Αρχική » Εξοπλιστικά

Bayraktar: Προσπαθούν να φτιάξουν πάλι το προφίλ τους οι Τούρκοι μετά τη ρωσική πανωλεθρία

Η «Milliyet» αναφέρεται σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που εστίασαν στα Bayraktar και την τουρκική βιομηχανία όπλων

Βαγγέλης Λάσκαρης Εξοπλιστικά Διεθνή
Bayraktar: Προσπαθούν να φτιάξουν πάλι το προφίλ τους οι Τούρκοι μετά τη ρωσική πανωλεθρία

Bayraktar: Το τουρκικό πρεστίζ υπέστη πανίσχυρο πλήγμα στην Ουκρανία, αφού η Ρωσία εξολόθρευσε τα drone κατά την εισβολή στη γειτονική της χώρα.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Τουρκία προσπαθεί να… ισιώσει το τσαλακωμένο της προφίλ, προβαίνοντας σε συνεχείς δημοσιεύσεις.

Βέβαια, ακόμα και οι ίδιοι έχουν αρχίσει να… απαρνούνται τα drone, απόρροια φυσικά των ελληνικών ενεργειών.

Πάντως, το ηθικό με κάποιο τρόπο θα πρέπει να ανυψωθεί. Γράφει χαρακτηριστικά η «Milliyet»:

«Τα τουρκικά Bayraktar δεν ξεφεύγουν από την ατζέντα των παγκόσμιων ΜΜΕ.

Τα Bayraktar, τα οποία άλλαξαν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία που κατέλαβε η Ρωσία και αποτέλεσαν τον βασικό παράγοντα για την ήττα των αρμενικών δυνάμεων από το Αζερμπαϊτζάν το 2020, βρίσκονται για άλλη μια φορά στους τίτλους των εφημερίδων.

Η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», πριν από μερικές ημέρες, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Κεμπάπ; Ναι. Αεροσκάφος; Όχι. Ποιος πίστευε ότι η Τουρκία θα κατασκεύαζε drones που θα ενίσχυαν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας;»

Η Ναταλία Βασιλίεβα, ρεπόρτερ της εφημερίδας, η οποία περιόδευσε στο εργοστάσιο όπου παράγονται οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar TB2 (SİHA), έγραψε ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε μερικές από τις πιο σημαντικές νίκες της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Η ρεπόρτερ της «Telegraph» πήρε συνέντευξη από τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Baykar Teknoloji στο εργοστάσιο, μεταφέροντας την περιπέτεια που ξεκίνησε το 2007.

«Εκείνη την εποχή, κανείς δεν πίστευε ότι μια εταιρεία τεχνολογίας από την Τουρκία θα γινόταν παγκόσμιο brand», ανέφερε.

Τονίζοντας ότι ο Μπαϊρακτάρ μετέτρεψε την εταιρεία τεχνολογίας σε παγκόσμιο φαινόμενο σε διάστημα λιγότερο των 10 ετών, η «Telegraph» έγραψε επίσης ότι της επετράπη να φωτογραφίσει το Bayraktar TB2 μόνο από μία γωνία στο εργοστάσιό του.

Παράλληλα, ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνων σύμβουλος της Baykar Teknoloji, εμφανίστηκε στο αμερικανικό κανάλι CNN International, λίγες ημέρες μετά τον Σελτζούκ.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να παρέχουν Bayraktar στην Ουκρανία.

Επίσης, προσέθεσε ότι όλα τα Bayraktar TB2 πετούσαν ενεργά από την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Αμέσως μετά τη μετάδοση στο CNN International, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», δημοσίευσε ένα μακροσκελές άρθρο με τίτλο: «Τα drones, τα μη επανδρωμένα σκάφη και τα ‘ρομπότ-δολοφόνοι’ έχουν κάνει την Τουρκία μια δύναμη της βιομηχανίας όπλων».

Γράφοντας ότι η Τουρκία έχει γίνει παγκόσμιος παίκτης στην παραγωγή όπλων σε διάστημα μόλις 20 ετών, η ιστοσελίδα ανέφερε: «Το σχέδιο της Τουρκίας να γίνει μια μονάδα παραγωγής όπλων, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Στη συνέχεια αναφέρεται:

«Τα drones που παράγει η Τουρκία βοήθησαν στην αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στον πόλεμο της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική κατοχή και μεταμορφώνουν τις συγκρούσεις στον κόσμο.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν μείωσε την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους ξένους στρατιωτικούς προμηθευτές.

Η Τουρκία καλύπτει περίπου το 70% των αναγκών των εγχώριων ενόπλων δυνάμεων και αυτό το ποσοστό ήταν μόνο 30% εκατό στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, η γειτονική μας χώρα κατατάσσεται 12η στις εξαγωγές όπλων μεταξύ 2017 και 2021, πίσω από Ισραήλ-Ελβετία και μπροστά από Ουκρανία-Σουηδία.

Αναφέρθηκε ότι οι μεγαλύτεροι αγοραστές της Τουρκίας, η οποία καταλάμβανε την 36η θέση το 2001, ήταν το Τουρκμενιστάν, το Ομάν και το Κατάρ».

Με Bayraktar ή όχι, ο Σάββας Καλεντερίδης εξέφρασε πρόσφατα τα εξής για την Τουρκία:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Bayraktar: Προσπαθούν να φτιάξουν πάλι το προφίλ τους οι Τούρκοι μετά τη ρωσική πανωλεθρία». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ