Η Ρωσία άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη 12μηνη παράταση του μηχανισμού που επιτρέπει την ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία, μέσω της Τουρκίας.
Έτσι, η συνοριακή πύλη Σιλβέγκοζου θα είναι κλειστή για ανθρωπιστική βοήθεια από τις 10 Ιουλίου.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 4.000.000 άνθρωποι στα βορειοδυτικά της Συρίας ενδέχεται να κινδυνεύσουν από ασιτία.
Η Ρωσία αντιτάχθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια, στην περιοχή Ρεϊχανλί του Χατάι.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα άσκησε βέτο στην επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 12 μήνες.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προσεγγίσει εκατομμύρια ανθρώπους την τελευταία οκταετία, μέσω ενός μηχανισμού που έχει εγκριθεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (επιτρέπουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία).
Στο νομοσχέδιο που κατέθεσαν η Νορβηγία και η Ιρλανδία (υποστηρίχθηκε από τις δυτικές χώρες), προτάθηκε η συνοριακή πύλη Σιλβέγκοζου να παραμείνει ανοιχτή για έναν ακόμη χρόνο.
Ωστόσο, η Μόσχα ήθελε ο μηχανισμός να παραταθεί μόνο για έξι μήνες και η βοήθεια να παρέχεται από περιοχές υπό τον έλεγχο του καθεστώτος εντός της Συρίας.
Δεκατρείς χώρες υποστήριξαν την απόφαση στο 15μελές συμβούλιο, όμως, η Ρωσία άσκησε βέτο στην απόφαση και η Κίνα απείχε.
Πώς εγκρίνεται ένα νομοσχέδιο στο ΣΑΗΕ; Τουλάχιστον 9 από τα 15 μέλη πρέπει να ψηφίσουν υπέρ και κανένα από τα μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Αγγλία, Γαλλία) δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας.
Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίσει διαφορετικά στις 10 Ιουλίου, η συνοριακή πύλη Σιλβέγκοζου δεν θα χρησιμοποιηθεί και περισσότεροι από 4.000.000 άνθρωποι στα βορειοδυτικά της χώρας θα κινδυνεύσουν.