Αρχική » Viral

Ιστορίες κατασκόπων: Ο πράκτορας του Χίτλερ στην Αθήνα το 1934

Τον έλεγαν Καρλ Κουντόρφερ, κατοικούσε στο Κουκάκι και είχε αναπτύξει ναζιστική δράση στην Αθήνα λίγα χρόνια πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Νίκος Μπουρλάκης Γεωστρατηγική Διεθνή Viral
Το 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν κυρίαρχος στη Γερμανία με τους Ναζί κι ετοιμαζόταν να «αιματοκυλίσει» τον κόσμο.

Το 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν κυρίαρχος στη Γερμανία με τους Ναζί κι ετοιμαζόταν να «αιματοκυλίσει» τον κόσμο.

Για το λόγο αυτό ο Χίτλερ είχε στείλει τους ανθρώπους του διάσπαρτους σε διάφορες χώρες προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες και να προετοιμάσει το έδαφος. Η προπαγάνδα έδινε κι έπαιρνε και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περίοδος του μεσοπολέμου ήταν ιδιαίτερα σκληρή με τα φασιστικά καθεστώτα στην Ευρώπη να βρίσκονται σε πλήρη έξαρση.

Πάμε λοιπόν το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στις 11 Ιανουαρίου του 1934 όταν η εφημερίδα «Ελεύθερος Άνθρωπος» δημοσίευσε μια συνταρακτική είδηση. Ανέφερε το όνομα του Καρλ Κουντόρφερ τον οποίο παρουσίαζε ως «τον άνθρωπο του Χίτλερ στην Αθήνα».

Όπως έγραφε το ρεπορτάζ, ο Κουντόρφερ «εκδίδει εφημερίδα και σκορπά χρυσά μάρκα»!

Κάπως έτσι η εφημερίδα προσπαθούσε να αποκαλύψει το ρόλο του μυστηριώδους Κουντόρφερ.

Βρισκόταν στην Αθήνα από τις αρχές της δεκαετίας του ’30. Τότε που μιλούσε υπέρ του Αδόλφου Χίτλερ, στις παρέες του στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά γινόταν αντικείμενο χλευασμού.

Όταν όμως οι Ναζί και ο Χίτλερ πήραν την εξουσία στην Γερμανία το διαμέρισμα του Κουντόρφερ στην Γαργαρέττα έγινε κέντρο προπαγάνδας. Και όλοι τον πήραν στα σοβαρά πλέον. Και ζητούσαν συνεργασία μαζί του ενώ ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία Ταγμάτων Εφόδου και στην Αθήνα.

Ο Κουντόρφερ διοργάνωνε γεύματα με καλεσμένους δημοσιογράφους αλλά και μέλη της γερμανικής παροικίας, συνήθως στα υπόγεια του ξενοδοχείου «Ακροπόλ» ή ακόμα στο «Βασιλικόν». Επίσης σε αρκετά «ζυθοπωλεία» της πρωτεύουσας όπου ανέπτυσσε τις αρχές και το πρόγραμμα του Χίτλερ και του Εθνικοσοσιαλισμού.

Κι ενώ στην αρχή κανείς δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά, ακόμα κι όταν έστελνε στις εφημερίδες διάφορες επιστολές κυρίως για να διαψεύσει όσα γράφονταν κι άφηναν αιχμές περί καθεστώτος τρόμου στην Γερμανία.

Έξω από το υπόγειο που κατοικούσε, είχε βάλει το σήμα των Ναζί αλλά οι κομμουνιστές όταν το πήραν χαμπάρι το κατέστρεψαν.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία στην Γερμανία.

Ο Κουντόρφερ έπαψε να θεωρείται ο «γραφικός» αλλά απέκτησε υπόσταση. Στο διαμέρισμά του στην οδό Μεϊντάνη 20 (διασώζεται ακόμα το ημιυπόγειο που κατοικούσε) τοποθετήθηκε το χιτλερικό σύμβολο χωρίς να το αγγίξει κανείς αυτή τη φορά.

Καθημερινά έφταναν στο σπίτι του οι γερμανικές εφημερίδες αλλά και εκδόσεις σχετικές με την Εθνικοσοσιαλιστική θεωρία.

Η δράση του Κουντόρφερ άρχισε να γίνεται πιο ζωηρή. Οι σχέσεις με τη γερμανική παροικία στην Αθήνα έγιναν στενές. Και ακόμα και τα χειρότερα μέλη αυτής πήγαιναν στο διαμέρισμα του Γερμανού προκειμένου να υποβάλλουν τα σέβη τους στον εκπρόσωπο του Χίτλερ! Ανατριχιαστικές καταστάσεις.

Κάπως έτσι ο Κουντόρφερ ανέβασε τη φήμη του και το ημιυπόγειο διαμέρισμα άρχισε να γίνεται «σφηκοφωλιά» φασιστών. Ο ίδιος συνέχισε τα γεύματα και τους πύρινους λόγους για το μεγαλείο του         Χίτλερ.

Το χειρότερο είναι ότι βρέθηκαν μετά από χρόνια κάποιες επιστολές του Κουντόρφερ μέσω των οποίων επιβεβαιώνεται ότι σχεδίασε τον εμπρησμό της εβραϊκής συνοικίας Κάμπελ στην Καλαμαριά τον Ιούνιο του 1931!

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι ήταν διάχυτη η υποψία πως χάρη στις ενέργειες του Κουντόρφερ ιδρύθηκαν εξτρεμιστικές/εθνικιστικές οργανώσεις στην Αθήνα εκείνης της εποχής.

Σε ένα ακόμα ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελεύθερος Άνθρωπος” βρήκαμε μια φωτογραφία όπου υπάρχει ο «χερ Κουντόρφερ» (δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είναι) σε εκδήλωση των ναζί στην Θεσσαλονίκη. Είχε γίνει λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ.

Μάλιστα όπως διαβάζουμε στην οδό Ομήρου 16 ήταν το κέντρο της χιτλερικής προπαγάνδας στην Αθήνα. Η γερμανική οργάνωση «Φιλαδέλφεια», ουσιαστικό παράρτημα της γερμανικής πρεσβείας.

Εκεί δίνονταν καθημερινά διαλέξεις με ομιλητές διάφορους Γερμανούς που ήταν περισσότερο αυτοσχέδιοι ρήτορες Χιτλερισμού παρά διακεκριμένοι επιστήμονες. Κατάφεραν να στρατολογήσουν αρκετούς Έλληνες στην οργάνωση και τους έπεισαν για τις θεωρίες του Χίτλερ.

Παρεμπιπτόντως σε αυτό το κτίριο βρίσκεται σήμερα το Ινστιτούτο Γκαίτε. Αν πιστεύετε στις συμπτώσεις μόλις επιβεβαιωθήκατε!

Αυτές τις πληροφορίες αλιεύσαμε από την εφημερίδα «Ελεύθερος Άνθρωπος» του 1934 αν και παρά την έρευνα δεν καταφέραμε να βρούμε κάποια άλλη πληροφορία για τον άνθρωπο του Χίτλερ στην Ελλάδα κατά την περίοδο του μεσοπολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιστορίες κατασκόπων: Υπόθεση Προφούμο

Ονδούρα- Ελ Σαλβαδόρ: Το ποδόσφαιρο ήταν η πρόφαση για τον πόλεμο

Ο Ζελένσκι βλέπει προδότες, συνωμοσίες και απολύει κόσμο

Σχέδιο Άτσεσον: Η Κύπρος στην Ελλάδα, το Καστελόριζο στην Κύπρο

Πολιορκία του Λένινγκραντ: Εκατομμύρια νεκρών κι αναφορές για κανιβαλισμό

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ιστορίες κατασκόπων: Ο πράκτορας του Χίτλερ στην Αθήνα το 1934». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College. Γράφω και για το GeoStratigika, για διεθνή θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ