Αρχική » Γεωστρατηγική

Πώς η Ελλάδα αχρηστεύει τα Στενά του Βοσπόρου και κάνει έξαλλη την Τουρκία που χάνει πολλά λεφτά

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία αύξησε τα τέλη διέλευσης για τα δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούν τα Στενά του Βοσπόρου.

Διονύσης Αντωνέλλος Featured Γεωστρατηγική Διεθνή
Πώς η Ελλάδα αχρηστεύει τα Στενά του Βοσπόρου και κάνει έξαλλη την Τουρκία που χάνει πολλά λεφτά

Πώς η Ελλάδα αχρηστεύει τα Στενά του Βοσπόρου και κάνει έξαλλη την Τουρκία που χάνει πολλά λεφτά, με φόντο και το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Τουρκία δεν έχασε ευκαιρία και θέλησε να επωφεληθεί από την μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου από τα Στενά του Βοσπόρου, αυξάνοντας τα διαμετακόμισης για τη χρήση Στενών.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία αύξησε τα τέλη διέλευσης για τα δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούν τα Στενά του Βοσπόρου πενταπλασιάζοντας τα σε 4 δολάρια ανά τόνο πετρελαίου.

Αποτέλεσμα αυτής της αύξησης ήταν να προστεθεί περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα στις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου, γράφει το aljazeera.com.

Πώς η Ελλάδα αχρηστεύει τα Στενά του Βοσπόρου και κάνει έξαλλη την Τουρκία που χάνει πολλά λεφτά

Τον περασμένο Μάιο, η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, φαινομενικά επειδή αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

Έκτοτε, η Ελλάδα έχει γίνει η μοναδική πηγή φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, το οποίο ταξιδεύει από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας και της βόρειας Ελλάδας μέσω του Διαδριατικού αγωγού (TAP), σημειώνεται.

Μέχρι το τέλος του 2023, η Αλεξανδρούπολη θα αποκτήσει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και ο αγωγός IGB θα επεκταθεί 28 χιλιόμετρα (περίπου 17 μίλια) νότια για να φτάσει σε αυτόν, “διαβρώνοντας” περαιτέρω το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Βόρεια Μακεδονία για την κατασκευή ενός ξεχωριστού αγωγού φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα, η οποία σχεδιάζει να εξάγει 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα Βαλκάνια έως το 2025 και να γίνει ο κύριος προμηθευτής μη ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Μινώταυρος: Οι Τούρκοι ζήτησαν να αγοράσουν το ελληνικό όχημα που ρίχνει τα Bayraktar – Έκαναν επίσημη πρόταση

Ελληνοτουρκικά: Πρόβλεψη για πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας το 2023, από κορυφαίο ξένο Μέσο – Πως το σχολίασαν οι Τούρκοι

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πώς η Ελλάδα αχρηστεύει τα Στενά του Βοσπόρου και κάνει έξαλλη την Τουρκία που χάνει πολλά λεφτά». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Μοιράσου στο LinkEdin

ΣΧΟΛΙΑ