Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στην Τουρκία, για την εξοπλιστική ανάπτυξη που έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, που είναι ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, ο γνωστός δημοσιογράφος τονίζει ότι τα ΜΜΕ στην Τουρκία, μιλούν για τα Rafale που διαθέτει η χώρα μας και τους προκαλούν εφιάλτες.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η γειτονική χώρα παλεύει να αποκτήσει Eurofighter προκειμένου να κοντράρει με κάποιο τρόπο τα δικά μας μαχητικά.

Ωστόσο γίνεται λόγος και για τους πυραύλους Meteor που έχει στην κατοχή της η Ελλάδα και μπορούν φυσικά να χρησιμοποιηθούν και από τα Rafale.

«Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει Εurofighter για να αποκτήσει παρόμοιες δυνατότητες» «Η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως έχει εκφράσει την επιθυμία της αγοράς 20+20 Εurofighter και αυτό το κάνει μέσω της Μεγάλης Βρετανίας. Η Γαλλία πρόσφατα παρέδωσε άλλα 8 Rafale στην Ελλάδα. Ενώ η Ελλάδα από το 2019 έχει εκφράσει την επιθυμία της να αγοράσει 24 F-34 και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε αναφέρει πως το πρώτο F-35 θα φτάσει το 2028. Η διαδικασία της παράδοσης προς την Ελλάδα θα καθοριστεί από τις διαδικασίες στο Κογκρέσο.

Η Τουρκία με τα 40 Εurofighter έχει ως στόχο να μειώσει την αδυναμία ασφάλειας που θα προκύψει λόγω της απόκτησης απο την Ελλάδα των Rafale και των F-35. Tα Εurofighter έχουν τη δυνατότητα χρήσης των μεγάλης εμβέλειας πυραύλων  αέρος-αερος Meteor. H Ελλάδα διαθέτει τους πυραύλους Meteor που χρησιμοποιούν τα Rafale και έχουν εμβέλεια 200 χιλιομέτρων. Η Τουρκία με τα δικά της F-16 δεν έχει αυτές τις δυνατότητες και διαθέτει συστήματα με μικρότερη εμβέλεια», αναφέρουν στην Τουρκία.

Τουρκία: «Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του εθνικού άρματος μάχης Altay».

Την ίδια στιγμή οι γείτονες φαίνεται ότι λόγω των θεμάτων για να ενισχύσουν τα εξοπλιστικά τους, έχουν αρχίσει να δημιουργούν και να παράγουν.

Συγκεκριμένα, μετά τις φρεγάτες και τα αεροπλανοφόρα, πλέον αρχίζουν και την παραγωγή του του εθνικού άρματος μάχης Altay.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η παρουσιάστρια HABER GLOBAL: «Αλήθεια; Πάντως το πρόεδρος της διεύθυνσης εξοπλισμών Χαλούκ Γκιοργκιούν έκανε αυτή την ανακοίνωση. Κανονικά εδώ πια δεν θα μιλάμε για το άρμα μάχης. Αltay. Το ονομάζουν ᾽᾽νεο Altay” καθώς έχει τεράστια διαφορά σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, άλλαξαν τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας. Τα εξοπλιστικά του συστήματα. Ο κινητήρας του άλλαξε, η θωράκιση του, το βάρος του, τα συστήματα μάχης που διαθέτει. Όλα. Εδώ έχουμε ένα νέο άρμα μάχης».