Αρχική » Διεθνή

Ο Ερντογάν αδειάζει τον Πούτιν και παίρνει LNG από την ExxonMobil – Γιατί το κάνει – Πονηρή κίνηση

Να σημειωθεί πως η ExxonMobil ανέλαβε τη διαχείριση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης τον Ιούλιο του 2022.

Διονύσης Αντωνέλλος Featured Γεωστρατηγική Διεθνή
Ο Ερντογάν αδειάζει τον Πούτιν και παίρνει LNG από την ExxonMobil - Γιατί το κάνει - Πονηρή κίνηση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε την απόφαση να καλύψει η Τουρκία το 7% των αναγκών της σε αέριο από την ExxonMobil, με την αγορά LNG ύψους 1,1 εκατ. δολαρίων το χρόνο.

Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η Τουρκία «να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, διαπραγματευόμενη μια πολυετή σύμβαση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την αμερικανική ενεργειακή εταιρεία ExxonMobil», σημειώνει το πρακτορείο avia.pro.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς έως και 2,5 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως, με κόστος περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είναι σημαντικό για εμάς να μην εξαρτόμαστε από έναν προμηθευτή. Μια συμφωνία με την ExxonMobil μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θέση μας στην αγορά ενέργειας και να προσφέρει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

O Toύρκος υπουργός τόνισε πως η συμφωνία μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια, κάτι που θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη σταθερότητα και αξιοπιστία των προμηθειών.

Να σημειωθεί πως η ExxonMobil ανέλαβε τη διαχείριση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης τον Ιούλιο του 2022, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση της γαλλικής Total, ενώ αυτή την περίοδο πρόκειται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Χειμάρρα: Μπαζώνουν και οι πέτρες πέφτουν στην παραλία με τους τουρίστες να κοιτάνε έκπληκτοι – Παρατημένη η Βόρεια Ήπειρος

Τουρκία: Αδιανόητα πράγματα – Η Άγκυρα βάζει ως μάθημα στα σχολεία τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Ερντογάν αδειάζει τον Πούτιν και παίρνει LNG από την ExxonMobil – Γιατί το κάνει – Πονηρή κίνηση». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Μοιράσου στο LinkEdin

ΣΧΟΛΙΑ