Αρχική » Ιστορία

Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Οθωμανών την 5η Οκτωβρίου 1912 – Ά Βαλκανικός Πόλεμος

Ο Ά Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε για την Ελλάδα την 5η Οκτωβρίου 1912. Η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με συμμάχους τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Μιχάλης Ιακώβου Featured Ιστορία
Ο Ά Βαλκανικός Πόλεμος ξέσπασε το 1912 και συμμετείχαν σε αυτό η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις 5 Οκτωβρίου 1912. Αυτό σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου, που είναι γνωστός ως «’Α Βαλκανικός Πόλεμος». Στόχος της Ελλάδας και των συμμάχων της ήταν η απελευθέρωση των εδαφών στον ευρωπαϊκό χώρο. Ο πόλεμος αυτός ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου 1913 με τη συνθήκη του Λονδίνου.

Τα αίτια του Ά Βαλκανικού Πολέμου

Ο Ά Βαλκανικός Πόλεμος ξέσπασε το 1912 και συμμετείχαν σε αυτό η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα αίτια του πολέμου πηγάζουν από την ανάπτυξη των εθνικιστικών κινημάτων στη Βαλκανική, τη σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής και την αλλαγή στο συσχετισμό των δυνάμεων στην Ευρώπη.

Η επίθεση των βαλκανικών κρατών είχε ως στόχο να διώξουν τους Οθωμανούς από όλη σχεδόν τη Βαλκανική χερσόνησο και να καρπωθούν τα εδάφη που θα παραχωρούνταν. Επιπλέον, υπήρχε αδυναμία μεταρρυθμίσεων, αδυναμία κυβέρνησης και αδυναμία εθνικισμού από το Οθωμανικό κράτος.

Η συνθήκη του Λονδίνου και η Ελλάδα

Με το πέρας του Ά Βαλκανικού Πολέμου, η Ελλάδα κατάφερε να απελευθερώσει τα εδάφη της στον ευρωπαϊκό χώρο και να αποκτήσει νέα εδάφη στη Μικρά Ασία και στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, με τη συνθήκη του Λονδίνου, που υπογράφηκε στις 30 Μαΐου 1913, αναγνωρίστηκε η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου και δόθηκε στη χώρα η δυνατότητα διαπραγμάτευσης των συνόρων της Ηπείρου με το νεοϊδρυθέν αλβανικό κράτος.

Επιπλέον, με τη νίκη της στον πόλεμο, η Ελλάδα απέκτησε μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή στη βαλκανική περιοχή.

Ποια εδάφη ελευθέρωσε η Ελλάδα;

Με το πέρας του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, η Ελλάδα απέκτησε σημαντικό μέρος της Μακεδονίας, τη νότια Ήπειρο, σημαντικά νησιά στο Β. και Α. Αιγαίο (Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) και την Κρήτη.

Στον Α’ Βαλκανικό πόλεμο, οι μεγαλύτεροι Έλληνες στρατιωτικοί ήταν οι εξής:

  1. Κωνσταντίνος Α.: Ο βασιλιάς της Ελλάδας και αρχηγός του ελληνικού στρατού.
  2. Παύλος Μελάς: Ένας από τους πιο διάσημους στρατηγούς της εποχής, που διακρίθηκε στη μάχη του Γιαννιτσών.
  3. Παύλος Κουντουριώτης: Ένας από τους πιο επιδέξιους στρατηγούς της εποχής, που διακρίθηκε στη μάχη των Σαράντα Εκκλησιών.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο αδερφός του, πρίγκιπας Αλέξανδρος, συμμετείχαν και σε πολλές από τις μάχες του πολέμου.

 

Βαλκανική Συμμαχία

Βαλκανική Συμμαχία

 

Ο Ά Βαλκανικός Πόλεμος ξέσπασε το 1912 - Ελλάδα

Ο Ά Βαλκανικός Πόλεμος ξέσπασε το 1912 – Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

«Κρύο ιδρώτα» στην Τουρκία φέρνει η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra

Φρετάτες Belharra: Μην ακούτε τι λένε – Θα έχουν ECM και θα είναι… διαστημικό

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Οθωμανών την 5η Οκτωβρίου 1912 – Ά Βαλκανικός Πόλεμος». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ