Αρχική » Γεωστρατηγική

ΚΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ: Το πρώτο ελληνικό drone τη δεκαετία του ‘70

Η χώρα μας πρωτοπόρησε το 1979 με το ΚΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ όταν οι Τούρκοι έκαναν την πρώτη πτήση του Bayraktar το 2014.

Νίκος Μπουρλάκης Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά Εξοπλιστικά Γεωστρατηγική Viral
Το ΚΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παράγεται από το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών με την ανάπτυξή του να αρχίζει από το 1979.

Το ΚΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που παράγεται από το Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών με την ανάπτυξή του να αρχίζει από το 1979.

Λέγεται αλλιώς και Ε1-79 ΠΗΓΑΣΟΣ (έχοντας το χρόνο κατασκευής του). Η πρώτη πτήση έγινε το 1982 και πρωταρχικός του ρόλος είναι η παρακολούθηση και η συλλογή πληροφοριών.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο μη επανδρωμένο αεροόχημα ελληνικής κατασκευής και σχεδίασης.

Η εξέλιξη του συστήματος αρχίζει στα τέλη του ’70 με συνεργασία το ΚΕΤΑ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η πρώτη πτήση πρωτοτύπου πραγματοποιείται μόλις το 1982. Μέτα από πολλές καθυστερήσεις, η  ένταξή του στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιείται το 2003.

Συνολικά παραδόθηκαν 10 πλήρη συστήματα τύπου ΠΗΓΑΣΟΣ. Τα αεροσκάφη πρώτης γενιάς είχαν μήκος 2,1 μέτρα, άνοιγμα φτερών στα 5 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 160 χιλιόμετρα την ώρα και ελάχιστη 75 αντίστοιχα.

Επίσης είχαν φόρτο απογείωσης 130 κιλά και αυτονομία στις 3,5 ώρες.

Σε ό,τι αφορά κάποια ιστορικά στοιχεία, το πρόγραμμα ΠΗΓΑΣΟΣ το 1979 ήταν από τα πρωτοπόρα καθώς ελάχιστες αεροπορικές δυνάμεις παγκοσμίως είχαν αρχίσει να ασχολούνται με σχέδια ανάπτυξης και μαζικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μια ομάδα αξιωματικών του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Αεροπορίας εισηγήθηκε τη σχεδίαση και την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, μικρών διαστάσεων.

Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε ρόλους επιτήρησης πεδίου μάχης, αναγνώρισης αλλά και ως σύστημα αναμετάδοσης ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών.

Η εισήγηση έγινε δεκτή από το ΓΕΑ.

Οι περισσότεροι δε από τους εμπλεκόμενους μηχανικούς της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρόγραμμα, ήταν φανατικοί αερομοντελιστές και αξιοποίησαν τις γνώσεις τους στο πλαίσιο της σχεδίασης και της ανάπτυξης του «ΠΗΓΑΣΟΣ».

Την περίοδο 1984-85 παγιώνονται η σχεδίαση, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους και το σύστημα ελέγχου του και αποφασίζεται το πέρασμα του προγράμματος στο στάδιο της μαζικής παραγωγής. Τη συγκεκριμένη διαδικασία προθυμοποιήθηκε να αναλάβει η ΕΑΒ, η οποία σε δεύτερο χρόνο θα αναλάμβανε και την εμπορική προώθησή του στην παγκόσμια αγορά από τη στιγμή που ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής είχαν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

Συνοπτικά:

Πρόγραμμα “RPV Πήγασος” ΚΕΤΑ

Χρόνος ανάθεσης: 1979

Χρόνος περάτωσης: 2003

Περιγραφή: Σχεδίαση και κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος Remote pilot vehicle (Ιπτάμενη πλατφόρμα – σταθμός εδάφους).

Επιτυγχάνεται μεταφορά εικόνας Real time σε σταθμό εδάφους η κέντρο επιχειρήσεων. Μελλοντικά θα καλύπτει επιχειρησιακές ανάγκες ECM, Radio Relay κ.α.

Δημιουργία μοίρας ΣΜΕΑΦ πέντε Α/φων στην 131 ΣΜ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Τούρκοι έβγαλαν το Bayraktar TB2 για πρώτη φορά το 2014 κι ακολούθησαν περισσότερα από 300 πλήρη συστήματα από τότε. Το Bayraktar έχει ήδη συμπληρώσει 400 χιλιάδες ώρες πτήσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων καθώς επίσης στο Ιράκ και στην Συρία.

Επίσης εθεάθησαν τόσο στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, στο πλευρό φυσικά του Αζερμπαϊτζάν όσο και κατά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία!

Πιο πριν (2020) το Bayraktar είχε εντοπιστεί στην Αιθιοπία και στον πόλεμο στο Τίγκρεϊ.

Πηγές:

defence-point.gr

redstar.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΚΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ: Το πρώτο ελληνικό drone τη δεκαετία του ‘70». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, κάνετε κλικ στις παρακάτω λέξεις. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College. Γράφω και για το GeoStratigika, για διεθνή θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ