Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Εκβιασμός από την Τουρκία – Ζητά να ονομαστούν «τουρκικά» τα «Στενά των Δαρδανελίων»!

Tην απαίτηση να αποκαλούνται «Τουρκικά Στενά», τα Δαρδανέλια έχει ξανά η Άγκυρα

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Ελληνοτουρκικά
Όλο και περισσότερα ανταλλάγματα, για να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, φέρεται να ζητά η Τουρκία

Όλο και περισσότερα ανταλλάγματα, για να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ζητά η Τουρκία, με τα Στενά των Δαρδανελίων να μπαίνουν αυτή τη φορά στο… στόχαστρο.

Η Άγκυρα λοιπόν κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, αντέδρασε στις θέσεις που ήθελαν να αναφέρονται ως «Στενά», όπως αναφέρονται και στη Συνθήκη του Μοντρέ.

Έτσι, επικαλέστηκε τη συμφωνία του 1950 για την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπου εκεί η διατύπωση ήταν «τουρκικά στενά».

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του έγκυρου δικτυακού τόπου Αλ Μόνιτορ, η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα Στενά. Ούτως ή άλλως τον έλεγχο των Στενών τον δίνει η Συνθήκη του Μοντρέ στην Τουρκία, όμως επιβάλλει στην Τουρκία την ελεύθερη ναυσιπλοΐα. Μέσα από αυτό, η Τουρκία προσδοκά να έχει έναν μεγαλύτερο έλεγχο.

Να σημειωθεί πως Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για τον τρόπο περιγραφής των Στενών τα οποία η Αθήνα κατονομάζει με βάση όλα όσα προβλέπονται από τη Σύμβαση του Μοντρέ (1936), ήτοι Στενά Δαρδανελλίων, Στενά Βοσπόρου και Θάλασσα Μαρμαρά.

Κατά την τουρκική αντίληψη τα Δαρδανέλλια είναι «στενά Τσανάκαλε», ο Βόσπορος «στενά Ιστανμπούλ», ενώ κρατάει την ονομασία της θάλασσας του Μαρμαρά. Από την ελληνική πλευρά προς άρση του αδιεξόδου είχε προταθεί ο όρος «maritime choke points» (όρος που αποδίδει στενά θαλάσσια περάσματα όπου μπορεί να προκύψει συμφόρηση), που πάντως απορρίφθηκε από την Άγκυρα.

Κατά τα άλλα, η γείτονας χώρα αύξησε το τέλος για τη διέλευση πλοίων μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων από την 1η Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Τα ισραηλινά καμικάζι drone που αν είχε η Ελλάδα θα έτρεμαν οι Τούρκοι – Αλλάζουν όλα

Τώρα καταλαβαίνουν οι Τούρκοι τι μπορούν να κάνουν οι πύραυλοι της Ελλάδας

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εκβιασμός από την Τουρκία – Ζητά να ονομαστούν «τουρκικά» τα «Στενά των Δαρδανελίων»!». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ