Φρεγάτες – Κορβέτες: Δεν ανακοινώνει τίποτα στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης, στα χέρια του ομως η λίστα των ναυάρχων με την απόφασή τους για τις νέες ελληνικες κορβέτες – ελαφρές φρεγάτες.
Όπως είχε αναφέρει το geostratigika.gr, μεγάλος ήταν ο προβληματισμός στο πρωθυπουργικό γραφείο για το αν θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ οι νέες ελληνικές κορβέτες.
Άνθρωπος που έχει γνώση του θέματος, μίλησε στο geostratigika.gr και ανέφερε πως ο πρωθυπουργός, στην παρούσα φάση, προσανατολίζεται να μην ανακοινωθεί η έναρξη της διαδικασίας για την απόφαση αγοράς των 3+1 ελληνικών νέων κορβετών – ελαφριών φρεγατών.
Ο κύριος λόγος είναι η ενεργεική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, αποτέλεσμα του ρωσοουκρανικού πολέμου.
Η Αθήνα πρέπει να είναι έτοιμη να διοχετεύσει ένα μεγάλο ποσό από τον προϋπολογισμό για την ανακούφιση του πληθυσμού τον χειμώνα και ενώ η τιμές της ενέργειας βρίσκονται στα ύψη.
Στον συγκεκριμένο χρόνο, φαίνεται πως προκρίνεται η άποψη πως δεν υπάρχει το κατάλληλο μομέντουμ για μία τέτοια ανακοίνωση, ενός προγράμματος που θα φτάνει και θα ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει, έλεγε στο geostratigika.gr άνθρωπος με γνώση του θέματος, ότι οι διαδικασίες για την αγορά των 3+1 νέων κορβετών θα σταματήσουν.
Οι διαδικασίες προχωρούν ΚΑΝΟΝΙΚΑ ενώ ήδη, όπως μαθαίνουν, οι ναύαρχοι έχουν καταλήξη στα πλοία που θεωρούν κατάλληλα για την Ελλάδα (Doha ή Gowind).
Έτσι λοιπόν, οι όποιες ανακοινώσεις δεν θα γίνουν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό (σ.σ. ίσως υπάρχει μία γενική αναφορά στην κατάσταση με την Τουρκία και στην ετοιμότητα της Ελλάδας).
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, υπάρχει η βεβαιότητα, ότι πλέον οι πλουτοπαραγωγικές πηγές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίζονται πια από τους Ευρωπαίους ως ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας.
Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και ειδικά η Γερμανία, βλέπουν πλέον τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Μεσογείου ως την πιο δραστική απάντηση στο ρωσικό εμπάργκο σε φυσικό αέριο.
Αλλιώς έβλεπε το Βερολίνο τη διαμάχη Ελλάδας – Τουρκίας για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου προ της ενεργειακής κρίσης και αλλιώς τώρα.
Μέχρι πριν από λίγους μήνες η Γερμανία προμηθεύονταν φθηνό φυσικό αέριο από την Ρωσία και δεν είχε κανέναν λόγο να… μπλέξει στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Η Αθήνα βλέπει πως η παρουσία των Ευρωπαίων στην Ανατολική Μεσόγειο πιθανώς θα μειώσει την όποια τουρκική προκλητικότητα, η οποία θα διατηρηθεί για εσωτερική κατανάλωση.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, ελπίζοντας οι Τούρκοι να μην κάνουν την όποια κίνηση.
Ο σχεδιασμός, τόσο για την αντι-drone ασπίδα, όσο και για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ΜΕΚΟ προχωρά κανονικά, καθώς και τα υπόλοιπα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν υπογραφεί. Αυτό είναι άλλο θέμα, ξέχωρο από την προμήθεια των νέων ελληνικών κορβετών – ελαφρών φρεγατών.
Άνθρωπος που έχει γνώση του ρεπορτάζ, έλεγε στο geostratigika.gr πως ο χρόνος ανακοίνωσης των νέων ελληνικών κορβετών θα πάει κάποιους μήνες πίσως ΕΚΤΟΣ αν υπάρξει κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.
Σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σε δεύτερο χρόνο την απόκτηση των νέων ελληνικών κορβετών.
Επίσης, ο ίδιος άνθρωπος, τόνιζε πως είναι σημαντικό να δούμε τα επόμενα ταξίδια – συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, τα οποία θα δείξουν πιθανώς εξελίξεις στο πεδίο των νέων ελληνικών κορβετών.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνοτουρκικά: Ισραηλινά περιπλανώμενα πυρομαχικά με 200 χλμ βεληνεκές και σε σμήνος;