Αρχική » Διεθνή

Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

Επίθεση με βόμβες δέχθηκε η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου. Αναφορές για 8 νεκρούς. Στην εκκλησία είχαν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 400 άμαχοι.

Μιχάλης Ιακώβου Featured Διεθνή Επικαιρότητα
Επίθεση με βόμβες δέχθηκε η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου. Αναφορές για 8 νεκρούς. Στην εκκλησία είχαν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 400 άμαχοι.

Το βράδυ της Πέμπτης, 19 Οκτωβρίου, βόμβες έπληξαν την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 8 νεκρούς από την επίθεση. Η επίθεση έγινε από τον ισραηλινό στρατό. Την επίθεση επιβεβαίωσε και το Ισραήλ.

Στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί άμαχοι, περίπου 400 Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Στον χώρο του μοναστηριού βρίσκονται και 20 Έλληνες. Η Majdy Jildah, που μίλησε στο Wall Street Journal, που είχε αναζητήσει καταφύγιο στην εκκλησία, είπε ότι περίπου 500 άνθρωποι είχαν καταφύγει εκεί, συμπεριλαμβανομένων περίπου 80 στο κτίριο του εκκλησιαστικού συμβουλίου όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Τις πρώτες ώρες είχε γίνει αναφορά για 2 νεκρούς, αλλά το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, έκανε λόγο για 8 απώλειες. Η πυραυλική επίθεση προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε τμήματα του κτιρίου της εκκλησίας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Πυραυλική επίθεση Ισραηλινών στην ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα

Πυραυλική επίθεση Ισραηλινών στην ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα

Ο ανταποκριτής της WAFA ανέφερε ότι η εκκλησία χτυπήθηκε και η επίθεση προκάλεσε επίσης σοβαρές ζημιές σε τμήματα του κτιρίου της εκκλησίας, με μια παρακείμενη κατασκευή να έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

* Μετάφραση βίντεο: «Πουθενά δεν μπορούμε να κρυφτούμε, το σπίτι μου βομβαρδίστηκε και γκρεμίστηκε. Πού να πάω τώρα; Δεν υπάρχει μέρος να ζήσουμε. Είμαι Χριστιανός στη Γάζα, Είμαι Μουσουλμάνος στη Γάζα»

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι χθες (19/10/2023) διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή.

«Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Το Ισραήλ διευκρίνισε ότι το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά», αναφέρει το ΥΠ.ΕΞ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα είπε στην ΕΡΤ:

«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς»

«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 400 άτομα στο μοναστήρι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η Ελλάδα και οι βόμβες των Ισραηλινών που ισοπεδώνουν ολόκληρα τετράγωνα στη Γάζα

Η ανάλυση DNA των Καλάς έδειξε πως δεν έχουν ελληνική προέλευση

 

ΠΗΓΕΣ: CNN.gr, Lifo MSN, Τα Νέα, Καθημερινή Κύπρου, Al Jazeera

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ