Αρχική » Υγεία

Δίνουν δύναμη στην καρδιά. Μειώνουν γρήγορα την αρτηριακή πίεση και το άγχος

Τα φυστίκια Αιγίνης, όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να μειώσουν τη συστολική αρτηριακή πίεση, την περιφερική αγγειακή αντίσταση και τον καρδιακό ρυθμό σε περιόδους έντονου στρες.

Μιχάλης Ιακώβου Viral Υγεία
Τα Φυστίκια Αιγίνης δίνουν δύναμη στην καρδιά. Μειώνουν γρήγορα την αρτηριακή πίεση και το άγχος

Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια  και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Τα αποτελέσματα για την καρδιά και ειδικότερα για την αρτηριακή πίεση και το άγχος, είναι εκπληκτικά.

Άνδρες και γυναίκες μη καπνιστές με αυξημένη χοληστερόλη πήραν μέρος σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή στην οποία έπρεπε να λύσουν ένα μαθηματικό τεστ και να βυθίσουν τα πόδια τους σε κρύο νερό.

Η Δρ Sheila G. West, η Dr. Penny M. Kris-Etherton και οι συνεργάτες τους εξέτασαν δίαιτες που περιείχαν φυστίκια (42 γραμμάρια ή 85 γραμμάρια την ημέρα) σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά χωρίς φυστίκια. Μελέτησαν την απόκριση στο άγχος σε άτομα με αυξημένα επίπεδα «κακή» χοληστερόλη και φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές δίαιτες – μία χαμηλή σε λιπαρά (25 τοις εκατό λιπαρά) χωρίς φυστίκια και δύο με διάφορες ποσότητες φιστικιών. Όλες οι δίαιτες ήταν πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και δημητριακά ολικής αλέσεως, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατροφικές συστάσεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συμπερίληψη τόσο αλατισμένων όσο και ανάλατων φιστικιών σε μια υγιεινή διατροφή βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του φορτίου στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Η μεγαλύτερη πτώση της αρτηριακής πίεσης, -4,8 mm Hg, σχετίστηκε με την κατανάλωση περίπου 42gr φιστικιών την ημέρα.

Διατροφή στο πλαίσιο του στρες

Καθημερινά γεγονότα όπως το άγχος στη δουλειά, οι ασφυκτικές προθεσμίες ή η δημόσιες εμφανίσεις μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλους τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή μας. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά γιατί δείχνουν ότι το φαγητό που τρώμε επηρεάζει τις φυσιολογικές αντιδράσεις στο στρες, εξηγεί η Δρ Sheila West.

Αυτή η μελέτη προσθέτει τα συμπεράσματά της στην αυξανόμενη καθημερινά βιβλιογραφία για την καρδιά, σχετικά με τα οφέλη των φιστικιών στην υγεία.

Τα φυστίκια Αιγίνης είναι ένα φυσικό σνακ χωρίς χοληστερόλη και νάτριο με μόλις 1,5 γραμμάριο κορεσμένων λιπαρών και 13 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεταλλική επίγευση στο στόμα; Εμφανίζεται όταν ο καρκίνος χτυπά τους πνεύμονες

Προσθέστε αυτά στο γιαούρτι σας. Θα χάσετε βάρος γρήγορα και θα μειώσετε τη χοληστερόλη

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δίνουν δύναμη στην καρδιά. Μειώνουν γρήγορα την αρτηριακή πίεση και το άγχος». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ