Αρχική » Διεθνή

Φρένο από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για F-16 και μετά την αποχώρηση Μενέντεζ

Αυτά είναι τα δεδομένα για την παραχώρηση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Διεθνή
Φρένο από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για F-16 και μετά την αποχώρηση Μενέντεζ

Τι κι αν αρχικά πανηγύριζαν στην Τουρκία με την αποχώρηση Μενέντεζ; Τα δεδομένα για την παραχώρηση των F-16 δεν αλλάζουν και πολύ από τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου έχασε τη θέση του μετά τις αποκαλύψεις που έκανε η εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Μπεν Κάρντιν ο οποίος δυστυχώς για την Τουρκία έχει κατακεραυνώσει ουκ ολίγες φορές την εξωτερική τους πολιτική και φαίνεται πως θα ορίσει επίσης όρους για να πει το «ναι» στην παραχώρηση των F-16.

Σύμφωνα με την Τουρκική Hurriyet αναμένονται θετικές εξελίξεις στα F-16. Κάτι τέτοιο όμως δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο με την παρουσία του Μπεν Κάρντιν.

Ο 77χρονος γερουσιαστής προσφάτως το 2021 είχε στείλει αποστολή για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία. Το 2019 κατακεραύνωνε την Τουρκία για εγκλήματα πολέμου στη Συρία. Ακόμη το 2017 καταδίκασε τις διώξεις του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα.

Από την άλλη βέβαια ο Κάρντιν δε σχετίζει το Τουρκικό «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τα F-16. Κάτι που ίσως αλλάξει και την στάση των Τούρκων οι οποίοι διαρρέουν ότι θα συμφωνήσουν τελικά για αυτή την εξέλιξη.

Το μόνο θετικό νέο για τους Τούρκους; Το γεγονός ότι ο Κάρντιν έχει ανακοινώσει ότι δε θα βρεθεί υποψήφιος γερουσιαστής στις εκλογές του 2024. Οπότε μπορούν να περιμένουν ένα χρόνο ακόμη για να δουν τότε ποιος θα είναι ο πρόεδρος στις εξωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ. 

Δείτε επίσης:

Η Τουρκία προκαλεί ΗΠΑ και Ισραήλ με το νέο Bayraktar TB3 – Αυτή θα είναι η ιδιαιτερότητα του

Αεροσκάφη Made in Turkiye: Kaan – ΤΑΙ

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φρένο από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για F-16 και μετά την αποχώρηση Μενέντεζ». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ