Αρχική » Viral

Θα έχουμε 7 ηπείρους; Μία Ήπειρος σπάει στη μέση

Θα δούμε τις Ηπείρους του πλανήτη μας να σπάνε, να χωρίζονται; Ποια Ήπειρος θα διασπαστεί πρώτη;

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Διεθνή Viral
Θα έχουμε 7 ηπείρους; Μία ήπειρος σπάει στη μέση

Μια από τις μεγαλύτερες ηπείρους καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Ένα ρήγμα 35 εκατομμυρίων ετών είναι ακόμα ενεργό και μια χερσόνησος αποσπάται στα ανατολικά μέσα από πανίσχυρες δυνάμεις.

Η Αφρική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Ήπειρος στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δεν θα ισχύει για πάντα. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι τεκτονικές πλάκες που ευθύνονται για το σχηματισμό του ρήγματος της Ανατολικής Αφρικής εξακολουθούν να απομακρύνονται.

Το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής

Το ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής είναι ξεκάθαρα ορατό στους φυσικούς χάρτες της ηπείρου. Δημιουργεί την λεγόμενη την «Great Rift Valley», η οποία εκτείνεται για χιλιάδες χιλιόμετρα. Η προέκτασή τους είναι η Ερυθρά Θάλασσα και ο βυθός χαρακτηρίζεται από ποτάμια, λίμνες και καταρράκτες.

Αυτό το τοπίο άρχισε να σχηματίζεται πριν από περίπου 35 εκατομμύρια χρόνια. Αρχικά, το ρήγμα περιορίστηκε στα αραβικά σύνορα με τη χερσόνησο της Σομαλίας. Μετά από 10 εκατομμύρια χρόνια, η ρωγμή επεκτάθηκε σημαντικά προς τα νότια και έφτασε στο βόρειο τμήμα της Κένυας.

Επί του παρόντος, το Ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής είναι δύο σημαντικές, εκτεταμένες ρωγμές στον φλοιό της Γης. Η ανατολική διέρχεται από την Αιθιοπία και την Κένυα, ενώ η δυτική σχηματίζει τόξο από την Ουγκάντα ​​προς το Μαλάουι.

Η Αφρική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι τεκτονικές πλάκες που ευθύνονται για το σχηματισμό του ρήγματος της Ανατολικής Αφρικής εξακολουθούν να απομακρύνονται.

Ο σχηματισμός του ρήγματος της Ανατολικής Αφρικής

Η τεκτονική κίνηση του ρήγματος της Ανατολικής Αφρικής μπορεί ακόμα να διακριθεί. Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η θερμότητα που προέρχεται από το θερμό μέρος του μανδύα της Γης (τη λεγόμενη ασθενόσφαιρα) είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό της.

Θερμαίνει τον φλοιό της γης χρησιμοποιώντας στο όριο μεταξύ των τεκτονικών πλακών, Νουβίας στα δυτικά και Σομαλίας στα ανατολικά. Έτσι, ανεβαίνει σαν κέικ που έχουμε στον φούρνο, συνθλίβοντας τον ηπειρωτικό βράχο.

Αυτό το φαινόμενο συνοδεύεται από ισχυρή ηφαιστειακή δραστηριότητα, και σίγουρα έχει συμβεί στο παρελθόν . Ένα παράδειγμα είναι η υψηλότερη κορυφή της Αφρικής: το Κιλιμάντζαρο. Υπάρχουν τρία ηφαίστεια στον ορεινό όγκο του, αλλά μόνο το αδρανές Kibo εκτοξεύει υδρόθειο από τον κρατήρα του. Τα άλλα θεωρούνται ανενεργά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν: Ξανά στο προσκήνιο η υγεία του – «Γκιουλενιστές διασπείρουν fake news»

Προοπτικές για μια νέα ήπειρο

Σύμφωνα με ερευνητές από τη Γεωλογική Εταιρεία του Λονδίνου, πρόκειται για το ανατολικό ρήγμα. Η διαδικασία απομάκρυνσης των τεκτονικών πλακών δεν έχει σταματήσει. Το δυτικό νήμα συνεχίζει να παίζει στα Αφρικανικά υψίπεδα από το κεντρικό τμήμα της ηπείρου.

Αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας ηφαιστειακής ζώνης που εντοπίστηκε πρόσφατα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αφρικής . Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το σπάσιμο της αφρικανικής ηπείρου συμβαίνει με ρυθμό 6,35 χιλιοστά το χρόνο. Με αυτόν τον ρυθμό, ο διαχωρισμός των τεκτονικών πλακών αναμένεται σε μια περίοδο 1 – 5 εκατομμυρίων ετών.

Σε γεωλογική κλίμακα, αυτό δεν είναι πολύ, και μπορεί να κάνει το σημερινό Αφρικανικό Οροπέδιο να πάψει να βρίσκεται στην Αφρική. Η πλάκα της Σομαλίας μπορεί να συνεχίσει να κινείται ανατολικά και θα χωριστεί από την Κεντρική Αφρική και την Πλάκα της Ναμίμπια με έναν ωκεανό.

Μικρή Ιστορία περί Ηπείρων

Η πρώτη διαίρεση μεταξύ των ηπείρων έγινε από τους αρχαίους Έλληνες ναυτικούς που έδωσαν τα ονόματα της Ευρώπης και της Ασίας στα εδάφη στις δύο πλευρές του Αιγαίου Πελάγους, στο στενό των Δαρδανελίων, στη θάλασσα του Μαρμαρά, στο Βόσπορο και στη Μαύρη Θάλασσα. Τα ονόματα χρησιμοποιήθηκαν αρχικά μόνο για να προσδιορίσουν τα εδάφη κοντά στην ακτή και αργότερα τα πιο απομακρυσμένα. Οι στοχαστές της αρχαίας Ελλάδας υποστήριξαν ότι η Αφρική θα έπρεπε να θεωρείται μέρος της Ασίας ή το τρίτο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Επικράτησε τελικά μια διαίρεση σε τρία μέρη. Από ελληνικής πλευράς, το Αιγαίο Πέλαγος ήταν το κέντρο του κόσμου, με την Ασία στα ανατολικά, την Ευρώπη στα δυτικά και βόρεια και την Αφρική στο νότο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: «Βραχυκύκλωμα» στο ΝΑΤΟ – Μπλόκαρε την αναθεώρηση των αμυντικών σχεδίων λόγω Κύπρου!

Τα όρια μεταξύ των ηπείρων δεν είχαν τεθεί. Αρχικά, τα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία ξεκινούσαν από τη Μαύρη Θάλασσα, κατά μήκος του ποταμού Φάσις στη Γεωργία. Αργότερα, θεωρήθηκε ότι περνούσε από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του πορθμού Κέρτς, της θάλασσας του Αζόφ και κατά μήκος του ποταμού Ντον.

Η Γεωγραφία της Μεσογείου

Η Γεωγραφία της Μεσογείου

Ο Νείλος θεωρούνταν γενικά ως το σύνορο μεταξύ Ασίας και Αφρικής. Ο Ηρόδοτος, τον 5ο αι. π.Χ., ήταν αντίθετος σε αυτή τη διαίρεση που διαχώριζε την Αίγυπτο σε δύο ηπείρους. Αποφάσισε ο διαχωρισμός μεταξύ Ασίας και Αφρικής να είναι στα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου. Ανέφερε επίσης ότι η διαίρεση σε τρία μέρη είναι στην πραγματικότητα μια ενιαία ηπειρωτική μάζα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Θα έχουμε 7 ηπείρους; Μία Ήπειρος σπάει στη μέση». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ