Αρχική » Διεθνή

Η Τουρκία θα συμμετάσχει στις νέες ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

Η Τουρκία θέλει να αναδειχθεί σαν ειρηνοποιός χώρα και αν όχι περιφερειακή δύναμη, παγκόσμια. Θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διεργασίες στη Μάλτα, ως έγκυρος παρατηρητής!

Μιχάλης Ιακώβου Featured Γεωστρατηγική Διεθνή
Η Τουρκία θέλει να αναδειχθεί σαν ειρηνοποιός χώρα και αν όχι περιφερειακή δύναμη, παγκόσμια. Θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διεργασίες στη Μάλτα, ως έγκυρος παρατηρητής!

Η Τουρκία θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τρόπους για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο, μετά από συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το νησί της Μεσογείου η Μάλτα ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα φιλοξενήσει έναν γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία στις 28-29 Οκτωβρίου, μετά από παρόμοιες συναντήσεις στη Τζέντα και την Κοπεγχάγη νωρίτερα φέτος.

«Συζητήσαμε τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για τη Φόρμουλα Ειρήνης στη Μάλτα», είπε ο Ζελένσκι μετά από μια κλήση με τον Ερντογάν. «Η Τουρκία θα συμμετάσχει, προσθέτοντας την έγκυρη φωνή και τη στάση της», είπε ο Ζελένσκι.

Η Ρωσία δεν αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες, τις οποίες ο Ζελένσκι ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει την υποστήριξη για το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο.

Παρόμοιες συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο και στη Σαουδική πόλη Τζέντα τον Αύγουστο.

Εκπρόσωποι από περίπου 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής της Σαουδικής Αραβίας, η οποία δεν κατέληξε σε τελική δήλωση.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία προετοιμάζονται για έναν εξαντλητικό χειμώνα μπροστά, με την Ουκρανία να προειδοποιεί για νέα χτυπήματα στην ενεργειακή της υποδομή και τη Ρωσία να προσπαθεί να καταστείλει μια ουκρανική αντεπίθεση.

Η Τουρκία προσφέρθηκε ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών, βοηθώντας στη σύναψη συμφωνίας τον Ιούλιο του περασμένου έτους που επέτρεπε ασφαλείς εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η τουρκική ηγεσία από τότε βρίσκεται σε συνομιλίες και με τις δύο πλευρές για την αναβίωση της συμφωνίας, η οποία κατέρρευσε μετά την αποχώρηση της Ρωσίας λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy παρευρίσκονται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, 12 Ιουλίου 2023. REUTERS/Kacper Pempel • REUTERS

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy παρευρίσκονται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, 12 Ιουλίου 2023. • REUTERS/Kacper Pempel

 

ΔΙΑBΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Γεμίζουν με Atmaca τα τουρκικά F-16 oι Τούρκοι – Θα ειναι σαν τον AGM-84L-1 Harpoon λένε

Αϊνού η λευκή φυλή της Ιαπωνίας. Αϊνού όπως Ίωνες;

 

ΠΗΓΕΣ: The Moscow Times, usnews, hindustantimes

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία θα συμμετάσχει στις νέες ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μιχάλης Ιακώβου

Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής, επικαιρότητας και ιστορίας. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Δίνω την είδηση, χωρίς να παίρνω μέρος ή να προβάλω προσωπικά σχόλια. Είμαι φανατικός με την Ιστορία. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

ΣΧΟΛΙΑ