυζιού»

Η «ξαφνική και καταστροφική στροφή προς τη βιολογική γεωργία» παρουσιάστηκε στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και οι πολιτικές μειώθηκαν πριν τελειώσει το έτος

Μέχρι τον Απρίλιο του 2022, η κυβέρνηση είχε ανατρέψει την απόφασή της και ζητούσε δάνειο 700 εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα για να αναζωογονήσει τον αγροτικό τομέα παρέχοντάς του εισαγόμενα αγροχημικά προϊόντα μετά από μια τεράστια πτώση της παραγωγής

Και φυσικά ακολούθησε η απόλυτη κατάρρευση

Ο Ρατζαπάξα εισήγαγε τεράστιες φορολογικές περικοπές στα τέλη του 2019 που οδήγησαν σε πτώση των κρατικών εσόδων που σύντομα επιδεινώθηκε με την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η οποία είδε το νησιωτικό έθνος να χάνει την κερδοφόρα τουριστική βιομηχανία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2020 οι άνεργοι ήταν 200 χιλιάδες όπως και το μεγαλύτερο μέρος του 2021. Παρόλο που ο εξαγωγικός τομέας ανέβηκε μέχρι το 2021 και ο τουρισμός άρχισε να αυξάνεται, φάνηκε ότι η Σρι Λάνκα αντιμετώπιζε τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948 λόγω της απώλειας εσόδων από περικοπές φόρων, ανεξέλεγκτες εκτυπώσεις χρήματος και μη βιώσιμους δανεισμούς.

Μέχρι το τέλος του 2021, η Σρι Λάνκα αντιμετώπιζε κρίση χρέους με πιθανότητα χρεοκοπίας. Στις αρχές του 2022, η κυβέρνηση Ρατζαπάξα απέφυγε την αναδιάρθρωση του χρέους, προτείνοντας ένα πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ υπέρ μιας εγχώριας λύσης για την κρίση χρέους.

Αυτή η στρατηγική εξάντλησε τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος και τα αποθέματα χρυσού σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρουπία της Σρι Λάνκα και την αποπληρωμή των κρατικών ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα διέθεσε το νόμισμα στις αρχές Μαρτίου και σημείωσε υποτίμηση 30% της ρουπίας έναντι του δολαρίου. Παρατηρήθηκαν τις επόμενες ημέρες μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Verité Research τον Μάρτιο του 2022, το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης είχε πέσει μόλις στο 10% ως αποτέλεσμα της κρίσης

Ο Ρατζαπάξα επικοινώνησε με το ΔΝΤ τον Μάρτιο καθώς οι δημόσιες διαμαρτυρίες αυξήθηκαν λόγω ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα, μαγειρικό αέριο, φάρμακα και τρόφιμα.

Μια έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου ανέφερε ότι η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας με μη βιώσιμο χρέος .

Η κυβέρνηση της χώρας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε φιλικές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία για ανταλλαγές μετρητών, πιστωτικά όρια και δάνεια για εισαγωγή βασικών ειδών και εξυπηρέτηση του χρέους, με τη σειρά της να αντιμετωπίζει κατηγορίες για στρατηγικές παραχωρήσεις σε αυτές τις χώρες.

Μετά από σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, το κρατικό συμβούλιο ηλεκτρικής ενέργειας της Σρι Λάνκα αναγκάστηκε να προβεί σε διακοπές ρεύματος 10-13 ωρών σε όλο το νησί στα τέλη Μαρτίου.

Αυτό πυροδότησε λαϊκές διαμαρτυρίες σε μέρη του νησιού και τη νύχτα της 31ης Μαρτίου, διαδηλωτές επιτέθηκαν στην ιδιωτική κατοικία του Ρατζαπάξα.  Η κατάσταση έγινε βίαιη, με αποτέλεσμα η αστυνομία να διαλύσει τα πλήθη και να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τα ξημερώματα.

Στις 3 Απριλίου, ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο παραιτήθηκε και ο Ρατζαπάξα προσφέρθηκε να σχηματίσει εθνική κυβέρνηση με τα άλλα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου, κάτι που απορρίφθηκε

Στις 18 Απριλίου, ο Ρατζαπάξα διόρισε 17 νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, επιλεγμένα μεταξύ των μελών του κόμματός του. Αυτή η κίνηση θεωρήθηκε ως ένδειξη της έλλειψης προθυμίας του να ακούσει και να τηρήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Στις 9 Ιουλίου 2022, ο Ρατζαπάξα εγκατέλειψε την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο προτού διαδηλωτές παραβιάσουν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και εισέλθουν στις εγκαταστάσεις

Διαδηλωτές εθεάθησαν να καταλαμβάνουν την έπαυλη, ακόμη και να κολυμπούν στην πισίνα του προέδρου.

Αργότερα το ίδιο απόγευμα, ο Πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος θα παραιτηθεί από το αξίωμά του στις 13 Ιουλίου 2022

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Η νέα απειλή Πούτιν και η τουρμπίνα της Siemens για τον Nord Stream 1

Πετρέλαιο: Έρχεται δραστική πτώση ακόμα και κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι – Ανάλυση