Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Οι πιο κρίσιμες εκλογές της 20ετίας – Σκληρή μάχη μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου!

Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στην Τουρκία για τις ίσως πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της χώρας.

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Ελληνοτουρκικά

Τουρκία ώρα μηδέν. Περίπου 64 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκλέξουν τον Πρόεδρο και 600 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης για τα επόμενα πέντε χρόνια σε μία εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη κι έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Σινάν Ογκάν είναι οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία και για να εκλεγούν χρειάζονται τουλάχιστον 50%+1 ψήφους στον πρώτο γύρο, αλλιώς θα υπάρξει δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε 15 ημέρες, στις 28 Μαΐου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απειλείται περισσότερο από ποτέ και βρίσκεται αντιμέτωπος με την ήττα ύστερα από μια 20ετία παντοδυναμίας, μιας και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται πίσω στην κούρσα.

Ο ίδιος στην προεκλογική του εκστρατεία έριξε όλα τα… χαρτιά του, καθώς μεταξύ άλλων εμφανίστηκε σε αφίσες με φίλτρα που τον δείχνουν 20 χρόνια νεότερο, έκανε νέα όνειρα άλωσης, ενώ έγινε και… κουρέας.

Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, και έχει κερδίσει εκλογές το 2002, το 2007, το 2011 και το 2018, υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη βλακεία» την ερώτηση για το θέμα.

Η συμμαχία του AKP του κ. Ερντογάν και των συμμάχων του, του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), έχει την πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση φιλοδοξεί όχι μόνο να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος αλλά να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συγκατοίκηση είναι πιθανή, αλλά δυσκολέψει τη διακυβέρνηση.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις 5 το απόγευμα, ενώ μετά τις 9 το βράδυ θα είναι δυνατές οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.


Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Οι πιο κρίσιμες εκλογές της 20ετίας – Σκληρή μάχη μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου!». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ