Αρχική » Υγεία

Μεταλλική επίγευση στο στόμα; Εμφανίζεται όταν ο καρκίνος χτυπά τους πνεύμονες

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου, τα πιο κοινά συμπτώματα του οποίου είναι ο βήχας και η αιμόπτυση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντοπιστεί αυτή η ασθένεια σε πρώιμο στάδιο. Μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα διακριτικά προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν έναν αναπτυσσόμενο καρκίνο. Ένα τέτοιο σήμα είναι μια ασυνήθιστη επίγευση στο στόμα.

Μιχάλης Ιακώβου Featured Υγεία
πνεύμονας καρκίνος

Η δυσγευσία είναι ο ιατρικός όρος για μια διαταραχή της γεύσης. Ένα άτομο που πάσχει από αυτή την πάθηση μπορεί να βιώσει μια δυσάρεστη, ξινή, υπερβολικά γλυκιά, πικρή ή μεταλλική γεύση στο στόμα. Τέτοιες διαταραχές μπορεί να είναι αποτέλεσμα υποσιτισμού, λήψης ορισμένων φαρμάκων, ιογενών λοιμώξεων ή ελλείψεων βιταμινών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από την κλινική του Κλίβελαντ, η δυσγευσία μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού, ηπατικής νόσου, καθώς και ξηροστομίας, γνωστή και ως ξηροστομία. Η τελευταία πάθηση επηρεάζει επίσης συχνά ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Frontiers in Oncology αποκαλύπτουν ότι τόσο οι διαταραχές της γεύσης όσο και της όσφρησης είναι κοινά συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα. Οι ερευνητές λένε ότι μπορούν να επηρεάσουν έως και το 35-38% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με αυτόν τον καρκίνο, καθώς και το 35-69% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία ως παρενέργεια των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας.

Το 2018 ο καρκίνος του πνεύμονα αποτέλεσε το 11,6% των συνολικών περιπτώσεων καρκίνου και το 18,4% των συνολικών θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο.

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συχνά διαγνωσμένους καρκίνους, με περίπου 9.964 νέες περιπτώσεις ετησίως. Είναι μια από τις μορφές καρκίνου με τη χειρότερη πρόγνωση. Η έλλειψη χαρακτηριστικών συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, και η καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, συμβάλλει σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία.

Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου . Αυτό οφείλεται στην πίσσα που υπάρχει στα τσιγάρα, τα βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου και του καδμίου, τις νιτροζαμίνες, το υδροκυάνιο και τη φορμαλδεΰδη. Το κάπνισμα είναι επίσης ένας παράγοντας για την ανάπτυξη της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου – του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το κάπνισμα ευθύνεται για το 77% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως.

Καρκίνος του πνεύμονα – αυτά μπορεί να είναι τα συμπτώματα:

  • δύσπνοια και συριγμός,
  • μείωση της φυσικής ικανότητας,
  • βήχας,
  • βήχας με αίμα
  • stridor – ήχοι συριγμού που ακούγονται όταν απελευθερώνεται αέρας από τους πνεύμονες,
  • πόνος στο στήθος και στους ώμους
  • κούραση,
  • πρήξιμο του προσώπου και του λαιμού, ερυθρότητα του δέρματος στο πρόσωπο – τα λεγόμενα σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας,
    αδικαιολόγητη απώλεια βάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Blue Horizon: Το πλήρωμα σκότωσε έναν επιβάτη – όλο το χρονικό

Oι Rampage στα ελληνικά F-16 κάνουν τους Τούρκους να τρέχουν

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μεταλλική επίγευση στο στόμα; Εμφανίζεται όταν ο καρκίνος χτυπά τους πνεύμονες». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ