Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε οτι ένας από τους μεγάλους στόχους της Κυβέρνησής του θα είναι να σταματήσει τον πόλεμο ΡωσίαΟυκρανίας και σύμφωνα με δημοσίευμα της «Kathimerinis» που υπογράφει ο Βασίλης Κωστούλας υπάρχουν τρία σενάρια για συνθηκολόγηση υπό τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το ένα είναι οτι ο Τραμπ συντάσσεται με τον Πούτιν και πιέζει τον Ζελένσκι: Σε αυτήν την εκδοχή η Ουάσινγκτον συμφωνεί με τους βασικούς όρους της Μόσχας και ασκεί σφοδρές πιέσεις στο Κίεβο για την αποδοχή τους. Μπροστά στην απειλή παύσης της αμερικανικής αρωγής η Ουκρανία ζητεί εγγυήσεις ασφαλείας. Οσο περισσότερο έδαφος απολέσει, τόσο ψηλότερα θα μπει ο πήχης των αιτημάτων, βλέπε χρήματα την ανοικοδόμηση ή ακόμη και παράθυρο ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Το 2ο σενάριο είναι ο Πούτιν να απογοητεύσει τον Τραμπ: Σε αυτό το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον θέτει όρους που δεν ικανοποιούν τη Ρωσία και το Κρεμλίνο τους αρνείται. Ο Τραμπ αποφασίζει οτι ο Πούτιν είναι ο κακός της υπόθεσης και από πείσμα συνεχίζει την αμερικανική υποστήριξη της Ουκρανίας: Δοκίμασε με τη με τη Ρωσία η οποία τον ταπείνωσε και τώρα θα υποστεί τις συνέπειες. Μία παραλλαγή της ίδιας πιθανότητας θα ήταν να επικρατήσουν ούτως ή άλλως οι εισηγήσεις στο περιβάλλον του Τραμπ για σκληρή γραμμή απέναντι και στην Ρωσία.

Και το 3ο σενάριο είναι συμφωνία στη βάση του Μινσκ: Για ορισμένους αναλυτές, η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων πάνω στη βάση των διευθετήσεων του Μινσκ, είναι ίσως το πιο ρεαλιστικό σενάριο. Πρόκειται για πλέγμα συμφωνίας που στο παρελθόν έχει εν μέρει υλοποιηθεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, συμπεριαλβάνοντας κατάπαυση του πυρός, απόσυρση βαρέων οπλισμών από την πρώτη γραμμή, απελευθέρωση κρατουμένων και δικαίωμα αυτοδιοίκησης σε τμήματα αμφισβητούμενων περιοχών.