Αρχική » Ιστορία

Το τέλος της γερμανικής κατοχής 12 Οκτωβρίου 1944

Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου, πριν από 79 χρόνια, οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Αθήνα. Η αποχώρηση σήμανε την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Ναζί.

Μιχάλης Ιακώβου Ιστορία
Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου, πριν από 79 χρόνια, οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Αθήνα. Η αποχώρηση σήμανε την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Ναζί.

Το τέλος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα συνέβη στις 12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν μια ηλιόλουστη πρωινή Πέμπτη (όπως φέτος 12/10/2023), όταν οι καμπάνες των εκκλησιών στην Αθήνα άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν. Η κατοχή έλαβε τέλος.

Η απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από τους Γερμανούς συμβόλιζε τη λήξη μιας περιόδου δυσκολιών και απελπισίας για τους Έλληνες. Η κατοχή διήρκεσε 1.625 μέρες.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της κατοχής;

Η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα ήταν μια περίοδος δυσκολιών και απελπισίας για τους Έλληνες. Κατά τη διάρκειά της, υπέστησαν τεράστιες απώλειες στους αμάχους και στους στρατιώτες, ενώ η χώρα υπέστη σημαντικές υλικές καταστροφές. Οι ανθρώπινες απώλειες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίζονται μεταξύ 300.000 και 770.000 αμάχων και 20.000 έως 35.000 στρατιωτών.

Ποια ήταν η πρώτη κυβέρνηση μετά την κατοχή στην Ελλάδα;

Η πρώτη κυβέρνηση μετά την κατοχή στην Ελλάδα ονομάζεται Κυβέρνηση του Εθνικού Συμβουλίου και σχηματίστηκε στις 27 Οκτωβρίου 1944. Πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ενώ από τα μέλη της κυβέρνησης περιλαμβάνονταν πολιτικοί από διάφορες πολιτικές παρατάξεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η μοιραία πρόβλεψη του Ερντογάν για το Ισραήλ – Θα πέσει μέσα;

Ερντογάν: Μιλά για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς – Συναντήθηκε με αξιωματούχους της Χαμάς – Τι φοβάται;

 

ΠΗΓΕΣ: readlineagrinio, zougla, bing, el.wikipedia, in, fosonline

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το τέλος της γερμανικής κατοχής 12 Οκτωβρίου 1944». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ