Αρχική » Ιστορία

Αϊνού η λευκή φυλή της Ιαπωνίας. Αϊνού όπως Ίωνες;

Οι Ίωνες στην Ασία και την Άπω Ανατολή. Από την κινέζικη επαρχία Γιουνάν, στην Ιαπωνία και στους Αϊνού, την «λευκή φυλή». Μία έρευνα για τους Αϊνού μέσα από τα GeoStratigika.GR

Μιχάλης Ιακώβου Featured Ιστορία

Οι Αϊνού είναι οι ιθαγενείς κάτοικοι των βόρειων ιαπωνικών νησιών Χοκάιντο (Ιαπωνία) και Σαχαλίνης (Ρωσία). Ο πολιτισμός τους χρονολογείται από το 18000 π.Χ. και είναι γνωστοί για τη μεγάλη συμβολή τους στη γεωμετρική τέχνη. Είναι οι Αϊνού Ίωνες, έχουν ελληνική καταγωγή;

Οι Αϊνού είναι γενετικά περισσότερο συγγενείς με τους Ευρώ-σιβηρικούς λαούς παρά με τους Ιάπωνες. Δεν έχουν σχιστά μάτια ούτε τα άλλα χαρακτηριστικά των μογγολικών φυλών. Η γλώσσα τους, η Αϊνού, είναι αυτόχθονη και δεν έχει καμία γενικά αποδεκτή γενεαλογική σχέση με οποιαδήποτε άλλη γλωσσική οικογένεια. Δυστυχώς, αυτή η γλώσσα βρίσκεται υπό εξαφάνιση, με λίγους ομιλητές που παραμένουν.

Παρά τη δυσμενή κατάσταση, υπάρχουν προσπάθειες για τη διατήρηση και ανάπτυξη του πολιτισμού και της γλώσσας των Αϊνού.

Ο ακριβής αριθμός των Αϊνού δεν είναι γνωστός. Οι επίσημες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πληθυσμός τους φθάνει τις 25.000, ωστόσο υπολογίζεται ότι είναι πολύ παραπάνω. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο πληθυσμός των Αϊνού αριθμούσε περίπου 3.000.000. Σήμερα, η μειονότητα των Αϊνού είναι αναγνωρισμένη από το Ιαπωνικό Κοινοβούλιο.

Παραδόσεις στην γλώσσα Των Αϊνού

Οι Αϊνού έχουν πλούσιους λαϊκούς μύθους και παραδόσεις. Ωστόσο, σήμερα αυτές οι παραδόσεις και οι μύθοι έχουν επιμειχθεί πολύ με τους Ιάπωνες. Μετά τον δέκατο έκτο αιώνα, το κομμάτι των Αϊνού που ζούσε στα ιαπωνικά νησιά πιέστηκε να αφομοιωθεί από το ιαπωνικό στοιχείο, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο πολιτισμός τους σχεδόν ολοκληρωτικά.

Ένα υπέροχο άρθρο για τη γλώσσα των Αϊνού θα βρείτε στο globalvoices.org

Άνδρας της φυλής Αϊνού

Άνδρας της φυλής Αϊνού

Γενετική ανάλυση DNA των Αϊνού

Οι Αϊνού είναι απόγονοι των μεσαιωνικών λαών Satsumon και Okhotsk, οι οποίοι ανάγουν την καταγωγή τους στους Jomon, έναν πολιτισμό που υπήρχε στην Ιαπωνία από το 10.500 π.Χ.

Γενετικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καταγωγή των Αϊνού είναι από το βόρειο και κεντροασιατικό γενετικό σύμπλεγμα, ενώ φέρουν γενετικούς δείκτες από Κίνα, Θιβέτ και νησιά του Ινδικού Ωκεανού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία γενική περιγραφή και όχι για μία λεπτομερή γενετική ανάλυση. Για πιο λεπτομερή ανάλυση, θα χρειάζονται εξειδικευμένες γενετικές μελέτες.

Η θρησκεία

Παραδοσιακά, η αρχαία θρησκεία τους ήταν πολυθεϊστική και λάτρευαν τα πνεύματα της φύσης, όπως οι Καλάς. Η κοινωνία τους ήταν μητριαρχική, δηλαδή οι γυναίκες είχαν στα χέρια τους την οργάνωση της κοινότητας, ενώ οι άντρες ήταν απλά κυνηγοί.

Είναι οι Αϊνού, Ίωνες;

Παρακάτω παραθέτουμε μέρη άρθρου και στοιχεία από το iellada που συνδέει τους Αϊνού με τους Ίωνες και την Ελλάδα.

«Στις αρχές του 20ου αιώνα οι Αϊνώ (ή Αϊνού) αριθμούσαν περί τα 3.000.000! Ζουν στο Χοκαΐντο, στην νότια Σαχαλίνι και στην Φορμόζα (γνωστή ως Ταϊβάν). Ελληνικό βλέμμα Αϊνώ, το πρώτο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τους Έλληνες μεταξύ των οποίων και ο Καθηγητής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Phoenix, Thomas S. Anderson, υποστηρίζουν ότι οι Ίωνες έφτασαν στην Ιαπωνία το 7000 π.Χ., στοχεύοντας στο να την χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για τον αποικισμό τους στην Αμερική.

Άλλες πληροφορίες τους θέλουν να έχουν σταλεί για συγκεκριμένη αποστολή στην «χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου» κατά τα Διονυσιακά, την πανάρχαια εκστρατεία των Ελλήνων στην Ασία περί το 3.000 π.Χ. Οι Ιάπωνες δέχονται πως οι Αϊνώ υπήρξαν οι πρώτοι κάτοικοι της Ιαπωνίας ακόμα και πριν από την κατάκτηση των ιαπωνικών νησιών από τις κίτρινες πολεμικές φυλές της ηπειρωτικής Ασίας. Η επίσημη ιστορία τους αναφέρει μάλιστα πως όταν οι πρώτοι Ιάπωνες διέσχισαν την Κίνα κι έφτασαν στην Ιαπωνία, συνάντησαν μία λευκή γενειοφόρα φυλή (φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο στην γη της Ανατολίας), τους Αϊνώ, που ήταν δεινοί πολεμιστές και κυνηγοί.

Οι Ιάπωνες και γενικά οι Ασιάτες δεν διαθέτουν πυκνές γενειάδες, αφού τα γένια τους είναι αραιά. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι Αϊνώ είναι λευκοί στην όψη, κάποιοι έχουν γαλάζια μάτια και είναι ψηλοί στο ανάστημα. Δυστυχώς, όπως μας πληροφορεί και ο Ιωάννης Πασάς στο βιβλίο του: «Η Αληθινή Προϊστορία, «οι πληροφορίες περί των Αϊνώ είναι ανεπαρκείς και, συνεπώς, δεν υπάρχουν στοιχεία για την ζωή και την δράση των λευκών αυτών ανθρώπων, που είχαν φθάσει και εγκατασταθεί στην Άπω Ανατολή». Από τα λίγα όμως που γνωρίζουμε για εκείνους, μπορούμε να διακρίνουμε τις ομοιότητές τους με τους αρχαίους Έλληνες στον τρόπο διοίκησης, στην ενδυμασία, στην γλώσσα, κλπ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προστάτιδα της φυλής τους θεωρούν την «Ματεράσου» (< μη\α\τέρα σου), όπως και τα ονόματα που έχουν δώσει σε κάποια από τα χωριά τους, όπως Ιτάμι (< όπως το βουνό Ίταμος της Θεσσαλίας), Αρία (< Αρεία< Άρη, θεό του πολέμου), Ογκάκι (< Όγκα: προσωνύμιο των Θηβαίων προς την θεά Αθηνά), κ.α. Θεωρούν μάλιστα την κουκουβάγια ως το πουλί της σοφίας, που ως γνωστόν αποτελούσε σύμβολο της θεάς Αθηνάς για τους αρχαίους Έλληνες.

Οι στολές τους είναι κεντημένες με αρχαιοελληνικούς μαιάνδρους ενώ συνηθίζουν να φορούν στο κεφάλι ένα είδος στεφανιού ανάλογο με αυτό που φορούσαν οι πιστοί του Διονύσου στις Διονυσιακές γιορτές (πλέγμα κισσού και αμπέλου). Οι αρχαίοι Έλληνες άλλωστε συνήθιζαν να φορούν σε αρκετές περιστάσεις στεφάνια, όπως οι Ολυμπιονίκες, οι νικητές σε διαγωνισμούς δράματος (ο Αριστοφάνης είχε φορέσει στεφάνι ελιάς), οι μυημένοι στα Ελευσίνια Μυστήρια, κλπ. Οι γυναίκες από την άλλη φορούν στο κεφάλι σκυθικό σκούφο, δερμάτινο με σχήμα περικεφαλαίας

* με την κινέζικη επαρχία Γιουνάν (Yunnan), θα ασχοληθούμε σε νέο άρθρο στα GeoStratigika.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καλάς, ανάλυση DNA έδειξε πως δεν έχουν ελληνική καταγωγή

Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

 

ΠΗΓΕΣ: wikipedia, iefimerida, duhoctrungquoc, maxmag, iellada

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αϊνού η λευκή φυλή της Ιαπωνίας. Αϊνού όπως Ίωνες;». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ