Αρχική » Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Ξεκάθαρο το μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Οι ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες και μεταφέρουν μηνύματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στη Βόρεια Μακεδονία.

Στέλιος Ανδρικάκης Featured Γεωστρατηγική Επικαιρότητα
ΗΠΑ: Ξεκάθαρο το μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Αρκετή συζήτηση έχει ξεσηκώσει η κυβέρνηση της Βορείου Μακεδονίας και τα όσα αναφέρει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που δεν αφήνει τις ΗΠΑ αδιάφορες.

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό οι Σκοπιανοί πολιτικοί έχουν αρχίσει και αμφισβητούν τη συμφωνία, αφού μετά τη τη νεοεκλεγείσα πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, και ο πρόεδρος του VMRO και νέος πρωθυπουργός, Χριστιάν Μιτσκόσκι, τονίζει ότι θα αποκαλεί «Μακεδονία» τη χώρα του.

Αυτό έχει αρχίσει να φέρνει αρκετούς κλυδωνισμούς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει ότι πρέπει η γειτονική χώρα να τηρήσει τη συμφωνία που έχει υπογραφεί και να μην έχει τις αντιδράσεις αυτές.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές και βρισκόμαστε σε μία πολύ ευαίσθητη κατάσταση, η οποία μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη.

ΗΠΑ: Ξεκάθαρα τα μηνύματα προς τη Βόρεια Μακεδονία!

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το MEGA, έχει στείλει ξεκάθαρα μηνύματα όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών στη νέα κυβέρνηση.

Στόχος είναι η ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, σύμφωνα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ είναι τεράστιο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων και ο λόγος είναι σε μεγάλο βαθμό ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία.

Αν δεν υπάρχει συμμόρφωση κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγηθούμε, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι:

«Να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος.

Στο ζήτημα όμως του ονόματος υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω ακόμα μια φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της, να σεβαστεί αυτήν την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στον βόρειο γείτονά μας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βό

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΗΠΑ: Ξεκάθαρο το μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Συμφωνία των Πρεσπών!». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στέλιος Ανδρικάκης

Ο Στέλιος Ανδρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23/5/1992. Από μικρή ηλικία άρχισε την ενασχόληση του με διάφορα αθλήματα και κυρίως με την κολύμβηση, ωστόσο το άνοιγμα του ραδιοφώνου σε μία αθλητική εκπομπή άλλαξε τελείως την οπτική και τα «θέλω» του.

ΣΧΟΛΙΑ