F-35: Το Βέλγιο αρνείται να πάρει τώρα τα νέα μαχητικά από τις ΗΠΑ καθώς η εισαγωγή του νέου λογισμικού και των οθονών έχει καθυστερήσει.
Έτσι, τα βελγικά F-35 θα παραδοθούν με καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών.
«Τα δύο πρώτα μαχητικά F-35A θα πρέπει κανονικά να παραδοθούν στις ΗΠΑ στα τέλη του τρέχοντος έτους. Παραγωγός είναι η Lockheed Martin, η οποία έχει ήδη παράξει περισσότερα από 945 αεροσκάφη F-35 και τα έχει παραδώσει σε περισσότερες από εννέα χώρες», γράφει το βελγικό vrt.be.
Το Βέλγιο έχει αγοράσει 34 αεροσκάφη F-35A ενώ σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, η παραγωγή των δύο πρώτων «βελγικών» F-35A θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023.
«Με βάση το τρέχον πρόγραμμα, το υλικό θα είναι έτοιμο έως τον Δεκέμβριο του 2023. Η πιστοποίηση του λογισμικού και η τελική παράδοση του αεροσκάφους εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής περιόδου και υπολογίζονται επί του παρόντος για το δεύτερο τρίμηνο του 2024», αναφέρει το βελγικό υπουργείο Άμυνας.
Αυτό σημαίνει ότι και η εκπαίδευση των Βέλγων πιλότων (στις ΗΠΑ) θα ξεκινήσει αργότερα από το προγραμματισμένο ενώ οι Βέλγοι αναμένουν το πόσο γρήγορα θα λύσει η Lockheed Martin τα προβλήματα, «γιατί σε περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων θα πρέπει να προσαρμοστεί η ετοιμότητα της βελγικής αεροπορίας».
F-35: Το Βέλγιο αρνείται να πάρει τώρα τα νέα μαχητικά – Τι περιμένει και γιατί μπορεί να είναι σημαντική εξέλιξη και για την Ελλάδα
Η σύμβαση που σύναψε το Βέλγιο με τις ΗΠΑ αναφέρει ότι τα F-35, «πρέπει να παραδοθούν στην πιο πρόσφατη/σύγχρονη διαθέσιμη διαμόρφωση» τους.
Τα F-35A υπόκεινται αυτήν τη στιγμή σε σημαντική αναβάθμιση υλικού και λογισμικού όπου υπολογιστές και οθόνες θα αντικατασταθούν προκειμένου να εφαρμοστούν μια σειρά από νέες δυνατότητες στο F-35A: νέα όπλα, βελτιωμένος ηλεκτρονικός πόλεμος κ.λπ.
Αυτή η αναβάθμιση είναι γνωστή ως «Tech(nology) Refresh 3 (ή ονομάζεται επίσης TR-3)» και οι νέες δυνατότητες αναφέρονται ως «Block 4 (αναβάθμιση)».
Να σημειωθεί πως το υπουργείο Άμυνας του Βελγίου επιθυμεί τις… καθυστερήσεις, καθώς έτσι η χώρα θα έχει το πλεονέκτημα του «ενιαίου στόλου, εξοπλισμένου με το πιο πρόσφατο υλικό Tech Refresh 3».
«Σε τελική ανάλυση, αυτό όχι μόνο παρέχει πρόσβαση στις νέες δυνατότητες του Block 4, αλλά επίσης αποφεύγεται μια μεταγενέστερη δαπανηρή μετασκευή πολλών μηνών», αναφέρουν πηγές του βελγικού υπουργείου Άμυνας.
Μήπως λοιπόν είναι καλό να… καθυστερήσει λίγο ακόμα η Ελλάδα τις διαδικασίες για τα F-35;
Διαβάστε επίσης:
Με το βελτιωμένο Tayfun απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα – Το βεληνεκές του νέου πυραύλου