Ακούμε σχεδόν καθημερινά την Τουρκία να μιλά για τη «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) και συνάμα για απειλές προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ας δούμε ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του δόγματος και πως δημιουργήθηκε.
Το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα» είναι μια γεωπολιτική θεωρία που υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα και συμφέροντα σε μεγάλες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με αυτό το δόγμα, η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.
Προέκυψε από τους ανώτερους αξιωματικούς του τουρκικού πολεμικού ναυτικού το 2006 και αποτελεί μέρος της νεο-οθωμανικής ατζέντας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το 2019, ο Ερντογάν εμφανίστηκε με ένα χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια Πατρίδα» να καλύπτει σχεδόν το μισό Αιγαίο και νότια μέχρι την ανατολική ακτή της Κρήτης.
Επιδιώκει να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την επιρροή της Τουρκίας στους γεωγραφικούς χώρους όπου επιδρούσε και κυριαρχούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Συνδέεται με την εθνική υπερηφάνεια και την εθνική αυτοπεποίθηση των Τούρκων, που βλέπουν σ’ αυτό μια ευκαιρία για ν’ αυξήσουν τη δύναμή και τη δόξα τους.
Το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, και προκύπτουν συχνές εντάσεις και προβλήματα στην περιοχή.
Τι υπόσχεται στους Τούρκους το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα»
Το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα» υπόσχεται στους Τούρκους ότι θα μπορέσουν να επεκτείνουν την επιρροή και τα συμφέροντά τους σε μεγάλες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με αυτό το δόγμα, η Τουρκία έχει δικαιώματα και συμφέροντα σε όλες τις θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα, και πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση ή απειλή για την εθνική ασφάλειά της
Ωστόσο, το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα» είναι αμφισβητήσιμο και επικίνδυνο, γι’ αυτό που προϋποθέτει και γ’ αυτό που συνεπάγεται. Πρώτον, προϋποθέτει ότι η Τουρκία μπορεί ν’ αγνοήσει και ν’ απορρίψει τη διεθνή νομοθεσία και τη δικαιοδοσία, και ν’ ακολουθήσει μόνη της μ’ ό,τι αυτή κρίνει ως σωστό. Δεύτερον, συνεπάγεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιπαρατεθεί και να συγκρουστεί με τις γειτονικές και συμμαχικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις, προβλήματα και ακόμη και σε πόλεμο, που δεν εξυπηρετούν την ειρήνη, τη συνεργασία και την ανάπτυξη στην περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Πανικός στην Τουρκία για τα F-35 – Αλλάζουν οι ισορροπίες στα ελληνοτουρκικά
Τούρκοι: Σκανδαλώδης δήλωση Μακρόν – Αρχίζει πάλι η ένταση μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας;