Η κατανάλωση περίπου 12 μερίδων υπερεπεξεργασμένων τροφών την ημέρα μπορεί να διπλασιάσει και πλέον τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μία μερίδα ορίστηκε ως 240 ml διαιτητικού ή γλυκού αναψυκτικού, ένα χοτ ντογκ, μια φέτα συσκευασμένου κέικ, μια κουταλιά της σούπας κέτσαπ ή 30g πατατάκια (ένα μικρό σακουλάκι συνήθως περιέχει 45g).

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, όπως τα αναψυκτικά και τα σνακ, μπορεί να επιταχύνει τα πρώιμα σημάδια του Πάρκινσον», δήλωσε ο καθηγητής Xiang Gao, από το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη, ένας από τους ερευνητές.

Η μελέτη προσθέτει στο όλο και πιο ισχυρό σώμα αποδεικτικών στοιχείων ότι η διατροφή επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο νευρολόγος Daniel van Wamelen του King’s College London, η έρευνα δεν απέδειξε άμεση αύξηση του κινδύνου διάγνωσης Πάρκινσον, αλλά μόνο περισσότερα πρώιμα συμπτώματα σε άτομα με υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών.

«Η μελέτη δεν παρακολούθησε εάν οι συμμετέχοντες διαγνώστηκαν τελικά με Πάρκινσον, αλλά η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων υποδηλώνει μεγαλύτερο κίνδυνο με τον καιρό», εξήγησε ο van Wamelen.

Η υγεία του εγκεφάλου «καθορίζεται στο τραπέζι»

Η έρευνα αναλύθηκε δεδομένα από 43.000 συμμετέχοντες των αμερικανικών μελετών Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study, οι οποίες παρακολουθούν τρόπους ζωής εδώ και δεκαετίες. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 48 ετών και κανείς δεν είχε Πάρκινσον στην αρχή της μελέτης.

Ένα μειονέκτημα της έρευνας είναι ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις διατροφικές τους συνήθειες κάθε λίγα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβή λόγω ανακριβούς ανάκλησης.

Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινή διατροφή;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφών και η προτίμηση φυσικών, θρεπτικών προϊόντων μπορεί να είναι κρίσιμη για την προστασία του εγκεφάλου«Η πρόληψη του Πάρκινσον μπορεί να ξεκινά από τις τροφικές μας επιλογές», συμπλήρωσε ο Gao.

Ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ο ακριβής μηχανισμός, τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική υγεία και στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Το παραδέχονται στην Τουρκία! «Στρατηγική υπεροχής η Ελλάδα στον αέρα με F-35»

Δέκα συγγενείς του Μαζούντ Αζχάρ νεκροί από τα χτυπήματα της Επιχείρησης Sindoor – Ποιος είναι ο Αζχάρ

Πακιστάν: Ο στρατός κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά – τρία Rafale, ένα SU-30 και ένα MIG-29