Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την 7η Δεκεμβρίου, έτεινε χείρα φιλίας στην Ελλάδα. Όμως μόλις γύρισε στην Τουρκία, επανέλαβε τη γνωστή επιθετική ρητορική του.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον ακολούθησαν στην Αθήνα, πως όπως είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν ως επί το πλείστον αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, τις σημαντικές χώρες της περιοχής».
Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε «πρέπει να εξετάσουμε και να αγωνιστούμε για το ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αποκτήσουμε από εδώ, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας».
«Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Η επιθυμία μας είναι να ασχοληθούμε με το μισογεμάτο ποτήρι. Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή των φυσικών πλούτων της περιοχής μας ήταν η ίδια από την αρχή. Όπως δεν έχουμε μάτια στο έδαφος κανενός, έχουμε ισχυρή θέληση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Επιπλέον, είναι δυνατή μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινή χρήση στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν δηλώνει επίσημα πως θέλει την Ανατολική Μεσόγειο και εμείς ακυρώνουμε την αγορά και κατασκευή πολεμικών πλοίων – Είναι λογικό;
Τι είπε δηλαδή; Πως άσε τι λέμε, εμείς σκοπό έχουμε την συνεκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή είναι ουτοπικό να πιστεύει κάποιος πως θα πάψουν οι προκλήσεις στην περιοχή.
Η Ελλάδα ήδη έχει καθυστερήσει τα απαραίτητα εξοπλιστικά της προγράμματα, ενώ φαίνεται πως έχει παγώσει για τα καλά η περίπτωση της απόκτησης και της 4ης FDI αλλά και των 3+1 κορβετών.
Ίσως μόνο για μεταχειρισμένες αμερικανικές ελαφριές φρεγάτες κινηθεί η Ελλάδα, καθώς ο προϋπολογισμός δεν… σηκώνει άλλα έξοδα.
Και όμως, αν συμβεί κάτι στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα διαπιστωθεί πως κακώς δεν προχώρησε σε συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα, ίσως το μόνο που θα έπρεπε να συμβεί την επόμενη μέρα είναι να κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία αυτοί που άφησαν την Ελλάδα χωρίς πολεμικά πλοία.
Διαβάστε επίσης: