Αρχική » Ιστορία

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι στην Αμερική ήταν Έλληνες;

Ο Δρ. Ιωάννης Λυριτζής και η ομάδα του υποστηρίζουν πως οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι στην Αμερική, ήταν Έλληνες και ειδικότερα από την Κρήτη.

Μιχάλης Ιακώβου Featured Viral Ιστορία
Ο Δρ. Ιωάννης Λυριτζής και η ομάδα του υποστηρίζουν πως οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι στην Αμερική, ήταν Έλληνες και ειδικότερα από την Κρήτη.

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στην Αμερική ήταν οι Βίκινγκς, περίπου το 1021 μ.Χ., δηλαδή περίπου 4,5 αιώνες πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Ο Χριστόφορος Κολόμβος έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι στα νησιά της Κούβας και της Ισπανιόλας το 1492. Μετά την ανακάλυψη του Κολόμβου, οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις οργάνωσαν αποστολές στο Νέο Κόσμο, με σκοπό την εξερεύνηση και την αποίκηση των νέων εδαφών.

Υπάρχει μια θεωρία που προτείνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες ίσως έφτασαν στην Αμερική πολύ πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Αυτή η θεωρία βασίζεται σε μια επανεξέταση ενός διαλόγου που έγραψε ο Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος, ο οποίος έζησε από το 46 έως το 119 μ.Χ.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του έργου του Πλούταρχου “Περὶ τοῦ ἐμφαινομένου προσώπου τῷ κύκλῳ τῆς Σελήνης” από την επιστημονική ομάδα του Δρ. Ιωάννη Λυριτζή (καθηγητής αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου), ο Πλούταρχος περιγράφει ένα ταξίδι από την Κρήτη στην Βόρεια Αμερική.

Ο διάλογος του Πλούταρχου, γνωστός ως «De Facie», περιγράφει έναν ταξιδιώτη, τον «ξένο» που επισκέφτηκε έναν ναό μετά την επιστροφή του από ένα μακρύ ταξίδι σε μια μακρινή, απέραντη ήπειρο. Ο Σύλλας ο Καρχηδόνιος λέει στον Λαμπρία για τον ταξιδιώτη και τη συζήτηση που είχαν.

Το ταξίδι για την Αμερική από Έλληνες και Βίκινγκς

Το ταξίδι για την Αμερική από Έλληνες και Βίκινγκς

Ο «ξένος» περιέγραψε στον Σύλλα τη θέση που βρίσκεται η αποικία. Μίλησε για ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Κασπία Θάλασσα. Ακόμα έδωσε και περιγραφή του κόλπου και των νησιών που υπάρχουν σε αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως μας γράφει ο Πλούταρχος, η αποικία αυτή προϋπήρχε, αλλά λόγω των μεικτών γάμων μεταξύ Ελλήνων και ιθαγενών πληθυσμών, το ελληνικό στοιχείο είχε αλλοιωθεί.  Τα νέα ταξίδια, όπως και ο χρονικός και αριθμητικός περιορισμός επιστροφής αποικών, σκοπό είχε την διατήρηση του ελληνικού στοιχείου στην αποικία.

Ο Δρ. Λυριτζής και η ομάδα του υποστηρίζουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει τις λεπτομερείς γνώσεις τους για την αστρονομία για να εντοπίσουν τις θέσεις των ατλαντικών ρευμάτων που θα μπορούσαν να τα μετακινήσουν δυτικά. Η ομάδα χρησιμοποίησε την έκλειψη του 75 μ.Χ. για να υπολογίσει τον χρόνο της συνομιλίας μεταξύ του πληροφοριοδότη του Πλούταρχου και της Σύλλας, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη μεγάλη ήπειρο. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι οι προετοιμασίες για το ταξίδι που περιέγραψε ο Σύλλας θα είχαν ξεκινήσει το 56 μ.Χ., και οι ταξιδιώτες θα έφταναν στη Βόρεια Αμερική το 57 μ.Χ.

Παρόλο που αυτή η θεωρία είναι ενδιαφέρουσα, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει αποδεκτή από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Ένα ενδιαφέρον βίντεο θα βρείτε στο κανάλι του YouTube, Φρυκτωρίες.
(αν δεν φαίνεται το βίντεο παρακάτω λόγω δικαιωμάτων κάνετε κλικ στο «Φρυκτωρίες» για να το παρακολουθήσετε στο YouTube)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ότι είναι έτοιμες να δράσουν – Το μήνυμα δόθηκε στην Τουρκία

Ακραία δήλωση Ερντογάν – Θεωρεί πως όλοι «κρέμονται» από την Τουρκία!

 

ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia, molonoti, iellada, enikos, e-enimerosi, amfipoli news

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι στην Αμερική ήταν Έλληνες;». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ