Αρχική » Διεθνή

Ο Γερμανο-ισραηλινός θεός του πολέμου σε δοκιμές

Στο εκπαιδευτικό κέντρο Shivta στο νότιο Ισραήλ, οι εταιρείες Rheinmetall και Elbit Systems πραγματοποίησαν επίδειξη του τροχοφόρου αυτοκινούμενου οβιδοβόλου L52 155 χιλιοστών.

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Εξοπλιστικά Διεθνή
Η πρόσφατη πώληση του ATMOS 2000 στη Δανία αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εξαγωγική επίθεση στην Ευρώπη. Απεικονίζεται στα χρώματα των χερσαίων δυνάμεων των Φιλιππίνων (ARMY ARTILLERY KING OF BATTLE REGIMENT, PHILIPPINE ARMY)

Την περασμένη εβδομάδα, διέρρευσαν πληροφορίες στο κοινό, ότι στις αρχές Μαρτίου 2023, στο εκπαιδευτικό κέντρο Shivta στο νότιο Ισραήλ, οι εταιρείες Rheinmetall και Elbit Systems πραγματοποίησαν επίδειξη του τροχοφόρου αυτοκινούμενου οβιδοβόλου L52 155 χιλιοστών.

Η επίδειξη ήταν μια εκδήλωση με μεγάλη σημασία στο μάρκετινγκ. Σε αυτήν συμμετείχαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ουγγαρίας. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας συνεργασίας που υπογράφηκε πέρυσι, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία ενός αυτοματοποιημένου ευρωπαϊκού τροχοφόρου οβιδοφόρου 155 χλστ.

«Είμαστε περήφανοι που παρουσιάζουμε αυτό το προηγμένο σύστημα πυροβολικού 155 mm στον κόσμο», δήλωσε ο John Abunassar, Επικεφαλής του Τμήματος Συστημάτων Οχημάτων της Rheinmetalla και ο Yehuda (Udi) Wered, Διευθύνων Σύμβουλος της Elbit Systems Land, σε κοινή δήλωση.

Η επιτυχημένη επίδειξη του αυτοματοποιημένου Howitzer καταδεικνύει τη συνέργεια και την ποιότητα των καινοτόμων τεχνολογιών της ομάδας Rheinmetall-Elbit. Είναι ιδιαίτερα ικανή να προμηθεύει τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και άλλων χωρών με μοναδικές, νέες δυνατότητες στον τομέα του πυροβολικού. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το κοινό γερμανο-ισραηλινό σχέδιο θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εθνών μας και των ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσαν.

Με επικεφαλής τη Rheinmetall Landsysteme GmbH, η ομάδα “Rheinmetall-Elbit” θα διαγωνιστεί στο πρόγραμμα Zukünftiges System Indirektes Feuer – Mittlere Reichweite ( ZukSysIndirF) της Γερμανίας, ειδικά στο υποπρόγραμμα για το σύστημα μεσαίας εμβέλειας, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του πυροβολικού Μπούντεσβερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρώσοι: Ανώτερο το λογισμικο των Bayraktar από τα ισραηλινά Heron

Η συνεργασία μεταξύ της Rheinmetall και της Elbit περιλαμβάνει την κυκλοφορία πλήρως αυτοματοποιημένων τροχοφόρων αυτοκινούμενων οβίδων , για τις οποίες η Elbit έχει υπογράψει συμβόλαια με το Ισραήλ και άλλους πελάτες.

Ο νέος μη επανδρωμένος πυργίσκος πυροβολικού Elbit τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό φορτηγό εκτός δρόμου HX3 10 × 10 (ELBIT SYSTEMS)

Ο νέος μη επανδρωμένος πυργίσκος πυροβολικού Elbit τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό φορτηγό εκτός δρόμου HX3 10 × 10 (ELBIT SYSTEMS)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται εξαιρετικά να κλείσει τη διαδικασία πώλησης στη Γερμανία. Παρόλο που η ισραηλινή εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιό της το ATMOS 2000 (Autonomous Truck Mounted Howitzer System), ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 155 mm τοποθετημένο στο τροχοφόρο σασί Tatra T815 VVN σε διάταξη 6 × 6 ή 8 × 8, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του Βερολίνο, που ώθησε το γερμανικό σασί και βασικά ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα.

Για το Βερολίνο, δεν έχει σημασία ότι η Δανία απέκτησε το ATMOS 2000 αντί των γαλλικών CAESAR που στάλθηκαν για να βοηθήσουν τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η “Rheinmetall-Elbit” ελπίζει ότι το δυνητικό ενδιαφέρον της Γερμανίας θα επεκταθεί πράγματι στο βρετανικό πρόγραμμα “Mobile Fires Platform” που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 , βάσει του οποίου το Λονδίνο σκοπεύει να αγοράσει αντικαταστάτες για τις απαρχαιωμένες μονάδες πυροβολικού AS-90.

Οι Ούγγροι ενδιαφέρονται επίσης για τον γερμανο-ισραηλινό θεό του πολέμου, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο βαθμός ιδιαιτερότητας είναι ακόμη μικρότερος. Αν και η Βουδαπέστη έχει εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει νέα πυροβόλα όπλα 155 χιλιοστών για την 5η Ταξιαρχία Πεζικού István Bocskai, αυτή τη στιγμή περιμένει να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις PzH 2000.

Το σύστημα πυροβολικού που προτείνεται από την ομάδα «Rheinmetall-Elbit» αποτελείται από έναν μη επανδρωμένο, πλήρως ρομποτικό πυργίσκο πυροβολικού Elbit τοποθετημένο σε ένα βαρύ στρατιωτικό φορτηγό εκτός δρόμου HX3 10 × 10 που παρέχεται από μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Ντίσελντορφ.

Ο πυργίσκος παρέχει πανκατευθυντική περιστροφή, αυτόματο φορτωτή και προμήθεια πυρομαχικών. Το σύστημα πυροβολικού βελτιώθηκε με ηλεκτρονικά εξαρτήματα για τη μονάδα ελέγχου πυρός και τις σουίτες αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατα αναπτυγμένων ATI (Artillery Truck Interface) και ALHS (Automated Load Handling System).

Η αντίσταση στην πυρκαγιά από τις μπαταρίες θα αυξηθεί με το πολυφασματικό σύστημα καμουφλάζ χειροβομβίδων ROSY και το σύστημα ενεργητικής προστασίας.

Το Ισραηλινό PULS έχει γίνει σημαντικός αντίπαλος του M142 HIMARS στην Ευρώπη (ELBIT SYSTEMS)

Το Ισραηλινό PULS έχει γίνει σημαντικός αντίπαλος του M142 HIMARS στην Ευρώπη (ELBIT SYSTEMS)

Σύμφωνα με εκπροσώπους και των δύο εταιρειών, είναι ήδη διαθέσιμο ένα τεχνικά ώριμο σύστημα και ο κίνδυνος ανάπτυξης είναι ελάχιστος, γεγονός που θα επιτρέψει την ταχύτερη επίτευξη επιχειρησιακής ετοιμότητας. Επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εντατική διμερής μεταφορά τεχνολογίας, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα εγχώριας τεχνογνωσίας και εξαρτημάτων. Η Rheinmetall πραγματοποιεί τροποποιήσεις για να προσαρμόσει το σύστημα στις ευρωπαϊκές επιχειρησιακές απαιτήσεις και στη διαδικασία διαπίστευσης που διεξάγεται από τις γερμανικές ρυθμιστικές αρχές.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες διασφαλίζουν ότι το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Rheinmetall-Elbit πληροί τις απαιτήσεις της Bundeswehr για το μελλοντικό σύστημα έμμεσης πυροδότησης με τροχούς μέσης εμβέλειας.

Η γερμανική εταιρεία εργάζεται ήδη σε μια λύση που να προστατεύει το μέλλον , αυξάνοντας το βεληνεκές του πυροβολικού της κάννης, που θα ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις σε αυτόν τον τομέα.

Εκτός από το δοκιμασμένο στη μάχη L52 και την προηγμένη έκδοση A1 , ο τροχοφόρος αυτοκινούμενος οβιδοβόλος έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει το όπλο L60 στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ανάπτυξη και έχει πολύ μεγαλύτερο θάλαμο και μακρύτερη κάννη 60 διαμετρημάτων.

Χάρη σε αυτό, θα είναι δυνατή η επίτευξη εμβέλειας 83 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας πυρομαχικά σύμφωνα με το JBMoU (Joint Balistic Memorandum of Understanding), μια συμφωνία του ΝΑΤΟ για την τυποποίηση των πυρομαχικών. Το όπλο με το υποδεικνυόμενο μήκος 60 διαμετρημάτων (9,3 m) εμφανίστηκε ως καινοτομία στην έκθεση Eurosatory 2022 στο Παρίσι και τοποθετήθηκε σε φορτηγό από την οικογένεια HX3. Σίγουρα όταν ωριμάσει θα προταθεί ως εκσυγχρονισμός του συστήματος που εφαρμόζεται σήμερα.

Το Ahs που προτείνει η “Rheinmetall Elbit” δεν είναι το μόνο ισραηλινής προέλευσης που προτείνεται στη Γερμανία . Τον Αύγουστο του 2022, η Krauss Maffei-Wegmann (KMW) και η Elbit υπέγραψαν μνημόνιο για τη συνεργασία στον τομέα του πυροβολικού και την προώθηση του Euro-PULS (Precise & Universal Launching System) στη Γερμανία.

Το θέμα λοιπόν της επιλογής συγκεκριμένου οπλισμού παραμένει ανοιχτό. Ο εκτοξευτής PULS αποτελείται από δύο περιστρεφόμενα δοχεία εκτόξευσης πολλαπλών εκτοξεύσεων για εκτόξευση κατευθυνόμενων πυρομαχικών πυραύλων 122-370 χιλιοστών. Περιλαμβάνει φυσίγγια AccuLAR 160 χιλιοστών με εμβέλεια 40 χιλιοστά, Extra φυσίγγια με διαμέτρημα 306 χιλιοστά και εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και φυσίγγια Predator Hawk με διαμέτρημα 370 χιλιοστά και εμβέλεια 300 χιλιομέτρων.

Κάθε εμπορευματοκιβώτιο περιέχει δέκα πυραύλους AccuLAR, τέσσερις πυραύλους Extra ή δύο πυραύλους Predator Hawk. Τα περισσότερα, δεκαοκτώ, μπορούν να ληφθούν με βλήματα 122 χιλιοστών.

Η ισραηλινή Elbit Systems θα ήθελε επομένως να αρπάξει ένα πολύ μεγάλο δοχείο στο γερμανικό πρόγραμμα ZukSysIndirF , θέλοντας να πουλήσει στο Βερολίνο όχι μόνο πυροβολικό βαρελιών, αλλά και πυροβολικό πυραύλων. Το Ισραήλ ενισχύει συνεχώς τη θέση του και επεκτείνει την επιρροή του στην ευρωπαϊκή αγορά πυροβολικού, πουλώντας PULS στη Δανία και την Ολλανδία και προωθώντας έντονα – μέσω των Escribano και Expal – στο ισπανικό πρόγραμμα SILAM (Sistema Lanzador de Alta Movilidad).

Το αποτέλεσμα της κλίμακας και της κυριαρχίας της πλειοψηφίας της αγοράς είναι να πειστεί τελικά η αιώνια αναποφάσιστη Bundeswehr ότι η αγορά ενός ισραηλινού προϊόντος είναι απαραίτητη και πολύ ωφέλιμη.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Γερμανο-ισραηλινός θεός του πολέμου σε δοκιμές». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ