Αρχική » Γεωστρατηγική

Υπερδνειστερία: Το Κράτος- φάντασμα που έχει σκοπό ύπαρξης

Φαίνεται γραφικό αλλά όταν καταλήγεις σε μαύρο χρήμα, λαθρεμπόριο και trafficking τα πράγματα σοβαρεύουν

Νίκος Μπουρλάκης Εξοπλιστικά Γεωστρατηγική Διεθνή Viral
Κάπου εντός της Μολδαβίας θα βρείτε την Υπερδνειστερία, ένα Κράτος- φάντασμα που έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του.

Κάπου εντός της Μολδαβίας θα βρείτε την Υπερδνειστερία, ένα Κράτος- φάντασμα που έχει κηρύξει την ανεξαρτησία του από το 1991.

Η Υπερδνειστερία αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος της Μολδαβίας. Οι ηγέτες της με πρώτο και καλύτερο τον ιδρυτή της, Ιγκόρ Σμιρνόφ που ελέγχει (ακόμα) με την οικογένειά του την οικονομική ζωή της περιοχής επιμένουν ότι είναι ανεξάρτητο Κράτος κι απλώς ζητούν ένωση με την Ρωσία.

Ο Σμιρνόφ προσπάθησε να πετύχει τη διεθνή αναγνώριση του Κράτους (ήταν πρόεδρος από το 1991 ως και το 2011) χωρίς επιτυχία. Η Υπερδνειστερία έχει αναγνωριστεί μόνο από τρία άλλα μη αναγνωρισμένα ή μερικώς αναγνωρισμένα αποσχισμένα κράτη: την Αμπχαζία, την Αρτσάχ και τη Νότια Οσετία ενώ παντού υπάρχει ρωσικός στρατός.

Ο Ιγκόρ Σμιρνόφ

Μπήκε σε στρατιωτική σύγκρουση με την Μολδαβία αλλά μετά από ένα τετράμηνο μαχών αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός.

Ως μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, μια τριμερής (Ρωσία, Μολδαβία, Υπερδνειστερία) Κοινή Επιτροπή Ελέγχου εποπτεύει τις ρυθμίσεις ασφαλείας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, που περιλαμβάνει 20 τοποθεσίες και στις δύο πλευρές του ποταμού!

Η Υπερδνειστερία είναι μια μη αναγνωρισμένη αλλά de facto ανεξάρτητη προεδρική δημοκρατία με τη δική της κυβέρνηση, κοινοβούλιο, στρατό, αστυνομία, ταχυδρομικό σύστημα, νόμισμα και άδεια κυκλοφορίας οχημάτων.

Μαζί με την Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία και το Αρτσάχ, είναι μια μετασοβιετική ζώνη «παγωμένης σύγκρουσης».

Αυτά τα τέσσερα μερικώς αναγνωρισμένα ή μη αναγνωρισμένα κράτη διατηρούν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους και αποτελούν την Κοινότητα για τη Δημοκρατία και τα Δικαιώματα των Εθνών

Στην ουσία η Υπερδνειστερία είναι ένα Κράτος-φάντασμα που όμως εξυπηρετεί σκοπούς η ύπαρξή της.

Η οικογένεια Σμιρνόφ ελέγχει τα πάντα μέσω των τρομερών μυστικών της υπηρεσιών. Η Υπερδνειστερία είναι ένα «πλυντήριο»! Λαθρεμπόριο όπλων, σωματεμπορία, ναρκωτικά και μια μυστηριώδης εταιρεία ελέγχει όλη τη χώρα: Η Sherriff

Όλα σε συνεργασία με τη Ρωσία αφού ο κάθε λογής μαφιόζος μπορεί να βρει εύκολα όπλα ή γυναίκες για να διακινήσει. Ταυτόχρονα εξοπλίζονται αντάρτες σε όλο τον κόσμο.

Η Sherriff αυτή η περίφημη εταιρεία έχει πολλές επιχειρήσεις, από καζίνο, τηλεοπτικό σταθμό, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ αλλά και μια ποδοσφαιρική ομάδα που κυριαρχεί η οποία έχει έδρα ένα υπερσύγχρονο γήπεδο που κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια!

Οι φήμες αναφέρουν ότι η εταιρεία προφανώς κι αποτελεί «πλυντήριο» για τα χρήματα της πανίσχυρης οικογένειας Σμιρνόφ.

Παντού βλέπεις Sherriff

Ο πληθυσμός της Υπερδνειστερίας δεν ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ψυχές και οι μισοί έχουν παραπάνω από ένα διαβατήριο. Είναι μοιρασμένοι όσοι έχουν ρωσική και μολδαβική υπηκοότητα ενώ κάπως λιγότεροι έχουν ουκρανική.

Ο στρατός της αριθμείται στα 7.500 άτομα ενώ υπάρχουν και 1.500 Ρώσοι στρατιώτες που φρουρούν μια τεράστια αποθήκη όπλων η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Μόσχα υποστηρίζει την οικονομία της Υπερδνειστερίας, παρέχοντας δωρεάν φυσικό αέριο και διατηρώντας στρατεύματα εκεί, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν ρωσικό δορυφόρο στα σύνορα της ΕΕ. Η Υπερδνειστερία είναι επίσης γεμάτη από σοβιετικά σύμβολα.

Είναι τέτοια η στρατηγική της θέση που μπορεί να φέρει τη Ρωσία δίπλα στην Μολδαβία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

 

 

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Υπερδνειστερία: Το Κράτος- φάντασμα που έχει σκοπό ύπαρξης». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College. Γράφω και για το GeoStratigika, για διεθνή θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ