Ο Ρούντολφ Ες δεν ήταν απλώς ένα κορυφαίο στέλεχος των ναζί και ταυτόχρονα στενός συνεργάτης και (πιθανότατα) διάδοχος του Χίτλερ.
Για την ακρίβεια ο Ες βοήθησε τον μετέπειτα Γερμανό δικτάτορα να γράψει το πρώτο μέρος του Mein Kampf αφού βρίσκονταν μαζί στο φρούριο του Λάντσμπεργκ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 9 Νοεμβρίου του 1923. Βεβαίως το 1927 ο Χίτλερ έγινε και κουμπάρος στο γάμο του με την Ίλζε Πρελ και μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ναζί έγινε μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
Μάλιστα με διαταγή του Χίτλερ ο Ες απέκτησε το δικαίωμα να φορά ηγετική στολή των SS. Στις 21/4/1933 ορίστηκε αναπληρωτής Φύρερ, ενώ ήταν υπεύθυνος για πολλά υπουργεία. Όλοι οι νόμοι περνούσαν από το γραφείο του για έγκριση ενώ συνέγραψε πολλές από τις διαταγές του Χίτλερ.
Για το λόγο αυτά παραμένει άλυτο μυστήριο η πτήση του προς τη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να «συμμαχήσει» με τον Τσόρτσιλ (συνελήφθη βέβαια) αλλά ακόμα μεγαλύτερο ο θάνατός του. Επισήμως ο Ες αυτοκτόνησε αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δολοφονήθηκε από τις Μυστικές Υπηρεσίες των Βρετανών.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ο Ρούντολφ Ες σπούδασε πολιτική οικονομία, ιστορία και γεωπολιτική και ως φοιτητής ήρθε σε επαφή με τα εθνικοσοσιαλιστικά κυκλώματα. Ανέπτυξε στενή σχέση μ3ε τον Ερνστ Ρεμ και τον Χάινριχ Χίμλερ ενώ ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στη συγγραφή εθνικιστών και αντισημιτικών άρθρων.
Κατά τη διάρκεια της εθνικοσοσιαλιστικής δικτατορίας στη Γερμανία ο Ες συνέβαλλε στην οργάνωση της καταδίωξης των Εβραίων.
Επίσης φρόντισε στην κατειλημμένη Πολωνία να πραγματοποιηθεί ο μέγιστος σε βαθμό πιθανός χωρισμός μεταξύ Γερμανών και Πολωνών υποστηρίζοντας και εφαρμόζοντας ρατσιστικούς νόμους.
Σε αντίθεση με τον καγκελάριο Χίτλερ, ο Ες είχε σχετικά καλή φήμη στο εξωτερικό, τουλάχιστον δεν υπολογίζονταν ως φανατικός εθνικοσοσιαλιστής. Για τον λόγο αυτό ο Χίτλερ προτιμούσε να στέλνει αυτόν στις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις.
Και φτάνουμε στην «επίμαχη» πτήση.
Στις 10 Μαΐου 1941 ο Ες πέταξε με αεροπλάνο τύπου Messerschmitt Bf 110 στη Σκοτία, θέλοντας να συναντήσει τον ηγέτη (έτσι τουλάχιστον πίστευε) του βρετανικού ειρηνιστικού κινήματος, τον Δούκα του Χάμιλτον, με σκοπό να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και να μπορέσει η Γερμανία να στραφεί κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο πόλεμος αυτός μεταξύ των δύο συγκεκριμένων χωρών σήμαινε για τον Ες την «αυτοκτονία της λευκής φυλής» κατά την εκτίμηση του Ες.
Δεν πέτυχε, όμως, και συνελήφθη, αφού ο Τσόρτσιλ δεν είχαν καμία διάθεση να διαπραγματευτεί με τους ναζιστές.
Στη Γερμανία, το ναζιστικό καθεστώς ερμήνευσε την πτήση του Ες δημοσίως ως προδοσία. Επίσης η ηγεσία δήλωσε πως ο Ες ήταν παράφρονας.
Πάντως δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα και μέχρι σήμερα αν η πτήση έγινε με δική του πρωτοβουλία ή αν είχε γνώση ο Χίτλερ. Βεβαίως όπως έχει αναφερθεί εκείνη την περίοδο ο Ρούντολφ Ες είχε χάσει μεγάλο μέρος της δύναμης και της επιρροής του προς τον Χίτλερ και για το λόγο αυτό θέλησε με μια ριψοκίνδυνη ενέργεια να αποκαταστήσει τη δυναμική του.
Κατά μια άλλη εκτίμηση ο Χίτλερ δεν ήταν απλώς ενήμερος αλλά και υποχρεωμένος να φερθεί έτσι έναντι του Ες, κατόπιν συμφωνίας των δύο ανδρών, διότι, σε αντίθετη περίπτωση θα έβγαινε το συμπέρασμα ότι η Γερμανία είχε ηττοπάθεια και σερνόταν σε διαπραγματεύσεις με τους εχθρούς της.
Μετά την ήττα των ναζί και το τέλος του πολέμου ο Ες καταδικάστηκε σε ισόβια στο πλαίσιο των δικών της Νυρεμβέργης. Παρέμεινε αμετανόητος αφού η τελευταία του δήλωση στη δίκη ήταν η εξής:
«Ακόμη και αν μπορούσα, δεν θα ήθελα να σβήσω τα χρόνια αυτά από την ύπαρξή μου. Είμαι ευτυχισμένος γνωρίζοντας ότι εκπλήρωσα την υποχρέωσή μου απέναντι στο λαό μου, την υποχρέωση μου ως Γερμανός, εθνικοσοσιαλιστής και πιστός σύντροφος του ηγέτη μου. Δεν μετανοώ για τίποτα.
Εάν βρισκόμουν πάλι στην αρχή, θα ενεργούσα πάλι καθώς ενέργησα, ακόμα κι αν ήξερα, ότι στο τέλος θα βρω τον θάνατο στις φλόγες.
Δεν έχει σημασία τι θα κάνουν οι άνθρωποι, αφού κάποτε θα βρεθώ μπροστά στο δικαστήριο της αιωνιότητας. Μόνο απέναντί του θα λαμβάνω ευθύνη, και ξέρω πως θα αθωωθώ.»
Στις 17 Αυγούστου 1987, σύμφωνα με τις αρχές της φυλακής , ο Ες αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο που είχε δέσει στο χερούλι του παράθυρου του. Την ίδια μέρα ο Βρετανός ιατροδικαστής Τζέιμς Κάμερον εξέτασε το πτώμα.
Δυο μέρες αργότερα, με πρωτοβουλία της οικογένειας Ες, και μετά από επανειλημμένους ισχυρισμούς του Ρούντιγκερ Ες ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε, ο Γερμανός ιατροδικαστής Βόλφγκαγκ Σπαν εξέτασε επίσης το πτώμα του Ρούντολφ Ες και παρουσίασε αποτελέσματα τα οποία εν μέρει αμφισβητούσαν τα συμπεράσματα της πρώτης αυτοψίας.
Σύμφωνα με την οικογένεια ο Ες έπεσε θύμα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για να μην αποκαλύψει την ανάρμοστη συμπεριφορά των Βρετανών στην διάρκεια του πολέμου.
Στον χώρο των νεοναζιστών ο Ες αποτελεί είδωλο και μάρτυρα, επειδή σε όλη του τη ζωή, στα 46 χρόνια της κράτησης του (πάνω από το μισό σε περιορισμό), παρέμεινε πιστός στην ιδεολογία του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές της Βαυαρικής πόλης Βουνζίντελ, όπου βρισκόταν ο τάφος του Ρούντολφ Ες, αποφάσισαν να καταστρέψουν τον τάφο του.
Προχώρησαν στην εκταφή του λείψανου του, λίγες εβδομάδες πριν την 24η επέτειο του θανάτου του, ώστε να πάψει επιτέλους να αποτελεί το μνήμα του, προσκύνημα των νεοναζί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοινωνία των Εθνών: Ο πρόδρομος του ΟΗΕ που απέτυχε και διαλύθηκε
Ιστορίες κατασκόπων: Ο πράκτορας του Χίτλερ στην Αθήνα το 1934
Πολιορκία του Λένινγκραντ: Εκατομμύρια νεκρών και αναφορές για κανιβαλισμό