Στο τέλος του Ιουλίου του 1984, η Ελλάδα δια της  τότε κυβέρνησής της υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου αποφασίζει να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες της.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό, η Ελλάδα θα προχωρούσε σε ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έμεινε στην ιστορία ως «η αγορά του αιώνα». Μιλάμε για δαπάνη 200 δισεκατομμυρίων δραχμών για την αγορά 80 μαχητικών F-16 και Mirage 2000.

Βεβαίως και ήταν επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας αφού το στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας απειλούσε διαρκώς με «θερμά επεισόδια» ενώ παράλληλα- μη ξεχνάτε- δεν απείχαμε παρά μόνο 10 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Το Ανώτερο Αεροπορικό Συμβούλιο της εποχής είχε καταλήξει οριστικά στο ότι το αεροσκάφος που πληρούσε τους στόχους της Αεροπορίας ήταν το F-18L. Ήταν το πολεμικό αεροπλάνο που εξασφάλιζε την αποτροπή και δημιουργούσε προϋποθέσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών.

Και το καλύτερο; Αυτός ο τύπος αεροσκάφους ήταν άγνωστος στην τουρκική πλευρά!

Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες με τον στενό του φίλο, σύμμαχο και σοσιαλιστή ηγέτη της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν ζήτησε αλλαγή σχεδίων.

Επέλεξε να αγοραστούν και γαλλικά μαχητικά αν και ακριβότερα από τα αμερικανικά F-16 που τελικά επελέγησαν. Το φοβερό; Οικονομοτεχνικές μελέτες καθιστούσαν σαφές ότι το κόστος απόκτησης 120 αεροσκαφών F-18L δεν ήταν ακριβότερο από το αντίστοιχο των 80 F-16 και Mirage!

Βεβαίως η όλη διαδικασία κατέληξε σε οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο με τις σχετικές παραγγελίες να συνοδεύονται από bonus για τους «μεσάζοντες» τα οποία αποτιμήθηκαν από 15 ως και 20% του πραγματικού κόστους για την προμήθεια του εξοπλισμού.

Για όλα όμως υπάρχει απάντηση αφού στην Ελλάδα βρέθηκε τότε ο Αντνάν Κασόγκι, ο πανίσχυρος έμπορος όπλων ο επονομαζόμενος «Βαρόνος του πολέμου»!

Λέγεται ότι ο φημισμένος Κασόγκι ήταν εκείνος που δίδαξε στους Έλληνες την τεχνογνωσία των offshore εταιρειών και των μιζών. Ο Σαουδάραβας κροίσος, έφτασε στην Αθήνα με το ιδιωτικό του τζετ και μέσω του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αντώνη Λιβάνη, έφτασε στο τετ α τετ με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Αντνάν Κασόγκι

Έμενε στο Ledra Marriott στη Λεωφόρο Συγγρού και έτρωγε κάθε βράδυ στο Kona Kai συνοδευόμενος από πανέμορφες υπάρξεις ενώ την ώρα του φαγητού υπήρχε μασέρ που του έκανε μασάζ στην πλάτη!

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος έκανε λόγο για κρουαζιέρα των Κασόγκι- Παπανδρέου στο γιοτ του Σαουδάραβα εμπόρου όπλων, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ ούτε φωτογραφικό υλικό ούτε και απόδειξη για τόσο στενή φιλία.

Πάντως ο Κασόγκι με την παρουσία του στην Ελλάδα μεσολάβησε στην «αγορά του αιώνα» κι έδωσε πάτημα για πλήθος σχολίων.

O Σαουδάραβας κροίσος γεννήθηκε το 1935 και είχε καταγωγή από την Τουρκία αλλά ο πατέρας του ήταν γιατρός του Βασιλιά Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας.

Η αδερφή του, Σαμίρα,  παντρεύτηκε τον Αιγύπτιο επιχειρηματία Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ και ήταν η μητέρα του Ντόντι Φαγιέντ  ο οποίος σκοτώθηκε με την Πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1997.

Υπολογίζεται ότι η περιουσία του Αντνάν Κασόγκι, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έφτανε στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις μεγαλύτερες περιπέτειές του ήταν η μεσολάβησή του στο Ιράν προκειμένου να απελευθερωθούν 7 Αμερικανοί πολίτες που κρατούνταν ως όμηροι.

Για να γίνει αυτό βέβαια χρειάστηκε να δώσει όπλα στο Ιράν κάτι που τότε απαγορευόταν με το εμπάργκο που είχε επιβληθεί (αναφερόμαστε στο 1986).

Το 1988 επίσης συνελήφθη στην Ελβετία ως κατηγορούμενος για απόκρυψη κεφαλαίων. Κρατήθηκε για τρεις μήνες αλλά οι εισαγγελείς των ΗΠΑ άλλαξαν τις κατηγορίες και τις μετέτρεψαν σε «παρακώλυση της δικαιοσύνης και απάτη σε αλληλογραφία»!

Το 1990 ο Κασόγκι αθωώθηκε μαζί με την Ιμέλντα Μάρκος χήρα του εξόριστου πρόεδρου των Φιλιππίνων, Φερντινάντο Μάρκος.

Ο «Βαρόνος του πολέμου» πέθανε το 2017 σε ηλικία 82 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατασκοπία στον Ψυχρό Πόλεμο: Οι έξι διάσημες υποθέσεις

Τουρκία και θανατική ποινή: 588 εκτελέσεις

Ιστορίες κατασκόπων: Η υπόθεση Προφούμο