Αρχική » Διεθνή

Η καταιγίδα αποκάλυψε τον θησαυρό. 44 τόνοι τεχνουργημάτων στο ναυάγιο αρχαίου πλοίου

Αποκαλύφθηκε ναυάγιο των ελληνιστικών - ρωμαϊκών χρόνων ανοικτά του Ισραήλ. Η Ελλάδα κυριαρχούσε πολιτιστικά την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Διεθνή
Roman boat that sank in Mediterranean

Στις ακτές του Ισραήλ, ένας δύτης έπεσε πάνω σε ένα ναυάγιο της ρωμαϊκής εποχής. Πάνω από 44 τόνοι διαφόρων τεχνουργημάτων βρέθηκαν στο πλοίο, κυρίως κολώνες και μαρμάρινα στολίδια.

Ο δύτης Gideon Harris ανακάλυψε κατά λάθος το ναυάγιο ενός αρχαίου ρωμαϊκού πλοίου. Όταν ο άνδρας παρατήρησε τα ασυνήθιστα στολίδια και τις μαρμάρινες στήλες, επικοινώνησε αμέσως με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA).

Ρωμαϊκό ναυάγιο

Ο Koby Sharvit, διευθυντής του τμήματος υποβρύχιας αρχαιολογίας της IAA, εξέδωσε μια δήλωση στις 15 Μαΐου. Είπε ότι οι επιστήμονες γνώριζαν για το ναυάγιο εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν μπορούσαν να το εντοπίσουν επειδή ήταν καλυμμένο με άμμο. Οι πρόσφατες καταιγίδες και καταιγίδες πιθανότατα έφεραν στο φως έναν αρχαίο θησαυρό.

Στο πλοίο βρέθηκαν 44 τόνοι τεχνουργημάτων. Πρόκειται κυρίως για κορινθιακούς μαρμάρινους κίονες διακοσμημένους με φυτικά σχέδια, κιονόκρανα (το ανώτερο μέρος των κιόνων) και μαρμάρινες στήλες μήκους περίπου 6 μέτρων.

Μελετώντας τη θέση και τη γωνία του πλοίου, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι βυθίστηκε από καταιγίδα. Πιθανότατα, όταν μπήκε σε ρηχά νερά, οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν δραματικά. Άγκυρα έπεσε για να σωθεί το πλοίο, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τέτοιες καταιγίδες εμφανίζονται συχνά ξαφνικά κατά μήκος της ακτής. Λόγω του περιορισμένου χώρου ελιγμών, τα πλοία ρίχτηκαν σε ρηχά νερά, όπου υπέστησαν ζημιές, είπε ο Sharvit.

Το μαρμάρινο φορτίο θα μπορούσε να προέρχεται από την Μικρά Ασία ή την Ελλάδα. Πιθανότατα έπλεε νότια προς την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η ανακάλυψη παρείχε στους αρχαιολόγους πληροφορίες για την εισαγωγή μαρμάρου . Οι μελετητές έχουν υποστηρίξει εάν οι Ρωμαίοι εισήγαγαν πλήρως κατασκευασμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία ή έστελναν ημιτελή κομμάτια που ήταν τοπικά διακοσμημένα.

Αφησαν το λατομείο ως βασικό πόρο ή μερικώς επεξεργασμένα τεχνουργήματα. Σχηματίστηκαν και φινιρίστηκαν στο εργοτάξιο από ντόπιους καλλιτέχνες και τεχνίτες ή από καλλιτέχνες που εισήχθησαν από άλλες χώρες, καθώς και από ειδικούς καλλιτέχνες ψηφιδωτών που ταξίδευαν από μέρος σε μέρος για έργα που είχαν ανατεθεί, αναφέρει η δήλωση.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η καταιγίδα αποκάλυψε τον θησαυρό. 44 τόνοι τεχνουργημάτων στο ναυάγιο αρχαίου πλοίου». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ