«Πήρε αρκετό καιρό για να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει τα τελωνεία με τον τρόπο που πρέπει… Τα νησιά που θα λειτουργήσουν είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος η Κως και η Ρόδος. Οι πολίτες μας θα πρέπει να παραδίδουν τα διαβατήρια τους τρεις μέρες πριν, και θα ενταχθούν στο σύστημα της βίζας στα νησιά» δήλωσε ο Κιβάντς Μερίτς, πρόεδρος του Συλλόγου τουριστικών γραφείων Σμύρνης.

«Δεν χρειάζονται πολλά έγγραφα όπως η βίζα Σένγκεν. Φωτοτυπία διαβατηρίου, ασφάλεια, και κράτηση» διευκρίνισε, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ.

«Όμως να πούμε πως στην πραγματικότητα η εφαρμογή ξεκινάει τώρα, και όπως μαθαίνουμε δυστυχώς τα νησιά δεν είναι έτοιμα 100%, και οι συμπολίτες μας ας μην συνωστίζονται ιδιαίτερα αν και στα νησιά μάς υποσχέθηκαν πως όλα τα είναι έτοιμα μέχρι τις γιορτή του Μπαϊραμιού» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου τουριστικών γραφείων Σμύρνης.

«Την προσεχή εβδομάδα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη είναι η θρησκευτική τους γιορτή. Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε μια έξτρα μέρα άδεια τη Δευτέρα, και κλείνουν τα πάντα στην Τουρκία, δηλαδή θα ταξιδέψουν, σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης. «25 εκατ. Τούρκοι θα ταξιδέψουν από το χωριό τους μέχρι την Ευρώπη» ανέφερε από πλευράς του ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ.

«Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι έχουν ήδη πάρει βίζες Σένγκεν. Μόνο στα ελληνικά νησιά θα ταξιδέψουν 15.000 με 20.000 Τούρκοι αυτή την εβδομάδα, ενώ δεν υπολογίζουν Κήπους και Καστανιές. Εκεί αν υπήρχαν υποδομές θα είχαν περάσει 200.000 οχήματα σε μια εβδομάδα, σε 10 ημέρες».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Hurriyet, λόγω της μεγάλης ζήτησης έχουν κλείσει οι κρατήσεις στη Ρόδο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Μυτιλήνη, την Κω, την Πάτμο, τη Σύμη, την Πάρο, την Κρήτη, τη Ζάκυνθο και τη Σκίαθο.