Αρχική » Διεθνή

Η Νέα Υόρκη έχει μεγάλο πρόβλημα. «Ο κίνδυνος αυξάνεται κάθε χρόνο»

Η Νέα Υόρκη θα βυθιστεί; Πολλοί λένε όχι, αλλά οι επιστήμονες προβλέπουν σε έναν αιώνα η πόλη θα είναι κάτω από την θάλασσα. Οι κατασκευές βουλιάζουν την πόλη και δεν υπάρχει σωτηρία

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Διεθνή
Η Νέα Υόρκη έχει μεγάλο πρόβλημα. «Ο κίνδυνος αυξάνεται κάθε χρόνο»

Οι επιστήμονες μόλις ανακοίνωσαν ότι η Νέα Υόρκη βυθίζεται κατά περίπου 1-2 χιλιοστά ανα χρόνο και η κατάσταση της πόλης χειροτερεύει. Η μητρόπολη κινδυνεύει από πλημμύρες, οι συνέπειες των οποίων ενδέχεται να αποδειχθούν δραματικές. Η πόλη βρίσκεται σε ένα νησί και η κατάστασή της επιδεινώνεται από τον τεράστιο όγκο των ουρανοξυστών που είναι το σήμα κατατεθέν του Μεγάλου Μήλου.

Η Νέα Υόρκη είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο εκπληκτικές πόλεις στον κόσμο. Ωστόσο, το Μεγάλο Μήλο, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, έχει ένα μεγάλο πρόβλημα που κάθε χρόνο μεγαλώνει. Απειλείται με τραγική πλημμύρα και είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να σταματήσει.

Σήμερα, πάνω από 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Νέα Υόρκη και οι πιο ισχυρές εταιρείες και επιχειρήσεις στον κόσμο έχουν την έδρα τους στην πόλη. Η καρδιά της μητρόπολης είναι το Μανχάταν, ένα νησί χτισμένο με ουρανοξύστες. Και όπως αποδεικνύεται, έχουν αντίκτυπο στα προβλήματα της πόλης. Αυτό απέδειξαν επιστήμονες από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Το κέντρο της πόλης, τόσο χαρακτηριστικό και γνωστό σε κάθε κάτοικο του πλανήτη μας, είναι εξαιρετικά βαρύ. Η κατά προσέγγιση μάζα όλων των ουρανοξυστών που αποτελούν το Μανχάταν είναι σχεδόν 700 τρισεκατομμύρια τόνοι, που ισοδυναμεί με το βάρος 140 εκατομμυρίων ελεφάντων. Αυτή η γιγαντιαία μάζα ασκεί πίεση στο νησί, το οποίο βυθίζεται περίπου 1-2 χιλιοστά κάθε χρόνο. Και εξαφανίζεται στα νερά του λιμανιού της Νέας Υόρκης.

 

 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν προσεκτικά τη σύνθεση και τη θέση των βράχων που βρίσκονται κάτω από την πόλη και υπολόγισαν πώς αλλάζει η γεωλογική της κατάσταση. Το γεγονός είναι ότι η στάθμη της θάλασσας και οι ωκεανοί ανεβαίνουν ως αποτέλεσμα της τήξης των παγετώνων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στην περίπτωση της Νέας Υόρκης, υπάρχει επίσης μια απίστευτη μάζα κτιρίων και η πίεσή τους στο νησί.

«Δεν πρέπει να πανικοβάλλουμε σήμερα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας στη Νέα Υόρκη», είπε στους δημοσιογράφους ο Τομ Πάρσονς, γεωφυσικός του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ που ηγήθηκε της μελέτης.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη και η άνοδος της στάθμης των υδάτων είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι παράκτιες πόλεις στο εγγύς μέλλον. Η Νέα Υόρκη έχει ένα επιπλέον πρόβλημα που είναι απίθανο να λυθεί τις επόμενες δεκαετίες. Η πόλη είχε ήδη να αντιμετωπίσει έναν τυφώνα και μια πλημμύρα που παρέλυσαν το Μεγάλο Μήλο πριν από δύο χρόνια. Μπορεί να υπάρξουν ακόμη περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις τα επόμενα χρόνια.

Καταρχήν, δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη για κανέναν και οι Νεοϋορκέζοι πρέπει να είναι έτοιμοι για το γεγονός ότι οι κατακλυσμοί θα στοιχειώσουν τη μητρόπολη τους. Οι επιστήμονες παρέχουν αδιάσειστα στοιχεία. Αρκεί να πούμε ότι η στάθμη του νερού γύρω από τη Νέα Υόρκη έχει ανέβει έως και 22 εκατοστά από το 1950. Τι έπεται? Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα είναι σίγουρα σοβαρές για τους ανθρώπους.

Θα γίνει το Μανχάταν η «Νέα Βενετία» και η Νέα Υόρκη θα βυθιστεί; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το μαύρο σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε περίπου 80-100 χρόνια.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Νέα Υόρκη έχει μεγάλο πρόβλημα. «Ο κίνδυνος αυξάνεται κάθε χρόνο»». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ