Αρχική » Διεθνή

Τουρκία: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου δεν ξεπέρασαν το 50% – Στο δεύτερο γύρο ο νέος πρόεδρος!

Στον δεύτερο γύρο οδηγούνται οι Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία καθώς ούτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν ούτε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Ελληνοτουρκικά Διεθνή
Στον δεύτερο γύρο οδηγούνται οι εκλογές στην Τουρκία, μαις και κανείς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία

Παρατείνεται το εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία, με ορίζοντα πια την 28η Μαΐου οπότε πρόκειται να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να μην συγκεντρώνουν ποσοστά πάνω από 50%.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων ο Ερντογάν προηγείται με 49,3%, ο Κιλιτσντάρογλου ακολουθεί με 45%, ενώ ο Σινόν Ογάν έλαβε 5%.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ψήφισε και μοίρασε… χρήματα σε παιδάκια, δήλωσε πεπεισμένος μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια». Διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων, αλλά έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν απαιτείται. «Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές τερματίστηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», είπε.

Μάλιστα, σε αντίθεση με το 2018, «έχασε» την Κωνσταντινούπολη, όπως και την Άγκυρα με οριακή διαφορά ενώ το 2014 και το 2018 κέρδισε τις εκλογές χωρίς να χρειαστεί δεύτερος γύρος (ποσοστό 51,79% το 2014 και 52,59% το 2018).

Από την άλλη, ο Κιλιτσντάρογλου, αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας πως αποκρύπτεται μέρος των ψήφων υπέρ του από τα συστήματα της YSK. «Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», είπε. Υποσχέθηκε πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Να σημειωθεί πως ήταν αξιοσημείωτη η συμμετοχή των Τούρκων στις εκλογές, καθώς ξεπέρασε το 87%!

Ο πρόεδρος θεωρητικά δεν μπορεί να αναδειχθεί παρά για δυο πενταετείς θητείες.

Ο Ερντογάν διεκδικεί τρίτη θητεία στο τιμόνι της Τουρκίας, επειδή δεν λαμβάνεται υπόψη η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2014, επειδή το σύστημα τότε ήταν κοινοβουλευτικό, μετά από τα 12 χρόνια που παρέμεινε στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου δεν ξεπέρασαν το 50% – Στο δεύτερο γύρο ο νέος πρόεδρος!». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ