Αρχική » Διεθνή

Μυστικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο; Τι λέει η Greenpeace

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται: νέες σεισμικές έρευνες στη χώρα με την ίδια μυστικοπάθεια» λέει σε άρθρο της η Greenpeace και προειδοποιεί.

Αλέξανδρος Κωτάκης Featured Διεθνή
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται: νέες σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη χώρα με την ίδια μυστικοπάθεια» λέει η Greenpeace.

Σύμφωνα με άρθρο της Greenpeace Ελλάδας, διεξάγονται μυστικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο.

Μάλιστα η διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει σκοπό τη την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, προειδοποιεί πως «…οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη υδρογονανθράκων απειλούν την βιοποικιλότητα της χώρας μας και τους κλιματικούς μας στόχους».

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο τιτλοφορείται ως εξής: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται: νέες σεισμικές έρευνες στη χώρα με την ίδια μυστικοπάθεια», ενώ στον πρόλογο σημειώνεται πως: Η μεθοδολογία εταιρειών και πολιτείας σχετικά με τις σεισμικές έρευνες και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα παρατηρούμε ότι δυστυχώς δεν έχει αλλάξει: κυριαρχεί η ίδια αδιαφάνεια και μυστικότητα που βιώσαμε και τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ερευνητικό σκάφος “Sanco Swift” βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ανοιχτά της Κρήτης (αυτή τη στιγμή σε λιμάνι) και δημοσιεύματα μιλούν για έναρξη σεισμικών ερευνών στα παραχωρημένα προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων οικόπεδα “Δυτικά” και “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται: νέες σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη χώρα με την ίδια μυστικοπάθεια» λέει η Greenpeace.

Μάλιστα, οι σεισμικές έρευνες που πιθανότατα διεξάγονται αυτή τη στιγμή ανοιχτά της Κρήτης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι τρισδιάστατες κι όχι δισδιάστατες, στην ουσία παραλείποντας ένα στάδιο (χωρίς να γνωρίζουμε αν η ΕΔΕΥ και η πολιτεία έχουν συμφωνήσει σε αυτό και με ποια αιτιολόγηση) και ρισκάροντας ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση».

Μυστικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο; Τι λέει η Greenpeace

Επίσης τονίζεται πως δεν στέκει το επιχείρημα ότι «…οι έρευνες γίνονται χειμώνα για να “προστατευθούν” τα θαλάσσια θηλαστικά, η πρόσφατη δημοσίευση των αποτελεσμάτων1 της συνολικής έρευνας πεδίου που πραγματοποίησε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, επιβεβαίωσε την παρουσία κητωδών στη Μεσόγειο και τους χειμερινούς μήνες».

Οσο για τη στάση που θα κρατήσει η Greenpeace, μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Εμείς προφανώς και δεν μένουμε άπραγοι. Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, καταθέσαμε αίτημα πληροφοριών προς την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και το Υπουργείο, ζητώντας πλήρη δημόσια ενημέρωση σχετικά με την παρουσία του “Sanco Swift” ανοιχτά της Κρήτης, για το οποίο δεν βρίσκουμε καν τη σχετική NAVTEX», ενώ στο τέλος τονίζεται: «Η Greenpeace ήταν, είναι και θα είναι ενάντια σε κάθε εξόρυξη υδρογονανθράκων. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τις δοθείσες άδειες για εξόρυξη στα οικόπεδα της Κρήτης, αλλά και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μυστικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο; Τι λέει η Greenpeace». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες.

ΣΧΟΛΙΑ