Το σκόρδο θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό εδώ και αιώνες, το οποίο όχι μόνο βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, αλλά υποστηρίζει και το κυκλοφορικό σύστημα και είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων. Η κατανάλωσή του δεν ενδείκνυται πάντα. Η αλληλεπίδραση του σκόρδου με ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Σκόρδο και παρακεταμόλη: ένας επικίνδυνος συνδυασμός για το συκώτι

Ο πρώτος συνδυασμός που μπορεί να βλάψει την υγεία σας είναι ο συνδυασμός του σκόρδου με ένα κοινώς χρησιμοποιούμενο παυσίπονο και αντιπυρετικό, που είναι η παρακεταμόλη.

Και οι δύο ουσίες επηρεάζουν τα ηπατικά ένζυμα. Το σκόρδο δρα ως αναστολέας ορισμένων από αυτά, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει τα ένζυμα που απομακρύνουν την παρακεταμόλη από το σώμα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης της παρακεταμόλης στο αίμα, και ως εκ τούτου σε μεγαλύτερη επιβάρυνση του ήπατος και πιθανή βλάβη του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχίζει να μελετά τα UAV Paroller της Ελλάδας η Τουρκία

Σκόρδο και αντιπηκτικά: κίνδυνος αιμορραγίας

Οι ενώσεις του σκόρδου επηρεάζουν τα αιμοπετάλια, μειώνοντας την ικανότητά τους να σχηματίζουν θρόμβους. Αυτό σημαίνει ότι όταν καταναλώνεται με αντιπηκτικά (π.χ. βαρφαρίνη ή ηπαρίνη) μπορεί να αυξήσει την αναμενόμενη επίδραση της δράσης τους και να οδηγήσει σε αιμορραγία.

Σκόρδο και αντιικά: αναποτελεσματικότητα

Το σκόρδο μπορεί επίσης να αναστείλει τις επιδράσεις των αντιιικών φαρμάκων . Οι ενώσεις του σκόρδου παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό των αντιιικών φαρμάκων, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους και ενδεχομένως οδηγώντας σε αποτυχία της θεραπείας.

Σκόρδο και υπογλυκαιμικά φάρμακα: υπογλυκαιμία

Η ικανότητα του σκόρδου να μειώνει την γλυκόζη στο αίμα είναι επιθυμητή, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη για όσους λαμβάνουν υπογλυκαιμικά φάρμακα (π.χ. ινσουλίνη ή μετφορμίνη). Η σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα λόγω της ταυτόχρονης χρήσης φαρμάκων και της αυξημένης κατανάλωσης σκόρδου (ή συμπληρωμάτων που το περιέχουν) μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ζωτικές μας λειτουργίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Επίθεση Ερντογάν στη Δύση για το προσφυγικό – «Η Μεσόγειος έγινε νεκροταφείο»

Αξίζει να θυμάστε ότι δεν είναι όλα όσα είναι φυσικά και γενικά συνιστάται να είναι ασφαλή για όλους. Όταν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο σε τακτική βάση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πιθανές αλληλεπιδράσεις και να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι έγινε τελικά μετά την πτώση της Τροίας;