Αρχική » Διεθνή

Σύνορα Ινδίας- Μπαγκλαντές: Σε 50 χρόνια, 1.860 νεκροί

Θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα σύνορα στον κόσμο καθώς έχουν καταγραφεί 1.860 νεκροί κι επίσης 1.145 τραυματίες αλλά και πολλοί ακόμα που έχουν απαχθεί ή αγνοούνται!

Νίκος Μπουρλάκης Ένοπλες Δυνάμεις Γεωστρατηγική Διεθνή Viral
Τα σύνορα ανάμεσα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, τοπικά γνωστά ως Διεθνή Σύνορα (IB), είναι ένα διεθνές σύνορο που εκτείνεται μεταξύ των δύο χωρών.

Τα σύνορα ανάμεσα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, τοπικά γνωστά ως Διεθνή Σύνορα (IB), είναι ένα διεθνές σύνορο που εκτείνεται μεταξύ των δύο χωρών.

Οριοθετεί τα οχτώ τμήματα της Ινδίας, του Μπαγκλαντές αλλά και των ινδικών κρατών. Μοιράζονται διεθνή σύνορα μήκους 4.096 χιλιομέτρων, το πέμπτο σε μήκος χερσαίο σύνορο στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων:

Συνολικά 262 χιλιομέτρων στο Ασάμ, 856 χιλιομέτρων στην Τριπούρα, 318 χιλιομέτρων στο Μιζοράμ, 443 στη Μεγκαλάγια και 2.217 στη Δυτική Βεγγάλη.

Τα τμήματα του Μπαγκλαντές (Μιμεμσίνγκ, Ραϊσαχί, Ρανγκπούρ, Σιλχέρ και Τσιτατόνγκ) βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων.

Ένας αριθμός πυλώνων σηματοδοτεί τα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών. Μικρά οριοθετημένα τμήματα των συνόρων είναι περιφραγμένα και από τις δύο πλευρές.

Η ιστορία των συνόρων και η αμφιλεγόμενη πολιτική της Ινδίας απέναντι στο Μπαγκλαντές: «Πυροβολήστε στο μάτι»!

Η «Γραμμή Ράντκλιφ» δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου 1947 ως οριακή γραμμή μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κατά τη διχοτόμηση της Ινδίας.

Τα πρώτα χρόνια, το Μπαγκλαντές ήταν επίσης γνωστό ως Ανατολικό Πακιστάν. Πήρε το όνομά του από τον αρχιτέκτονά του Σερ Σίριλ Ράντκλιφ, ο οποίος, ως πρόεδρος των Επιτροπών Συνόρων, ήταν επιφορτισμένος με τη δίκαιη διαίρεση 450.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων  εδάφους με 88 εκατομμύρια ανθρώπους

Οι θάνατοι κατά μήκος των συνόρων Μπαγκλαντές-Ινδίας συμβαίνουν πολλές φορές το χρόνο. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας διασυνοριακών πυροβολισμών και λαθρεμπορίου βοοειδών καθώς κάποιοι προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην Ινδία από το Μπαγκλαντές,

Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα μήκους 4.096 χιλιομέτρων. Για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο και την παράνομη μετανάστευση από το Μπαγκλαντές, η Ινδική Συνοριακή Δύναμη Ασφάλειας ασκεί την αμφιλεγόμενη πολιτική της «Πυροβολήστε στο μάτι».

Σύμφωνα με αυτήν την πολιτική, η Δύναμη Ασφαλείας μπορεί να πυροβολήσει οποιοδήποτε άτομο εισέρχεται παράνομα από το Μπαγκλαντές, επιτόπου, ανεξάρτητα αν υπάρχει αιτία ή όχι.

Η Ινδική Δύναμη Συνοριακής Ασφάλειας (BSF) ασκεί την αμφιλεγόμενη πολιτική της «Shoot-on-Sight» για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση.

Ο τότε επικεφαλής της BSF, Ραμάν Σριβαστάνα, είχε δηλώσει ότι «οι άνθρωποι δεν πρέπει να λυπούνται τα θύματα καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στην Ινδία και επομένως αποτελούν νόμιμο στόχο».[

Μεγάλος αριθμός θυμάτων είναι έμποροι βοοειδών και αγρότες με γη κοντά στα σύνορα.

Σχετικά με τις δολοφονίες στα σύνορα, ο Μπραντ Άνταμς, Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ασία, έχει δηλώσει τα εξής: «Το να πυροβολείς φτωχούς, άοπλους χωρικούς δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να συμπεριφέρεται η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο».

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περίπου 1.000 πολίτες του Μπαγκλαντές έχουν σκοτωθεί από την Ινδική Δύναμη Ασφαλείας των Συνόρων (BSF) σε μια περίοδο 10 ετών (από το 2001 έως το 2010)!

Κανένας από το ινδικό προσωπικό της BSF που εμπλέκεται σε δολοφονίες κατά μήκος των συνόρων δεν διώχθηκε ποτέ

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι ινδικές παραστρατιωτικές δυνάμεις απειλούν τακτικά, κακοποιούν αυθαίρετα κρατούν και βασανίζουν ντόπιους πολίτες του Μπαγκλαντές που ζουν κατά μήκος των συνόρων.

Επίσης οι συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές συνήθως δεν βοηθούν τους πολίτες της χώρας.

Η Odhikar, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Μπαγκλαντές, ισχυρίζεται ότι οι πράξεις βιασμού και λεηλασιών έχουν επίσης διαπραχθεί από την BSF στις συνοριακές περιοχές!

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι η BSF δικαιολογεί τη δολοφονία με τον ισχυρισμό ότι ήταν πράξη αυτοάμυνας ή ότι οι ύποπτοι απέφευγαν τη σύλληψη.

Ωστόσο, οι αναφορές που κατατέθηκαν από την BSF στην ινδική αστυνομία δεν δείχνουν την ανάκτηση οποιουδήποτε φονικού όπλου ή εκρηκτικών από το θύμα που δικαιολογεί την αυτοάμυνα.

Αρκετοί επιζώντες και αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων ισχυρίζονται ότι η BSF καταφεύγει σε πυροβολισμούς αδιάκριτου χωρίς να εκδώσει καμία προειδοποίηση.

Ινδοί χωρικοί που κατοικούν στην ινδική πλευρά των συνόρων κατηγορούν επίσης την BSF για αδιάκριτα πυρά και απρόκλητο ξυλοδαρμό.

Συχνά οι Ινδοί συνοριοφύλακες σκοτώνουν ένα άτομο και αφήνουν το σώμα του κοντά στον φράχτη των συνόρων με το Μπαγκλαντές ή τον κρεμούν στον καταυλισμό για να δείξουν την έκταση της εξουσίας που ασκεί η Δύναμη Ασφάλειας των Συνόρων.

Η Human Right Watch (HRW) αναφέρει ότι η Ινδική Δύναμη Ασφάλειας Συνόρων, η οποία έχει μακρά ιστορία σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαιρείται από την ποινική δίωξη, εκτός εάν έχει διαταχθεί συγκεκριμένα από την ινδική κυβέρνηση να ασκήσει δίωξη σε μια συγκεκριμένη υπόθεση.

Η δολοφονία της 15χρονης Φελάνι Χατούν είναι από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες στα σύνορα

Στις 7 Ιανουαρίου 2011, ένα 15χρονο κορίτσι, η Φελάνι Χατούν, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ έμπαινε παράνομα στο Μπαγκλαντές από την Ινδία από τους άνδρες της BSF.

Είχε κολλήσει στο συρματόπλεγμα όταν πυροβολήθηκε και παρέμεινε εκεί για 5 ώρες μέχρι να αιμορραγήσει μέχρι θανάτου

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές. Το 2015 η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ινδίας ζήτησε από την ινδική κυβέρνηση να καταβάλει αποζημίωση 500.000 ρουπιών στην οικογένειά της (περίπου 620 χιλιάδες ευρώ)

Ινδοί υπήκοοι σκοτώθηκαν από τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές

Ορισμένοι Ινδοί υπήκοοι σκοτώθηκαν από τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές (BGB) ως ύποπτοι για λαθρεμπορία.

Στις 21 Ιανουαρίου 2012, Ινδοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι 4 στρατιώτες της BGB πέρασαν στην Ινδία και σκότωσαν έναν Ινδό υπήκοο.

Οι 4 στρατιώτες προσπάθησαν να σύρουν το σώμα του Ινδού υπηκόου όταν τους σταμάτησαν ντόπιοι που συγκεντρώθηκαν στο σημείο αφού άκουσαν πυροβολισμούς.

Οι ντόπιοι συνέλαβαν 1 στρατιώτη της BGB ενώ οι άλλοι 3 στρατιώτες κατάφεραν να τραπούν σε φυγή. Οι αξιωματούχοι του Μπαγκλαντές ισχυρίζονται ότι ο σκοτωμένος Ινδός υπήκοος ήταν λαθρέμπορος, ωστόσο, Ινδοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο σκοτωμένος Ινδός υπήκοος ήταν απλώς αγρότης

Στις 7 Απριλίου 2015, Ινδοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές διέσχισαν 10 χιλιόμετρα σε ινδικό έδαφος και σκότωσαν δύο Ινδούς υπηκόους. Η σορός ενός Ινδού υπηκόου παρελήφθη από το Μπαγκλαντές.

Το περιστατικό δημιούργησε εντάσεις μεταξύ της BSF και της BGB. Οι αξιωματούχοι του Μπαγκλαντές ισχυρίστηκαν ότι οι Ινδοί υπήκοοι, που σκοτώθηκαν, ήταν λαθρέμποροι.

Δεν είναι καθόλου λίγες οι φορές που αρκετοί άμαχοι που ζούσαν κοντά στα σύνορα Ινδίας- Μπαγκλαντές έπεσαν θύματα διασυνοριακών πυροβολισμών.

Από τις 16 έως τις 20 Απριλίου 2001, η Ινδία και το Μπαγκλαντές αντάλλαξαν πυρά σε μια συνοριακή σύγκρουση. Στη σύγκρουση σκοτώθηκαν 16 στρατιώτες της BSF

Στις 16 Απριλίου 2005, τα συνοριακά στρατεύματα Ινδίας και Μπαγκλαντές συμμετείχαν σε ανταλλαγή πυρών. Που οδήγησαν στο θάνατο δύο Ινδών στρατιωτών στα σύνορα και δύο πολιτών του Μπαγκλαντές

Γυναίκες μέλη της BSF, της στρατιωτικής ομάδας που περιπολεί στην πλευρά της Ινδίας

Συνοριοφύλακας του Μπαγκλαντές δήλωσε ότι τα πτώματα ενός Ινδού στρατιώτη των συνόρων και ενός αξιωματικού βρίσκονταν εντός του εδάφους του Μπαγκλαντές.

Οι συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές ισχυρίζονται ότι μια διμοιρία Ινδών συνοριοφυλάκων μαζί με περίπου 100 Ινδούς πολίτες εισήλθαν στο έδαφος της χώρας και κατέφυγαν σε λεηλασίες στο χωριό Χιραπούρ. Η εισβολή Ινδών συνοριοφυλάκων και αμάχων ώθησε τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές να αντεπιτεθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με Ινδούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι Ινδοί συνοριοφύλακες είχαν ζητήσει συνάντηση για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ενός Ινδού χωρικού που είχε απαχθεί νωρίτερα από τους συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές.

Αντίθετα, οι συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές απήγαγαν τον αξιωματικό της BSF (Βοηθός Διοικητής Τζιγουάν Κουμάρ) από τη συνάντηση και τον μετέφεραν στο Μπαγκλαντές όπου βασανίστηκε και αργότερα σκοτώθηκε

Στις 18 Ιουλίου 2008, δύο συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές σκοτώθηκαν από τη BSF. Ινδοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι στρατιώτες της BSF καταδίωκαν έναν λαθρέμπορο βοοειδών όταν η συνοριακή φρουρά του Μπαγκλαντές άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους, κάτι που ώθησε τα στρατεύματα να αντεπιτεθούν.

Στη συμπλοκή που ακολούθησε σκοτώθηκαν δύο συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές ενώ τραυματίστηκε ένας στρατιώτης της BSF.

Σύμφωνα με Ινδούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές ήταν παρόντες στην ινδική πλευρά των συνόρων.

Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους του Μπαγκλαντές, οι συνοριοφύλακες πραγματοποιούσαν περιπολίες μόνο κατά μήκος των συνόρων όταν δέχθηκαν ξαφνική επίθεση από τους Ινδούς

Στις 11 Φεβρουαρίου 2013, αξιωματούχοι του Μπαγκλαντές ισχυρίζονται ότι η BGB σκότωσε δύο Ινδούς υπηκόους.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Μπαγκλαντές, οι δύο Ινδοί υπήκοοι ήταν λαθρέμποροι και επιτέθηκαν σε μια ομάδα περιπολίας της BGB, που αντεπιτέθηκαν. Και οι δύο λαθρέμποροι σκοτώθηκαν και τα σώματά τους παρελήφθησαν πίσω από την BSF. Αργότερα, η BSF πήρε θέση και άρχισε να πυροβολεί κατά του BGB κάτι που κράτησε για τριάντα λεπτά.

Το 2019, συνοριοφύλακες του Μπαγκλαντές πυροβόλησαν κατά του προσωπικού της BSF. Επικαλέστηκαν αυτοάμυνα. Ένας αξιωματικός της BSF σκοτώθηκε.

Ακόμα μια αιτία είναι το λαθρεμπόριο βοοειδών που γίνεται στα σύνορα

Στο Μπαγκλαντές, τα ινδικά βοοειδή μπορούν να εισαχθούν νόμιμα μέσω ενός μικρού φόρου στην Κυβέρνηση, ενώ η Ινδία απαγορεύει όλες τις εξαγωγές βοοειδών.

Αυτό έχει γίνει ένα ζήτημα σημείου ανάφλεξης στα σύνορα. Το εμπόριο βοοειδών σύμφωνα με εκτίμηση του Christian Science Monitor πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Ένας λαθρέμπορος βοοειδών από το Μπαγκλαντές σκοτώθηκε τον Μάρτιο του 2014 στα σύνορα κοντά στην περιοχή Σατχίρα Σαντάρ από την BSF

Τον Ιανουάριο του 2016, ένας λαθρέμπορος βοοειδών από το Μπαγκλαντές φέρεται να βασανίστηκε μέχρι θανάτου από μέλη της BSF, στην περιοχή Κουριγκράμ. Στην ίδια περιοχή, τρεις μήνες αργότερα, πυροβολήθηκε ακόμα ένας έμπορος βοοειδών.

Τον ίδιο μήνα, ένας άλλος υπήκοος του Μπαγκλαντές σκοτώθηκε από στρατιώτες της BSF στην περιοχή Ναογκαόν.

Τον Ιούνιο του 2016, δύο λαθρέμποροι από το Μπαγκλαντές σκοτώθηκαν από την BSF στο Τσαπαϊναγουαγκμπανί.

Δύο μήνες αργότερα, ένας λαθρέμπορος από το Μπαγκλαντές δέχθηκε πυρά στην περιοχή Μοχεσπούρ.

Τέλος τον Ιανουάριο του 2017, ένας λαθρέμπορος βοοειδών φέρεται να βασανίστηκε μέχρι θανάτου από στρατιώτες της BSF στην περιοχή Τσαουντάγνκα.

Στην ίδια περιοχή, τον Μάιο του 2016 ένας έφηβος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς μελών της BSF όταν πήγαν να μαζέψουν μάνγκο από ένα δέντρο κοντά στα σύνορα. Η BSF απομάκρυνε 7 μέλη του προσωπικού της εξαιτίας του συμβάντος.

Οι αριθμοί του τρόμου στα σύνορα Ινδίας- Μπαγκλαντές

Προσέξτε τώρα να δείτε τι έχει συμβεί στα σύνορα σε μια περίοδο 50 ετών, από τότε δηλαδή που το Μπαγκλαντές έγινε ανεξάρτητο Κράτος.

Έχουν σκοτωθεί 1.860 άτομα

Έχουν τραυματιστεί 1.145

Έχουν απαχθεί σε δημόσια θέα 1.408

Αγνοούνται 111

Έχουν αναφερθεί 15 βιασμοί

Έχει γίνει καταγγελία για 157 απαγωγές με άγνωστο το μέλλον

Έχουν απωθηθεί προς τα σύνορά τους 354 άτομα

Ενώ 34 αναφορές υπάρχουν για άλλες αιτίες

Δε χρειάζονται και άλλα στοιχεία για να καταλάβετε πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση

Διαβάστε επίσης:

Ο Ρατζαπάξα βύθισε σε αίμα και φτώχεια την Σρι Λάνκα

Επικίνδυνα σύνορα: Η DMZ σε Βόρεια και Νότια Κορέα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σύνορα Ινδίας- Μπαγκλαντές: Σε 50 χρόνια, 1.860 νεκροί». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College. Γράφω και για το GeoStratigika, για διεθνή θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ