Αρχική » Διεθνή

Δορυφόροι παρακολουθούν τις πλημμύρες που καταστρέφουν την Ουκρανία μετά την κατάρρευση του φράγματος (φωτογραφίες)

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι προκάλεσαν την κατάρρευση του φράγματος.

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Διεθνή
Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι προκάλεσαν την κατάρρευση του φράγματος.

Δορυφόροι παρακολούθησαν τα νερά των πλημμυρών κατέστρεψαν τη νότια Ουκρανία μετά τη μυστηριώδη κατάρρευση ενός μεγάλου φράγματος την Τρίτη (6 Ιουνίου).

Τα νερά των πλημμυρών απειλούν καλλιέργειες και χωριά στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, προκαλώντας εκκενώσεις πληθυσμών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αποκάλεσε «μνημειώδη ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή», σύμφωνα με το Associated Press. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι κατέστρεψαν το φράγμα σε αυτό που και οι δύο αποκαλούν «τρομοκρατική ενέργεια».

Οι δορυφόροι που περιφέρονται σε τροχιά, έπιασαν συγκλονιστικές όψεις της καταστροφής την Τρίτη, αποκαλύπτοντας την έκταση της πλημμύρας και τις ζημιές στο φράγμα Kakhovka κατά μήκος του ποταμού Dnipro(Δνείπερου).

Δορυφόροι που περιφέρονται σε τροχιά από πάνω έπιασαν συγκλονιστικές όψεις της καταστροφής την Τρίτη, αποκαλύπτοντας την έκταση της πλημμύρας και τις ζημιές στο φράγμα Kakhovka κατά μήκος του ποταμού Dnipro

Δορυφόροι που περιφέρονται σε τροχιά από πάνω έπιασαν συγκλονιστικές όψεις της καταστροφής την Τρίτη, αποκαλύπτοντας την έκταση της πλημμύρας και τις ζημιές στο φράγμα Kakhovka κατά μήκος του ποταμού Dnipro

Ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικών και κρατικών δορυφόρων παρακολούθησαν τη σκηνή σε τροχιά, βοηθώντας στην χαρτογράφηση των πλημμυρών που έχουν ήδη προκαλέσει την εκκένωση περισσότερων από 1.000 ανθρώπων, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους .

Ο δορυφόρος Sentinel 3 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέρος του προγράμματος Copernicus για παρατήρηση της Γης , φωτογράφησε την εξάπλωση των πλημμυρών μεταξύ 5 και 6 Ιουνίου.

 


Μια σύγκριση δορυφορικών εικόνων από τη Δευτέρα (5 Ιουνίου) και την Τρίτη δείχνει τον ποταμό Δνείπερο να διογκώνεται στη γύρω ύπαιθρο μετά την κατάρρευση του φράγματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη Γαλάζια Πατρίδα!

Ο δορυφόρος MODIS/Terra της NASA παρακολούθησε επίσης την τρομακτική σκηνή, που δείχνει τα νερά να ξεχύνονται στις όχθες του ποταμού στη νότια Ουκρανία.

Η καταστροφή του φράγματος έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει μια μεγάλη αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία. Το φράγμα Kakhovka χρησιμοποιήθηκε ως πέρασμα για τις ουκρανικές δυνάμεις που δρούσαν στην περιοχή και η καταστροφή του θα μπορούσε να δυσκολέψει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να επιχειρήσει στην περιοχή.

Το Associated Press ανέφερε ότι τα νερά της πλημμύρας θα μπορούσαν να παρασύρουν νάρκες σε άγνωστες περιοχές, δημιουργώντας ενδεχομένως μια ανθρωπιστική καταστροφή για τους αμάχους στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρομακτική πρόβλεψη – 30 εκατομμύρια μετανάστες θα φτάσουν στην Τουρκία – Θα έρθουν και στην Ελλάδα;

Το φράγμα χρησιμοποιείται επίσης για την παροχή ψυκτικών υδάτων για τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia. Είναι άγνωστο πώς η κατάρρευση του φράγματος θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια του εργοστασίου.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Μπρετ Τίνγκλεϊ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Η ομάδα των GeoStratigika.GR

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δορυφόροι παρακολουθούν τις πλημμύρες που καταστρέφουν την Ουκρανία μετά την κατάρρευση του φράγματος (φωτογραφίες)». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ