Αρχική » Viral

Δεν φαντάζεστε πως βγήκε το Ελύτης – Τι λέει ο ίδιος ο ποιητής

Ο μεγάλος ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, εξηγεί με μοναδικό τρόπο, πως κατέληξε στο να υπογράφει τα έργα του με το εξής ψευδώνυμό.

Αλέξανδρος Κωτάκης Featured Viral
Ο μεγάλος ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, κατά κόσμον Οδυσσέας Αλεπουδέλης εξηγεί με μοναδικό τρόπο, πως κατέληξε στο να αποκτήσει το ψευδώνυμό του.

Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου 1996, πέθανε ο Οδυσσέας Ελύτης, ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ελλάδας.

Οπως γνωρίζετε οι περισσότεροι το πραγματικό του επίθετο ήταν Αλεπουδέλης, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν πως ο Ελύτης κατέληξε στο να επιλέξει αυτό το ψευδώνυμο, με το οποίο υπέγραφε τα σπουδαία έργα του.

Στο παρακάτω βίντεο, διάρκειας μόλις ενός λεπτού, ο μεγάλος ποιητής εξηγεί με τον γνωστό ποιητικό λόγο του την επιλογή του.

Χρειάστηκε να πάρω μια απόφαση για το τι όνομα θα έβαζα σαν υπογραφή. Ήθελα κάποιο ψευδώνυμο. Κι επειδή πάντοτε οι λέξεις που άρχιζαν από ε,λ, από το ελ, μου ασκούσαν μια μαγεία. Είτε διότι ήταν η Ελλάδα, είτε η ελπίδα, είτε μια Ελένη που ίσως ήμουν τότε ερωτευμένος, η ελευθερία, όλες αυτές οι λέξεις που αρχίζουν από ελ, σκέφτηκα να το αρχίσω έτσι. Κατόπιν ήτανε το γράμμα υ, που για μένα είναι το πιο ελληνικό γράμμα. Άλλωστε νομίζω και οι Γάλλοι για να το λένε i-grec, θα πει ότι είναι το ελληνικό. Κι έβαλαμετά το λ, το υ. Δεν χρειαζόταν λοιπόν παρά να βάλω μια κατάληξη που να είναι και λίγο αρχαιοπρεπής, αν θέλετε -ύτης. Κι έτσι, ενώ έψαχνα στην αρχή να βάλω κάτι μεταξύ του Ελ και του -της, έβαλα το υ και βγήκε το Ελύτης»!

Θυμίζουμε πως εκτός από τον Ελύτη, μόνο ένας ακόμη Έλληνας έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και αυτός είναι ο Γιώργος Σεφέρης

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δεν φαντάζεστε πως βγήκε το Ελύτης – Τι λέει ο ίδιος ο ποιητής». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες.

ΣΧΟΛΙΑ