Αρχική » Διεθνή

Πετρέλαιο: Έρχεται δραστική πτώση ακόμα και κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι – Ανάλυση

Οι τιμές στο πετρέλαιο υποχώρησαν την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες περί παγκόσμιας ύφεσης και κάμψης της ζήτησης. Το αργό πετρέλαιο WTI, η τιμή του πετρελαίου των ΗΠΑ, υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο Brent, διεθνές […]

Βαγγέλης Λάσκαρης Διεθνή
Πετρέλαιο: Έρχεται δραστική πτώση ακόμα και κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι - Ανάλυση

Οι τιμές στο πετρέλαιο υποχώρησαν την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες περί παγκόσμιας ύφεσης και κάμψης της ζήτησης.

Το αργό πετρέλαιο WTI, η τιμή του πετρελαίου των ΗΠΑ, υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό πετρέλαιο Brent, διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε έως και 101 δολάρια, από περίπου 140 δολάρια στις αρχές Μαρτίου.

Το WTI ανέβηκε λίγο πάνω από τα 100 δολάρια την Τετάρτη, ενώ το Brent αυξήθηκε στα 104 δολάρια περίπου.

Οι απότομες μειώσεις των τιμών ήρθαν, καθώς οι έμποροι υποβάθμισαν τις προσδοκίες τους για ζήτηση.

Οι προειδοποιήσεις των οικονομολόγων για μια πιθανή ύφεση, λόγω της κεντρικής τράπεζας γίνονται πιο ισχυρές.

Η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ (σ.σ. το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια) επιβαρύνθηκε, επίσης, στην αγορά.

Τέσσερις κορυφαίοι αναλυτές για το πετρέλαιο και το μέλλον του

Goldman Sachs

Η ομάδα της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Νταμιάν Κουρβαλέν, είπε ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει πάρα πολύ και πως η ζήτηση εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή για να τη διαχειριστούν οι προμηθευτές, ειδικά με τα χαμηλά αποθέματα πετρελαίου που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

«Ενώ οι πιθανότητες ύφεσης πράγματι αυξάνονται, είναι πρόωρο για την αγορά πετρελαίου να υποκύψει σε τέτοιες ανησυχίες», ανέφερε η σχετική ενημέρωση προς τους πελάτες την Τρίτη.

«Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, με την άνοδο της ζήτησης πετρελαίου φέτος να ξεπερνά σημαντικά την αύξηση του ΑΕΠ, υποστηριζόμενη από την επαναλειτουργία μετά την COVID-19 σε Ασία-Ειρηνικό, καθώς και από την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών».

Η Goldman προβλέπει ότι το αργό WTI θα ανέλθει στα 125 δολάρια το βαρέλι σε έξι μήνες και το αργό Brent στα 130 δολάρια το βαρέλι.

 

Deutsche Bank

Καθώς το πετρέλαιο κατρακυλούσε, οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank ήταν απασχολημένοι με την αύξηση των προβλέψεών τους για την τιμή του πετρελαίου, λέγοντας ότι αναμένουν πτώση των προμηθειών από τη Ρωσία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει μια σχεδόν πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, η οποία είναι πιθανό να μειώσει τις αγορές κατά 90% μέχρι το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, η G7 διερευνά σχέδια για περιορισμό των τιμών του ρωσικού πετρελαίου.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες σημαίνουν ότι η ρωσική παραγωγή θα μειωθεί, σύμφωνα με την Deutsche.

«Με τις προοπτικές αυστηρότερων κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, το παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης αργού πετρελαίου αναμένεται να σφίξει τα επόμενα τρίμηνα», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας, με επικεφαλής τον Τζέιμς Χάμπαρντ.

Η Deutsche προβλέπει ότι το WTI θα ανέλθει στα 107 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και το Brent στα 110 δολάρια.

 

Rystad Energy

Οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Rystad Energy ακολούθησαν ελαφρώς διαφορετική στάση, λέγοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσουν εάν χτυπήσει ύφεση.

Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο που λέει ότι η ζήτηση μειώνεται απότομα, αλλά η ρωσική προσφορά διατηρείται, υποστηρίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν στα 55 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2022.

Η Citi έκανε παρόμοια άποψη χθες, κάνοντας λόγο για πιθανή πτώση στα 65 δολάρια τον χρόνο.

«Οι πληθωριστικές δυνάμεις και η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας τροφοδοτούν τους φόβους για ύφεση και οικονομική επιβράδυνση σε μεγάλες οικονομίες που καταναλώνουν καύσιμα», δήλωσε η Λουίζ Ντίκσον, υψηλό στέλεχος της Rystad.

«Η βενζίνη και το ντίζελ βρίσκονται σε τιμές ρεκόρ και οι αγορές θα μπορούσαν σύντομα να δουν την καταστροφή της ζήτησης, καθώς η ελαστικότητα των καταναλωτών γίνεται αρνητική».

 

ING

«Βασικά, λίγα έχουν αλλάξει», δήλωσαν αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING μετά το sell-off.

Δήλωσαν ότι αναμένουν πτώση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου στο εγγύς μέλλον, αν και είπαν ότι οι κίνδυνοι για τη ζήτηση αυξάνονται.

«Δεδομένης της προσδοκίας ότι η προσφορά ρωσικού πετρελαίου θα μειωθεί, καθώς κινούμαστε στη διάρκεια του έτους, η αγορά πρόκειται να παραμείνει σφιχτή. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω πτώση στην αγορά θα είναι αρκετά περιορισμένη».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πετρέλαιο: Έρχεται δραστική πτώση ακόμα και κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι – Ανάλυση». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ