Ο Ανουάρ Σαντάτ ήταν ο τρίτος πρόεδρος της Αιγύπτου από το 1970 ως και το 1981 όταν δολοφονήθηκε από φονταμεταλιστές συνωμότες αξιωματικούς.

Από το 1970 ως το 1981 ο Σαντάτ είχε τη θέση του προέδρου στην Αίγυπτο. Αν και ήταν κύριο μέλος της Ομάδας Ελεύθερων Αξιωματικών του Νάσερ τον οποίο και διαδέχθηκε στην προεδρία, κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του η Αίγυπτος άλλαξε πορεία. Έστω και δειλά απομακρύνθηκε από κάποιες οικονομικές και πολιτικές αρχές του Νασερισμού επιτρέποντας τον πολυκομματισμό.

Παράλληλα η οικονομική του πολιτική δεν ήταν τόσο παρεμβατική.

Τον Οκτώβριο του 1973, με τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, οδήγησε την Αίγυπτο στην απελευθέρωση των αιγυπτιακών περιοχών που είχε καταλάβει το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 (Χερσόνησο του Σινά και Λωρίδα της Γάζας), αναδεικνυόμενος σε ήρωα της Αιγύπτου και για ένα διάστημα, ολόκληρου του αραβικού κόσμου.

Όμως υπέγραψε Συνθήκη Ειρήνης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν. Και μπορεί αυτή η εξέλιξη να χάρισε Νόμπελ Ειρήνης και στους δύο αλλά έκανε τον Σαντάτ μισητό προς τον Αραβικό Κόσμο.

 Αποτέλεσμα αυτής της Συνθήκης που υπέγραψε ο Σαντάτ με το Ισραήλ ήταν η αποβολή της Αιγύπτου από την Αραβική Ένωση και φυσικά η δολοφονία του.

Στις 6 Οκτωβρίου του 1981, γινόταν η παρέλαση για την 8η επέτειο από τη νίκη στον Πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ.

Ο Σαντάτ είχε την προστασία του από τέσσερις γραμμές ασφαλείας και οχτώ σωματοφύλακες ενώ υπήρχε κανόνας κατάσχεσης πυρομαχικών. Όλα έδειχναν ομαλά.

Καθώς τα αεροσκάφη Mirage της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας πετούσαν από πάνω, αποσπώντας την προσοχή του πλήθους, στρατιώτες του Αιγυπτιακού Στρατού και φορτηγά στρατευμάτων που ρυμουλκούσαν πυροβολικό περνούσαν, κανείς δεν πρόσεξε ένα φορτηγό που περιείχε το απόσπασμα δολοφονίας, με επικεφαλής τον υπολοχαγό Καλίντ Ισλαμπουλί.

Καθώς περνούσε την κερκίδα, ο Ισλαμπουλί ανάγκασε τον οδηγό υπό την απειλή του όπλου να σταματήσει.

Από εκεί, οι δολοφόνοι κατέβηκαν και ο Ισλαμπουλί πλησίασε τον Σαντάτ με τρεις χειροβομβίδες κρυμμένες κάτω από το κράνος του.

Η στιγμή της δολοφονίας

Ο Σαντάτ σηκώθηκε για να λάβει τον χαιρετισμό του. Ο ανιψιός του , Ταλάατ Ελ Σαντάτ, είπε αργότερα: «Ο πρόεδρος νόμιζε ότι οι δολοφόνοι ήταν μέρος της παράστασης όταν πλησίασαν τις κερκίδες πυροβολώντας, γι’ αυτό στάθηκε χαιρετώντας τους».

Ο Ισλαμπουλί πέταξε όλες τις χειροβομβίδες στον Σαντάτ αλλά μόνο μια εξερράγη. Τότε βγήκαν οι υπόλοιποι από το φορτηγό κι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου έπεσε.

Οι σωματοφύλακες πέταξαν καρέκλες επάνω του για να τον προστατέψουν ενώ οι ένοπλοι πυροβολούσαν επί δύο λεπτά ασταμάτητα μέχρι να εξαντληθούν τα πυρά.

Ο Σαντάτ και άλλοι δέκα σκοτώθηκαν αμέσως. Ήταν στρατιωτικοί καθώς επίσης κι ένας Ορθόδοξος επίσκοπος αλλά και ο Κουβανός πρεσβευτής.

Τραυματίστηκαν 28 άτομα μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ που μερικές μέρες αργότερα διαδέχτηκε τον δολοφονημένο πρόεδρο στην εξουσία. Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, η οποία μετέδιδε ζωντανά την παρέλαση, γρήγορα έκοψε τη μετάδοση κι άρχισε να μεταδίδει στρατιωτική μουσική και απαγγελίες του Κορανίου.

Ένας από τους δράστες σκοτώθηκε και οι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.

Ο θάνατος του Σαντάτ αποδόθηκε σε «βίαιο νευρικό σοκ και εσωτερική αιμορραγία στην κοιλότητα του θώρακα, όπου ο αριστερός πνεύμονας και τα κύρια αιμοφόρα αγγεία κάτω από αυτόν σκίστηκαν»

Ταυτόχρονα έγινε κι εξέγερση στην Αίγυπτο και οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο της πόλης Ασουϊτ για λίγες μέρες. Υπολογίζεται ότι 68 στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις μάχες που έγιναν.

Ο κυβερνητικός έλεγχος δεν αποκαταστάθηκε παρά μόνο όταν έφτασαν οι αλεξιπτωτιστές από το Κάιρο. Οι περισσότεροι από τους επαναστάτες που καταδικάστηκαν για μάχες έλαβαν ελαφρές ποινές και εξέτισαν μόνο τρία χρόνια φυλάκιση.

Η δολοφονία χαιρετίστηκε γενικά με ενθουσιασμό από τις κυβερνήσεις του ισλαμικού κόσμου, οι οποίες θεωρούσαν τον Σαντάτ ως προδότη της ειρηνευτικής συνθήκης Αιγύπτου-Ισραήλ.

Η κρατική εφημερίδα της Συρίας, Tishreen, δημοσίευσε τον τίτλο «Η Αίγυπτος σήμερα αποχαιρετά τον απόλυτο προδότη», ενώ το Ιράν έδωσε το όνομά του Ισλαμπουλί σε έναν δρόμο στην Τεχεράνη!

Ο Καλίντ Ισλαμπουλί

Ο πρόεδρος της Σομαλίας, Σιάντ Μπαρέ, ο πρόεδρος του Σουδάν, Τζααφάρ Νιμεϊρί μαζί με τον έκπτωτο Σάχη της Περσίας, Ρεζά Παχλαβί ήταν οι μόνοι μουσουλμάνοι ηγέτες που παρευρέθηκαν στην κηδεία του Σαντάτ.

Ο Ισλαμπουλί και οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε θάνατο κι εκτελέστηκαν στις 15 Απριλίου του 1982.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ που διαδέχθηκε τον Σαντάτ και κυβέρνησε για 30 χρόνια μέχρι να πέσει με επανάσταση, επανέφερε την Αίγυπτο στην Αραβική Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπερδνειστερία: Το κράτος φάντασμα που έχει σκοπό ύπαρξης

Επικίνδυνα σύνορα: Η γραμμή Ντουράντ μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν

Ελευθέριος Χανδρινός: Ο ήρωας που έσωσε την Πάφο κι έβαλε τους Τούρκους να αλληλοσκοτωθούν