Αρχική » Διεθνή

Τουρκία: Απίστευτο! Ο μεγαλύτερος ποταμός της Τουρκίας έγινε λιβάδι – Θα διψάσει κόσμος

«Ο μακρύτερος ποταμός της Τουρκίας, ονόματι Κιζιλμάρκ» μετατράπηκε σε... λιβάδι, το τοπίο τρόμαξε τους πάντες», αναφέρει ρεπορτάζ στην Τουρκία.

Αλέξανδρος Κωτάκης Featured Ελληνοτουρκικά Διεθνή
«Ο μακρύτερος ποταμός της Τουρκίας, ονόματι Κιζιλμάρκ» μετατράπηκε σε... λιβάδι, το τοπίο τρόμαξε τους πάντες», αναφέρεται στην Τουρκία.

Τουρκία: Τραβάνε τα μαλλιά τους οι Τούρκοι, καθώς ο πιο μακρύς ποταμός της χώρας (ήταν και ο μεγαλύτερος σε όλη τη Μικρά Ασία), έχει σχεδόν μετατραπεί σε λιβάδι στο οποίο πλέον βόσκουν ζώα!

Ο ποταμός Κιζιλρμάκ ( Άλυς στα αρχαία Ελληνικά» που στα τουρκικά σημαίνει ««Κόκκινος ποταμός» έχει συνολικό μήκος 1335 χιλιόμετρα και ρέει εξ ολοκλήρου εντός της Τουρκίας.

Πηγάζει από την ορεινή Ανατολική Ανατολία (συγκεκριμένα από τις παρυφές του βουνού Κιζντάγκ, ύψους 3015χλμ., στην περιοχή Σίβας), κατευθύνεται νοτιοδυτικά προς την Αλμυρή Λίμνη σχηματίζοντας ένα πλατύ τόξο. Στην συνέχεια στρέφεται βορειοανατολικά όπου δέχεται και τα νερά των τριών μεγάλων παραπόταμών του, Καππαδόκη (Delice), Devrez και Gökırmak, ενώ εκβάλλει στην Μαύρη Θάλασσα ανατολικά της Σινώπης (στην περιοχή Bafra της Σαμψούντας)

Να σημειώσουμε πως ο Κιζιλρμάκ είναι πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και παρά το μέγεθός του δεν χρησιμοποιείται για ναυσιπλοΐα.

Ερχόμενοι στο σήμερα, ρεπορτάζ της τουρκικής ιστοσελίδας «Haberler.com» εκφράζει την αγωνία για την σημερινή κατάσταση του ποταμού, ο οποίος λόγω της έντονης ξηρασίας των τελευταίων ετών, η στάθμη έχει μειωθεί δραματικά. Μάλιστα η μείωσε σε αρκετά σημεία είναι τόσο μεγάλη που πλέον το νερό έχει δώσει τη θέση του σε χόρτα!

«Με τη χιονόπτωση, κατά τους χειμερινούς μήνες πέρυσι, η ροή του νερού στον Κιζιλμάρκ έφτασε στο αποκορύφωμά της τους ανοιξιάτικους μήνες. Ενώ τα νερά κυλούσαν με μεγάλη ορμή από την ιστορική γέφυρας Eğri, πλέον οι κολώνες της γέφυρας είναι καλυμμένες με γρασίδι. Η εικόνα του ποταμού που τραβήχτηκε πριν από 7 μήνες και η εικόνα που τραβήχτηκε τώρα αποκάλυψε την τρομερή ξηρασία.

Τουρκία: Απίστευτο! Ο μεγαλύτερος ποταμός της Τουρκίας έγινε λιβάδι – Θα διψάσει κόσμος

Ο Ünsal Çetin, ένας από τους πολίτες της περιοχής, δήλωσε ότι η τωρινή εικόνα του ποταμού, στεναχώρησε πολύ τους ντόπιους: «Παρατηρώ αυτό το μέρος για πολύ χρόνια, από τότε που βρίσκομαι σε αυτήν την περιοχή. Αν πάμε πίσω στο παρελθόν, ο Κιζιλρμάκ ξεχείλιζε από νερά μέχρι και στους κοντινούς κήπους. Η στάθμη πλέον μειώνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο. Στο παρελθόν, ήταν αδύνατο να δει κάποιος τον πάτο του ποταμού.

Πλέον η ξηρασία, σε συνδυασμό με την αποχώρηση των υπόγειων υδάτων και την αύξηση της αγροτικής άρδευσης το έφεραν σε αυτό το αποκαρδιωτικό στάδιο που βλέπουμε σήμερα. Πλέον το ποτάμι έχει μετατραπεί σε ένα μέρος όπου ακόμη και τα ζώα μπορούν να έρθουν και να βοσκήσουν».

«Ο μακρύτερος ποταμός της Τουρκίας, ονόματι Κιζιλμάρκ» μετατράπηκε σε... λιβάδι, το τοπίο τρόμαξε τους πάντες», αναφέρεται στην Τουρκία. «Ο μακρύτερος ποταμός της Τουρκίας, ονόματι Κιζιλμάρκ» μετατράπηκε σε... λιβάδι, το τοπίο τρόμαξε τους πάντες», αναφέρεται στην Τουρκία. «Ο μακρύτερος ποταμός της Τουρκίας, ονόματι Κιζιλμάρκ» μετατράπηκε σε... λιβάδι, το τοπίο τρόμαξε τους πάντες», αναφέρεται στην Τουρκία. «Ο μακρύτερος ποταμός της Τουρκίας, ονόματι Κιζιλμάρκ» μετατράπηκε σε... λιβάδι, το τοπίο τρόμαξε τους πάντες», αναφέρεται στην Τουρκία.

Πηγή Sportime.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Απίστευτο! Ο μεγαλύτερος ποταμός της Τουρκίας έγινε λιβάδι – Θα διψάσει κόσμος». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες.

ΣΧΟΛΙΑ