Το Ισραήλ ιδρύθηκε στις 14 Μαΐου 1948. Η δήλωση ανεξαρτησίας του Ισραήλ ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Εβραϊκής Υπηρεσίας, Ντέιβιντ Μπεν Γκουριόν. Η δήλωση αυτή επισημαίνει την επίσημη ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και το τέλος του Βρετανικού Προτεκτοράτου της Παλαιστίνης.
Ποια ήταν τα αίτια που οδήγησαν στη δημιουργία του κράτους;
Η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ ήταν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Οι περισσότεροι από αυτούς σχετίζονται με την ιστορία της περιοχής και της εβραϊκής κοινότητας. Σύμφωνα με την ιστορία, οι εβραίοι ζούσαν στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια και είχαν απαιτήσεις για τη δημιουργία ενός κράτους στην περιοχή. Η δήλωση Balfour του 1917, στην οποία η Βρετανία υποσχέθηκε να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους στην περιοχή, αποδείχθηκε σημαντική για τη δημιουργία του κράτους.
Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πολλές χώρες απέκτησαν ανεξαρτησία, και η εβραϊκή κοινότητα συγκέντρωσε πόρους για να δημιουργήσει το δικό της κράτος. Το Ισραήλ δημιουργήθηκε το 1948, μετά από πολλά χρόνια από την επιστροφή των Εβραίων στην πατρίδα τους.
Πότε ξεκίνησε η σύγκρουση Παλαιστινίων και Ισραηλινών;
Όλα ξεκίνησαν από το τέλος του 19ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Tο σιωνιστικό κίνημα (που είχε ιδρυθεί το 1897 με σκοπό την ίδρυση του Ισραήλ), ζητούσε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου εβραϊκού κράτους.
Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή που είναι σήμερα η Παλαιστίνη πέρασε υπό την βρετανική επιρροή. Οι Βρετανοί, για να βρουν συμμάχους εναντίων των Οθωμανών, είχαν δώσει υποσχέσεις για κράτος στην περιοχή και προς τους Εβραίους και προς τους Παλαιστίνιους.
Η δήλωση 181 του 1947, γνωστή ως Σχέδιο Διαίρεσης, που επιδίωξε να διχάσει τη Μανδατορική Παλαιστίνη* σε αραβικές και εβραϊκές περιοχές, αποδείχθηκε σημαντική για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.
Στις 14 Μαΐου 1948, δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, πυροδοτώντας τον πρώτο πόλεμο μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών.
Ο πρώτος πόλεμος μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών ξεκίνησε το 1947-48 στην Παλαιστίνη. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των Αράβων και των Ισραηλινών, που οδήγησαν στον πρώτο Αραβό-Ισραηλινό πόλεμο του 1948 (15 Μαΐου 1948 – 10 Μαρτίου 1949), μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ.
Ο πόλεμος των 6 ημερών
Ο πόλεμος των 6 ημερών ήταν μια σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των γειτονικών του αραβικών χωρών, συγκεκριμένα της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας. Ξέσπασε στις 5 Ιουνίου 1967 και διήρκεσε πέντε μέρες. Ο πόλεμος κατέληξε με νίκη του Ισραήλ, που κατέκτησε το Σινά, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν.
Οι συγκρούσεις των τελευταίων 40 ετών
Η Ιντιφάντα, μια συνεχιζόμενη ένοπλη εξέγερση των Παλαιστινίων στα εδάφη της Δυτικής Όχθης που κατέχονται από το Ισραήλ, ξεκίνησε το 1987. Επίσης, στις 6 Μαΐου 2021, ξεκίνησαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών.
Στις μέρες μας (Οκτώβρης 2023) παρακολουθούμε την αιματηρή σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις των Παλαιστινίων;
Οι απαιτήσεις των Παλαιστινίων είναι πολύπλοκες και πολυδιάστατες, καθώς προέρχονται από μια διαμάχη που διαρκεί για δεκαετίες. Μερικές από τις βασικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους στη γη, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους και την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις του Ισραήλ;
Η αναγνώριση και η εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και των κατεχομένων εδαφών, η αποκατάσταση της ασφάλειας στα νότια εδάφη του Ισραήλ είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητές και απαιτήσεις του Ισραηλινού κράτους. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη συγκυρία και τη θέση των διάφορων ισραηλινών ομάδων.
—
*Η Μανδατορική Παλαιστίνη αναφέρεται στην περίοδο της Βρετανικής Υπηρεσίας Προστασίας της Παλαιστίνης, η οποία διήρκεσε από το 1920 έως το 1948.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Η μοιραία πρόβλεψη του Ερντογάν για το Ισραήλ – Θα πέσει μέσα;
Η Γερμανία θα δώσει στο Ισραήλ τα δύο Heron – Θα τα ζητήσουν πίσω και από την Ελλάδα;
ΠΗΓΕΣ: mynews, reader, in2life, dnews, el.wikipedia, oneman, parapolitika